PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Στο δρόμο 150 οικογένειες εξαιτίας της γραφειοκρατίας



Γραφειοκρατία και αλαλούμ αρμοδιοτήτων απειλεί να βγάλει στον δρόμο 150 οικογένειες που ζουν σε 7 πολυκατοικίες στην Πλατεία Αμερικής.

Γραφειοκρατία και αλαλούμ αρμοδιοτήτων απειλεί να βγάλει στον δρόμο 150 οικογένειες που ζουν σε 7 πολυκατοικίες στην Πλατεία Αμερικής. Αφορμή είναι μία εκσκαφή βάθους 15 μέτρων που είχε γίνει προ τετραετίας προκειμένου να κατασκευαστεί πολυκατάστημα, αλλά το έργο δεν προχώρησε, με αποτέλεσμα τώρα να απειλείται η στατικότητα των γύρω κτιρίων και η Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων να ζητεί την εκκένωσή τους.

«Αν ήμασταν στην Γερμανία, θα είχε δημευθεί το οικόπεδο για να δημιουργηθεί κτίριο» σχολίασε χαρακτηριστικά στα «ΝΕΑ» η αντιδήμαρχος Πολεοδομίας του δήμου Κατερίνα Δωρή, επισημαίνοντας πως το έγγραφο για εκκένωση ήταν μία νομικά επιβεβλημένη κίνηση μετά και τη σχετική ειδοποίηση από την αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής σχετικά με τους υφιστάμενους κινδύνους.

Ωστόσο, υπογραμμίζει τα νομικά κενά που υπάρχουν και κρατάνε δεμένα τα χέρια του δήμου. «Δεν υπάρχει νόμος για το χαρακτηρισμό ενός σκάμματος ως επικίνδυνου, ώστε να μπορέσει κάποιος να παρέμβει. Οι διατάξεις αναφέρονται μόνον σε κτίρια» διευκρινίζει η κ. Δωρή.

Για τον λόγο αυτό, από τον δήμο έχουν προχωρήσει σε επαφές με τη νομική υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος που έχει την αρμοδιότητα της πολεοδομικής νομοθεσίας. Οπως αναφέρει η κ. Δωρή, θα πρέπει το υπουργείο να υποδείξει τον τρόπο ώστε να ενεργοποιηθούν μηχανισμοί για την οριστική άρση του κινδύνου, δηλαδή τη δυνατότητα ανέγερσης κτιρίου.

«Η δυνατότητα που είχαμε ήταν αυτή της προσωρινής άρσης του κινδύνου που αποτελεί το έγγραφο αχρησίας που στείλαμε» σχολιάζει η αντιδήμαρχος. Ακόμη, όμως, και εάν παρέβλεπε το πρόβλημα αυτό, ένα ακόμη εμπόδιο είναι πως ο δήμος δεν μπορεί να προχωρήσει στην ανέγερση.

Αφενός ενδέχεται να υπήρχαν ενστάσεις, ακόμη και μπλοκάρισμα από το Ελεγκτικό Συνέδριο, για το ποσό που θα διέθετε ώστε να δημιουργηθεί ένα έστω ισόγειο κτίσμα. Αφετέρου, η τεχνική υπηρεσία του δεν μπορεί να υποστηρίξει μία τέτοια κατασκευή και θα πρέπει να υπάρξει συνδρομή και από το υπουργείο Υποδομών.
Στον επίμαχο χώρο στεγαζόταν ο ιστορικός κινηματογράφος Αττικα, που είχε κηρυχθεί διατηρητέος επί ημερών Μελίνας Μερκούρη. «Μέσα σε μία νύχτα το 2007 το κρίνανε μη διατηρητέο και το κατεδαφίσανε» αναφέρει χαρακτηριστικά στα «ΝΕΑ» ο Γιάννης Ζαφείρης, κάτοικος σε μία από τις πολυκατοικίες που πρέπει να εκκενωθούν και εκπρόσωπος της ΕΚΠΟΙΖΩ.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Άγνωστοι βανδάλισαν δημοτικό σχολείο στο Περιστέρι

Peristeri News

Οδηγός διέλυσε 40 αυτοκίνητα σε κεντρικό δρόμο της Κυψέλης (vid)

Peristeri News

Φωτιά στην περιφερειακή Αιγάλεω

Peristeri News

Leave a Comment