Διεθνή

Στις κάλπες οι Ιταλοί για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές

Οι κάλπες στήθηκαν στις περιφέρειες με πρωτεύουσες το Μπάρι, τη Φλωρεντία, τη Γένοβα, τη Βενετία, την Περούτζια, την Ανκόνα και τη Νάπολη.

Το εκλογικό τους δικαίωμα για την εκλογή επτά περιφερειακών και 742 δημοτικών συμβουλίων καλούνται να ασκήσουν από τις επτά το πρωί, τοπική ώρα, και μέχρι τις έντεκα το βράδυ, 23 εκατομμύρια Ιταλοί.

«Η ψήφος αυτή έχει τοπικό χαρακτήρα, οι Ιταλοί δεν καλούνται να επιδοκιμάσουν το έργο μου», δήλωσε χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, σπάζοντας την καθιερωμένη σιωπή που πρέπει να τηρείται την ημέρα πριν από τις εκλογές.

Το ίδιο έπραξε και ο ηγέτης της ξενοφοβικής Λέγκα του Βορρά, Ματτέο Σαλβίνι, γράφοντας στο διαδίκτυο ότι «όποιος δεν πάει να ψηφίσει πρέπει να θεωρείται συνένοχος της εισβολής των μεταναστών».

Οι κάλπες στήθηκαν στις περιφέρειες με πρωτεύουσες το Μπάρι, τη Φλωρεντία, τη Γένοβα, τη Βενετία, την Περούτζια, την Ανκόνα και τη Νάπολη.

Η κεντροαριστερά έχει πολλές πιθανότητες να υπερισχύσει στην Τοσκάνη (Φλωρεντία), στην Απουλία (Μπάρι), στην Ανκόνα (Μάρκε) και στην Περούτζια (Ούμπρια).

Μεγάλη αβεβαιότητα επικρατεί στην Καμπανία (με πρωτεύουσα τη Νάπολη), όπου ο απερχόμενος κεντροδεξιός περιφερειάρχης, Στέφανο Καλντόρο, επιχειρεί να επανεκλεγεί, με αντίπαλο τον υποψήφιο της κεντροαριστεράς, Βιντσέντο Ντε Λούκα.

Η επιλογή του Ντε Λούκα, από μέρους του Δημοκρατικού Κόμματος του Ρέντσι, προκάλεσε σημαντικές αμφισβητήσεις, διότι ο συγκεκριμένος υποψήφιος και πρώην δήμαρχος της πόλης Σαλέρνο, έχει καταδικασθεί από την πρωτοβάθμια δικαιοσύνη για κατάχρηση εξουσίας και πρέπει να αντιμετωπίσει δίκη για υπεξαίρεση.

Στο Βένετο, παράλληλα, τις περισσότερες πιθανότητες εκλογικής επικράτησης συγκεντρώνει ο απερχόμενος περιφερειάρης, Λούκα Τζάια, της Λέγκα του Βορρά. Υπάρχουν, όμως, κάποια περιθώρια αβεβαιότητας, από τη στιγμή που το πρώην στέλεχος της Λέγκα, Φλάβιο Τόζι, διεκδικεί τη θέση του περιφερειάρχη ως αυτόνομος υποψήφιος. Από την «έριδα» αυτή, ελπίζει να ευνοηθεί η κεντροαριστερή Αλεσσάντρα Μορέττι, του Δημοκρατικού Κόμματος.

Στη δε Λιγουρία, το τοπικό πολιτικό ματς είναι εντελώς ανοιχτό: αρχικά, φαβορί ήταν η Ραφαέλλα Πάιτα, των «Δημοκρατικών». Η υποψηφιότητα, όμως, του Λούκα Παστορίνο (ο οποίος στηρίζεται από δυνάμεις της αριστεράς) θα μπορούσε να στερήσει αρκετές ψήφους από την Πάιτα, βοηθώντας, έμμεσα, τον Τζοβάννι Τότι, της Φόρτσα Ιτάλια. Πρόκειται για έναν από τους στενότερους συνεργάτες του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και μέχρι πρότινος, φερόμενο ως «δελφίνο» του.

Αν η Φόρτσα Ιτάλια του πρώην Καβαλιέρε λάβει συνολικά λιγότερες ψήφους από τη Λέγκα του Βορρά, είναι σαφές ότι ο γραμματέας της, Ματτέο Σαλβίνι, θα διεκδικήσει με ακόμη μεγαλύτερη επιμονή την ηγεσία της συντηρητικής παράταξης.

Σε ό,τι αφορά το κίνημα Πέντε Αστέρων, του Μπέπε Γκρίλλο, δεν φαίνεται να έχει ουσιαστικές ελπίδες να εκλέξει περιφερειάρχη, αλλά τα στελέχη του κάνουν σαφές ότι θέλουν να διατηρήσουν, κατά μέσο όρο, τα ποσοστά των ευρωεκλογών του 2014, στις οποίες η πολιτική αυτή δύναμη έλαβε το 21,1% των ψήφων.

Related posts

Στη χημεία κλικ το φετινό Νόμπελ Χημείας

Peristeri News

Λιζ Τρας: «Όχι» στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Peristeri News

Σε τρεις επιστήμονες της κβαντικής μηχανικής το φετινό Νόμπελ Φυσικής

Peristeri News

Leave a Comment