PeristeriNews.gr
Διεθνή

Στην κάλπη οι Τούρκοι – Ψήφισαν Ερντογάν και Κιλιντσάρογλου


Από το πρωί της Κυριακής οι Τούρκοι προσέρχονται στις κάλπες προκειμένου να εκλέξουν τον επόμενο Πρόεδρο τους.

Η μάχη μεταξύ Ερντογάν-Κιλιντσάρογλου μαίνεται για τα καλά με τους Τούρκους να δείχνουν μέσω της ψήφου τους αν θα φέρουν κάποια αλλαγή στην επόμενη μέρα της χώρας τους.

Στην Άγκυρα ψήφισε ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου

Λίγο μετά τις 11:30 (ώρα Ελλάδας) ψήφισε στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές της Τουρκίας ο υποψήφιος πρόεδρος της «Εθνικής Συμμαχίας των έξι» και πρόεδρος του CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, στην Άγκυρα. Στο δρόμο προς την κάλπη συνοδευόταν από τη σύζυγό του.

Ο κ. Κιλιτσντάρογλου, 74χρονος άλλοτε δημόσιος λειτουργός, υπόσχεται αν κερδίσει να επαναφέρει την Τουρκία σε πιο ορθόδοξη οικονομική πολιτική και την επιστροφή της στο κοινοβουλευτικό σύστημα, την κατάργηση του προεδρικού, που θεσπίστηκε από τον κ. Ερντογάν μετά το δημοψήφισμα του 2017.

Υπόσχεται επίσης ότι θα αποκαταστήσει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, που οι επικριτές του κ. Ερντογάν λένε πως μετατράπηκε σε όργανο καταστολής κάθε διαφωνίας.

Ωστόσο, αναλυτές επισημαίνουν πως αν κερδίσει, ο κ. Κιλιτσντάρογλου θα αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις και θα δυσκολευτεί να διατηρήσει ενωμένη τη συμμαχία του, στην οποία συμμετέχουν εθνικιστές, ισλαμιστές, υπέρμαχοι του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, φιλελεύθεροι.

Στην Κωνσταντινούπολη ψήφισε ο Ερντογάν

Λίγο πριν από τις 12:00, ώρα Ελλάδας, ψήφισε στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές της Τουρκίας ο πρόεδρος του ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μαζί με τη σύζυγό του, Εμινέ.

Κατά την άφιξή του, ο πρόεδρος της Τουρκίας χαιρέτησε υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί στον χώρο, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του έσπευσαν να φωτογραφηθούν και με μικρά παιδιά που ήταν στον χώρο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, 69 ετών, ικανός ρήτορας, πάντα μέγας τακτικιστής των προεκλογικών εκστρατειών, δίνει μάχη για την πολιτική του επιβίωση.

Διατηρεί την ακλόνητη πίστη των πιστών μουσουλμάνων, που αισθάνονταν περιθωριοποιημένοι την περίοδο που κυβερνούσαν κόμματα ταγμένα στον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, ενώ ξεπέρασε τόσο την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του 2016, όσο και σειρά σκανδάλων διαφθοράς.

Αν γευτεί την ήττα στις εκλογές, αυτό μάλλον θα οφείλεται περισσότερο στην επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης παρά σε οτιδήποτε άλλο: ο πληθωρισμός, που έφτασε το 85% τον Οκτώβριο του 2022, και η κατάρρευση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της λίρας δυσκόλεψαν πολύ τα πράγματα για τους περισσότερους Τούρκους.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment