PeristeriNews.gr
Πολιτική

Στη Βουλή ο κατάλογος με περιστατικά βίας από τη Χρυσή Αυγή


Όλα τα περιστατικά βίας και ποινικώς κολάσιμων πράξεων που έχουν καταγγελθεί για βουλευτές και στελέχη της Χρυσής Αυγής απέστειλε στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας.

Όλα τα περιστατικά βίας και ποινικώς κολάσιμων πράξεων που έχουν καταγγελθεί για βουλευτές και στελέχη της Χρυσής Αυγής και έχουν καταγραφεί από τις Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας απέστειλε στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας.

Τα περιστατικά παρατίθενται σε ένα πολυσέλιδο έγγραφο, το οποίο απέστειλε στη Βουλή ο υπουργός προς απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Κυριαζίδης.

Ο κ. Δένδιας επισημαίνει στο έγγραφό του την πρόσφατη εγκύκλιο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία «για πλημμεληματικού χαρακτήρα πράξεις βουλευτή, ακόμη και αν είναι αυτόφωρες, δεν επιτρέπεται η σύλληψη και ποινική δίωξή του χωρίς άδεια της Βουλής, πλην όμως επιτρέπεται η διενέργεια ανακριτικών πράξεων που είναι αναγκαίες για τη βεβαίωση του εγκλήματος, αλλά και η φυσική παρεμπόδιση του επιτιθέμενου βουλευτή με τα συνήθη χρησιμοποιούμενα αποτρεπτικά μέσα, που εφαρμόζονται στους παρανομούντες πολίτες από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας».

Η απάντηση του υπουργού στις καταγγελίες περί κακοποίησης συλληφθέντων στη ΓΑΔΑ

Πέντε τραυματίες αστυνομικοί, καταστροφές στις υπηρεσιακές δίκυκλες μοτοσικλέτες τους, αλλά και μία Ένορκη Διοικητική Εξέταση, για να διευκρινισθεί αν έχουν βάση οι καταγγελίες για ξυλοδαρμό συλληφθέντων αντιρατσιστών στη ΓΑΔΑ, στις 30 Σεπτεμβρίου, είναι μερικά από τα σημεία που περιλαμβάνονται στην επίσημη απάντηση που δίνει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στις 26 Οκτωβρίου και αναρτήθηκε χθες στο portal της Βουλής.

Στο έγγραφό του ο υπουργός προαναγγέλλει τη σύσταση ενιαίου μηχανισμού καταγραφής περιστατικών ρατσισμού και τη δημιουργία ενιαίας βάσης δεδομένων, με σκοπό την άμεση ενημέρωση των διεθνών οργανισμών και την παρακολούθηση της εξέλιξης των σχετικών υποθέσεων.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε προς απάντηση ερώτησης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικής με τις καταγγελίες για «κακοποίηση και βασανισμό συλληφθέντων αντιφασιστών στη ΓΑΔΑ». Οι βουλευτές που υπογράφουν την ερώτηση, Δημήτρης Τσουκαλάς, Τάσος Κουράκης, Μαρία Κανελλοπούλου, Βασιλική Κατριβάνου και Αφροδίτη Σταμπουλή, έχουν ζητήσει να ενημερωθεί η Βουλή αν θα διεξαχθεί έρευνα για την κακοποίηση που υπέστησαν οι συλληφθέντες που είχαν πάρει μέρος σε αντιφασιστική μοτοπορεία το βράδυ της 30ης Σεπτεμβρίου.

Στην έγγραφη απάντησή του, ο υπουργός επικαλείται ενημέρωση από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με την οποία, κατά τον έλεγχο της μηχανοκίνητης ομάδας, τραυματίστηκαν πέντε αστυνομικοί και προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε τέσσερις υπηρεσιακές δίκυκλες μοτοσικλέτες και στα ατομικά δημόσια είδη αυτών.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, «για την αντιμετώπιση της επίθεσης οι αστυνομικοί προέβησαν στη χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και συνέλαβαν 15 πολίτες από τους συμμετέχοντες στη μηχανοκίνητη πορεία, οι οποίοι δήλωσαν ότι ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Για τις πράξεις αυτές σχηματίστηκε ποινική δικογραφία από την Υποδιεύθυνση της Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής και οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών».

Ο υπουργός ενημερώνει, επίσης, ότι από τη Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Αττικής διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ), προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες τραυματισμού των αστυνομικών, η πρόκληση ζημιών στις υπηρεσιακές μοτοσικλέτες, η χρήση υλικών μέσων από αυτούς και η πρόκληση φθορών στα δημόσια είδη κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της 30.09.2012.

Στο πλαίσιο της ΕΔΕ, διευκρινίζει, θα διερευνηθούν και τα καταγγελλόμενα, καθώς και ο αναφερόμενος ξυλοδαρμός των συλληφθέντων εντός της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής: «Επιπλέον, κατά τη διενέργεια της εν λόγω ΕΔΕ θα διερευνηθεί η από 3.10.2012 ανώνυμη καταγγελία (e-mail) και τα δημοσιεύματα της εφημερίδας Guardian και της ιστοσελίδας bloko.gr, αντίστοιχα, καθώς και οποιοδήποτε συναφές αποδεικτικό στοιχείο περιέλθει στα αρμόδια όργανα από τους αναφερόμενους ως παθόντες, τους συνηγόρους αυτών κ.λπ.», αναφέρει στο έγγραφό του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Το Πάσχα των πολιτικών αρχηγών

Peristeri News

Αποφυλάκιση με όρους για τον Νίκο Μιχαλολιάκο

Peristeri News

Ψηφίστηκε ο νέος δικαστικός χάρτης της χώρας

Peristeri News

Leave a Comment