PeristeriNews.gr
Πολιτική

Στο Κατάρ ο Κυριάκος Μητσοτάκης


Ενδιάμεσο σταθμό στην αραβική χερσόνησο περιλαμβάνει το ταξίδι της επιστροφής για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς μετά από τρεις μέρες στην Ινδία, θα βρεθεί την Παρασκευή και το Σάββατο στο Κατάρ, όπου θα έχει συνάντηση με τον εμίρη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του εμίρη Αλ Θάνι θα τεθούν οι διμερείς σχέσεις, όπως ενεργειακά, οικονομία και ζητήματα ασφαλείας και Άμυνας, όπως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, την Ερυθρά Θάλασσα και τη Γάζα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε στην Ινδία τον Ναρέντρα Μόντι, ενώ απηύθυνε κάλεσμα στους Ινδούς επιχειρηματίες σε ομιλία στο ελληνο-ινδικό επιχειρηματικό φόρουμ με τίτλο «Exploring Economic Collaboration Between Greece and India: Future Prospects», προαναγγέλλοντας ότι σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τη μετανάστευση και την κινητικότητα. Σε συνέντευξή του είπε πως «Θέσαμε στόχο με τον Ινδό Πρωθυπουργό Modi να διπλασιάσουμε το εμπόριο μας μέχρι το 2030, προσωπικά πιστεύω ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί νωρίτερα. Αφορά επίσης τις επενδύσεις. Επενδύσεις από ελληνικές εταιρείες στην Ινδία, επενδύσεις από ινδικές εταιρείες στην Ελλάδα», επισήμανε.

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν αναφορικά με την επίσκεψη στην Ινδία πως το ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη βοήθησε στο να ενισχυθεί η στρατηγική σχέση, καθώς τόσο η ινδική όσο και η ελληνική οικονομία αναπτύσσονται με πολύ υψηλούς ρυθμούς. Όπως αναφέρουν οι στόχοι που τίθενται κινούνται σε δύο άξονες, με τον πρώτο να περιλαμβάνει την προσπάθεια να διπλασιαστεί το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών μέχρι το 2030 και τον δεύτερο να αφορά την ενίσχυση των επενδύσεων των ελληνικών εταιρειών στην Ινδία και αντιστρόφως. Στόχος είναι η Ελλάδα να αποτελέσει σημείο εισόδου της Ινδίας στην ευρωπαϊκή αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι είναι η δεύτερη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κατάρ – η πρώτη πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2022 – γεγονός που υποδηλώνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των δύο πλευρών για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε περίοδο περιφερειακής αστάθειας και ενεργειακής κρίσης. Οι δυο πλευρές έχουν ήδη διατυπώσει κοινή βούληση για εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, καθώς και στους τομείς του τουρισμού, των υποδομών, της γεωργίας, του πολιτισμού, του αθλητισμού και επιστημών. Ο κ Μητσοτάκης έχει αναγνωρίσει την επιρροή του Κατάρ στην κρίσιμη για τα ελληνικά συμφέροντα περιοχή του Κόλπου, και την ηγετική θέση του εμιράτου στην παραγωγή φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Αποφυλάκιση με όρους για τον Νίκο Μιχαλολιάκο

Peristeri News

Ψηφίστηκε ο νέος δικαστικός χάρτης της χώρας

Peristeri News

Γ. Φλωρίδης για Μάτι: Η δίκη έγινε με βάση τον ποινικό κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ

Peristeri News

Leave a Comment