PeristeriNews.gr
Πολιτική

«Στο ίδιο αποτέλεσμα οδηγούν η στάση της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης»


Δήλωσε γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24, ανέφερε ότι η διελκυστίνδα μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας δεν είναι πραγματική σύγκρουση, τονίζοντας, ωστόσο, πως υπάρχουν αντιθέσεις μεταξύ κυβερνήσεων, καθώς και μεγάλες αντιθέσεις μεταξύ μονοπωλιακών ομίλων, τραπεζών, κρατών-μελών της ΕΕ αλλά και διεθνώς, για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης και τη διαχείριση χρέους υπερχρεωμένων χωρών.

Τόνισε ότι το σύνολο των ανταγωνισμών εκφράζεται και στην Ελλάδα, τόσο με τη στάση της κυβέρνησης και την επιλογή της για συμπαράταξη με ορισμένες πολιτικές, όσο και με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ένα διαφορετικό μείγμα διαχείρισης, «αλλά που σε τελευταία ανάλυση οδηγεί τον λαό μας, τα εργατικά λαϊκά στρώματα στο ίδιο αποτέλεσμα».

Ερωτηθείς για τη δημοσκοπική άνοδο του ΚΚΕ, ο κ. Κουτσούμπας απάντησε ότι υπάρχει ιδεολογική και πολιτική συσπείρωση δυνάμεων στο ΚΚΕ, καθώς και επανασυσπείρωση ανθρώπων που είτε ταλαντεύτηκαν, είτε είχαν διαφορετικές απόψεις, είτε πιέστηκαν κάτω από τρομακτικά διλήμματα, «έχοντας βέβαια και λάθος άποψη, αυταπάτες θα το έλεγα, ελπίδες που αποδεικνύονται καθημερινά ψεύτικες από την ίδια την πρακτική αυτών των δυνάμεων της ονομαζόμενης κυβερνώσας αριστεράς που θέλουν να γίνουν κυβέρνηση, αντικαθιστώντας τους προηγούμενους».

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι ο κόσμος αυτός παρακολουθεί τις εξελίξεις και συνειδητοποιεί από την πρακτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μια μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ «και μας το λέει κόσμος αυτό, απ’ αυτή την άποψη το λέω- ότι αυτό το κόμμα μάλλον είναι καιροσκοπικό, μάλλον είναι τυχοδιωκτικό, μάλλον το ΚΚΕ είχε δίκιο πέρυσι που μας προειδοποιούσε. Και φανταστείτε ότι δεν έχει γίνει ακόμα κυβέρνηση».

Ερωτηθείς αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστερό κόμμα και έχει κομμουνιστικά στοιχεία, απάντησε ότι «είναι αντιΚΚΕ σίγουρα. Και επειδή προέρχεται και ένα μικρό τμήμα του βέβαια, από παλιά διάσπαση του ΚΚΕ πριν από 23 χρόνια, που οι νεότερες ηλικίες δεν την έχουν ζήσει φυσικά, απλώς έχουν ακούσει, εμείς που τους έχουμε γνωρίσει, οι παλιότεροι στο ΚΚΕ ξέρουμε πολύ καλά και πώς σκέφτονται και πώς δρουν. Όταν λέμε ότι είναι τυχοδιωκτικές ενέργειες, καιροσκοπικές ενέργειες αυτές που κάνουν και αυτές που βλέπει σήμερα ο λαός ότι κάνει αυτό το κόμμα, όντας στην αξιωματική αντιπολίτευση, το εννοούμε. Είμαστε ακράδαντα πεισμένοι και από την ίδια μας την πρακτική εμπειρία γιατί τους έχουμε ζήσει και απ’ τα μέσα».

Ο κ. Κουτσούμπας απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο στήριξης κυβέρνησης αστικής διαχείρισης εκ μέρους του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι η «πόρτα είναι κλειστή για τα κόμματα, όχι για το λαό», που βιώνει όλη αυτή την κατάσταση, έχοντας απέναντί του τα μονοπώλια που «εκμεταλλεύονται και απομυζούν τον πλούτο που παράγει μια πλειοψηφία στη χώρα μας που είναι ο λαός».

Εξάλλου, είπε ότι σήμερα αυτό που λείπει από τον λαό και χρειάζεται ο τόπος είναι μια αποφασισμένη αντιπολίτευση που πρέπει να είναι όσο γίνεται ισχυρότερη και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ.

«Χρειάζεται ο λαός να βγει στην εξουσία. Όταν είναι αποφασισμένος γι’ αυτό, τότε βεβαίως και το ΚΚΕ θα αναλάβει και τις ευθύνες τις δύσκολες της διακυβέρνησης. Αυτές οι προϋποθέσεις δεν υπάρχουν σήμερα», πρόσθεσε.

Ο κ. Κουτσούμπας διευκρίνισε, με αφορμή άλλη ερώτηση, πως υπάρχουν διαφορές μεταξύ μιας κυβέρνησης ΝΔ και μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας, ταυτόχρονα ότι αμφότερες κινούνται προς όφελος τμημάτων του κεφαλαίου, με διαφορετικές προτάσεις διαχείρισης της κρίσης, που, όμως, σημαίνει ότι «και στις δύο περιπτώσεις θα έχουμε αντιλαϊκά μέτρα».

«Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα», απάντησε ο κ. Κουτσούμπας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μεγάλου συνασπισμού ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «όταν υπηρετείς μονοπωλιακά συμφέροντα στη χώρα σου, όταν υπηρετείς την αστική τάξη, είναι φυσιολογικό και επόμενο σε μια κρίσιμη στιγμή, όπως είναι αυτές οι συνθήκες της οικονομικής κρίσης, να βρεθείς μαζί. Όχι για τον λαό σου, όμως».

Με αφορμή άλλη ερώτηση δήλωσε ότι η πολιτική του ΚΚΕ «δεν είναι αντιαμερικανική, όπως δεν είναι και αντιγερμανική γενικά, όπως δεν είναι και αντιγαλλική. Το ΚΚΕ μιλάει ενάντια σε αυτό το βάρβαρο σύστημα, το καπιταλιστικό σύστημα. Πέστε το αλλιώς, το διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα. Να το πούμε αλλιώς; Τον μο
νοπωλιακό καπιταλισμό».

Αναφορικά με τη συμμετοχή του ΚΚΕ στην κυβέρνηση το 1989, δήλωσε ότι το κόμμα έχει βγάλει συμπεράσματα από εκείνη την περίοδο, τόνισε ότι το ΚΚΕ πλήρωσε ακριβά την εξέλιξη εκείνη και πρόσθεσε ότι γι’ αυτό μιλώντας για το παρόν, το ΚΚΕ με τις κατοπινές επεξεργασίες του και ιδιαίτερα με το 19ο Συνέδριο, που «συλλογικά συζήτησε όλο το Κόμμα και κατέληξε σε αποφάσεις, ότι δεν πρόκειται να μπούμε σε κυβέρνηση που θα πάρει αντιλαϊκά μέτρα σε αυτές τις συνθήκες, που ο λαός θα είναι στη γωνία, που θα υπερασπίζεται αυτό το σύστημα το οποίο δε μερεμετίζεται, δεν μεταρρυθμίζεται», αλλά «μόνο ανατρέπεται».

Ο Δημ. Κουτσούμπας ερωτηθείς αν το ΚΚΕ θα κατέβει αυτόνομα στις δημοτικές εκλογές, είπε ότι οι ενιαίοι συνδυασμοί του σε όλη τη χώρα «δεν θα είναι αυτόνομοι από την εργατική τάξη, τους αγρότες, τους επαγγελματίες και τους μαχόμενους εργαζόμενους στους τόπους δουλειάς».

Τέλος τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθεί η Λαϊκή Συμμαχία, ενώ σε ό,τι αφορά τη στήριξη κάποιου τη «δεύτερη Κυριακή» απάντησε λέγοντας «τελείωσαν αυτά».

«Έχουμε βγάλει συμπεράσματα. Με μια έννοια όλες δημοκρατικές δυνάμεις είναι, σε αστικό δημοκρατικό κοινοβουλευτικό σύστημα ζούμε, όλες είναι τέτοιες, σε τελική ανάλυση, ας εξαιρέσουμε τους ναζιστές και τους φασίστες, που πρέπει να τους εξαιρέσουμε αυτούς. Όλοι οι υπόλοιποι τέτοιοι είναι. Τέτοιες συνεργασίες που θα είναι σε βάρος του λαού και σε βάρος αυτών που ονομάζονται τοπικές κοινωνίες, δεν θα κάνει το ΚΚΕ», κατέληξε.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Leave a Comment