PeristeriNews.gr
Διεθνή

Στο 15% το ποσοστό φτώχειας στη Γερμανία


Αμβλύνθηκαν οι εισοδηματικές ανισότητες στη Γερμανία την εξαετία 2005-2010.

Αμβλύνθηκαν οι εισοδηματικές ανισότητες στη Γερμανία την εξαετία 2005-2010, καθώς τα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο ολίσθησης στη φτώχεια εξασφάλισαν την περίοδο αυτή υψηλότερους μισθούς, με αποτέλεσμα να βελτιωθεί το βιοτικό τους επίπεδο, σύμφωνα με ένα γερμανικό ινστιτούτο.

«Στα τέλη του 2010 τα εισοδήματα στη Γερμανία ήταν λιγότερο άνισα κατανεμημένα σε σύγκριση με την έναρξη του 2005», ανέφερε το οικονομικό ερευνητικό ινστιτούτο DIW, το οποίο θεωρείται προσκείμενο στη γερμανική κεντροαριστερά.

«Ανακόπηκε έτσι μία τάση που παγιωνόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα προγενέστερα», επισήμανε το DIW σε ανακοίνωσή του που υπογράφει ο Μάρκους Γκράμπκα.

«Οι φτωχότεροι πολίτες εξασφάλισαν πολύ μεγαλύτερες μισθολογικές αυξήσεις και οι πολίτες που είχαν εισόδημα αυξήθηκαν κατά 700 χιλιάδες, την ώρα που αντιθέτως οι πολίτες με ακίνητη περιουσία την ίδια χρονική περίοδο είχαν μικρότερες αποδόσεις από την περιουσία τους αυτή», επισήμανε ο Γκράμπκα.

Το ινστιτούτο πάντως εξέφρασε «αβεβαιότητα», σχετικά με το εάν και σε ποιο ποσοστό η τάση άμβλυνσης των εισοδηματικών ανισοτήτων θα παγιωθεί τα προσεχή χρόνια. «Τελικά η παρατεταμένη κρίση χρέους στην ευρωζώνη μπορεί υπό προθεσμία να έχει δυσμενές αποτέλεσμα πάνω στη γερμανική αγορά εργασίας, ενώ αυτή κατάφερνε τελευταία να είναι σε καλή κατάσταση», αφού η διεθνής οικονομική συγκυρία είναι πλέον πιο δυσμενής, όπως ανέφερε ο Γκράμπκα.

Το 2009, το πρώτο έτος της διεθνούς οικονομικής κρίσης, ένα 15% των πολιτών στη Γερμανία είχε εισοδήματα ελάχιστα μεγαλύτερα από το όριο της φτώχειας, ποσοστό που αποτελεί ιστορικό υψηλό. Μόλις στα τέλη του επόμενου έτους όσοι εξασφάλιζαν σε μηνιαία βάση 990 ευρώ -δηλαδή περίπου το 60% ενός μέσου μισθού στη Γερμανία σήμερα- ανέρχονταν στο 14% του συνόλου όσων δήλωναν τακτικό εισόδημα.

Η ανισομετρία συνεχίζει πάντως να είναι ιδιαίτερα εμφανής ανάμεσα στην δυτική Γερμανία, όπου τα εισοδήματα είναι υψηλότερα, και την άλλοτε Ανατολική Γερμανία, όπου δεν καταγράφηκε αντίστοιχη άμβλυνση των ανισοτήτων, όπως σημείωσε το DIW.

Η έρευνα του ινστιτούτου έγινε σε δείγμα 20.000 πολιτών.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Οι Ρώσοι πολιορκούν το Χάρκοβο

Peristeri News

Πρόκληση από τη νέα πρόεδρο των Σκοπίων κατά την ορκωμοσία

Peristeri News

Ερντογάν: Η έγερση ζητημάτων κυριαρχίας δεν βλάπτουν τον διάλογο

Peristeri News

Leave a Comment