PeristeriNews.gr
Πολιτική

Στη Βουλή η υπόθεση της Novartis


Δύο πρώην πρωθυπουργοί και οκτώ πρώην υπουργοί φαίνεται να εμπλέκονται στη δικογραφία για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis που ερευνάται από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς, οι οποίοι παρέδωσαν αργά το μεσημέρι της Δευτέρας, στον Άρειο Πάγο, το μέρος της δικογραφίας που πλέον θα διαβιβαστεί την Τρίτη στη Βουλή, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική έρευνα για τις πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας προκειμένου να επικρατήσει στην αγορά φαρμάκων φαίνεται να αποκάλυψε εμπλοκή δέκα πολιτικών προσώπων της περιόδου από το 2006 έως τις αρχές του 2015, για τους οποίους οι Εισαγγελείς Διαφθοράς απέστειλαν τη δικογραφία στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου η υπόθεση να εξεταστεί στη Βουλή.

Πρόκειται για υπουργούς που υπηρέτησαν στα Υπουργεία Υγείας, Οικονομίας και Ανάπτυξης, την επίμαχη περίοδο, και από τα στοιχεία που φαίνεται να έχουν συλλέξει οι Εισαγγελείς προκύπτει η εμπλοκή τους στην διάπραξη των αδικημάτων της απιστίας και της δωροδοκίας.

Παράλληλα οι Εισαγγελείς Διαφθοράς απήγγειλαν κατηγορία για δωροδοκία σε βάρος υψηλόβαθμου στελέχους της NOVARTIS για τον οποίο αμέσως εκδόθηκε και διάταξη απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα.

Με βάση διαρροές τόσο από τον πλευρά της Δικαιοσύνης όσο και από αυτήν την κυβέρνησης, πρόκειται για τους: Αντώνη Σαμαρά (πρώην πρωθυπουργό), Παναγιώτη Πικραμμένο (υπηρεσιακό πρωθυπουργό) και τους Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνι Γεωργιάδη, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Ανδρέα Λοβέρδο και Γιώργο Κουτρουμάνη.

Σύσκεψη στο Μαξίμου

Για τεράστιο σκάνδαλο έκανε λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά από ενημέρωση που παρείχε στον Πρωθυπουργό μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Επεσήμανε ότι δόθηκε εντολή από τον κ. Τσίπρα να επιταχυνθεί η διαδικασία και την Τρίτη ο φάκελλος θα σταλεί στη Βουλή.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι ” σε μία περίοδο κρίσης, υπήρχαν φαρμακευτικές εταιρείες που λειτουργούσαν με παράνομο τρόπο και με υπερκοστολογήσεις. Γι αυτό το λόγο εκτοξεύτηκε η φαρμακευτική δαπάνη σε ποσοστά διπλάσιας φαρμακευτικής δαπάνης της ΕΕ”.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, δήλωσε ότι “είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως Ελληνικού κράτους” και προέτρεψε όσους μιλούν για πολιτικές διώξεις να μην μιλούν γιατί εκτίθενται.

Σύσκεψη με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή και τον αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι κ.κ. Κοντονής και Παπαγγελόπουλος ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις μετά τη διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας για την υπόθεση Novartis στη Βουλή, καθώς εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα.

Εν τω μεταξύ, την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου επισκέφθηκε ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, με αφορμή δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων σχετικά με την έρευνα που διεξάγει η Ελληνική Δικαιοσύνη για την υπόθεση της Novartis.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο του κ. Τζανακόπουλου, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου τον ενημέρωσε ότι η δικογραφία διαβιβάζεται στον Υπουργό Δικαιοσύνης για τις απαραίτητες ενέργειες.

Αντιδράσεις

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η ΝΔ κατηγορώντας την για προσπάθεια ανάμιξής της στην ανακριτική διαδικασία για την υπόθεση της Novartis.

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του κόμματος τονίζει πως η κοινή γνώμη παρακολούθησε ένα πρωτοφανές, σε δημοκρατική χώρα, γεγονός καθώς, ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο αναπληρωτής του όχι μόνον ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο μιας εν εξελίξει δικαστικής έρευνας την οποία εκ του Συντάγματος δεν μπορούσαν να γνωρίζουν, αλλά επιχείρησαν, όπως υποστηρίζει η ΝΔ, να προκαταλάβουν και την απόφαση, μιλώντας για σκάνδαλο που δεν έχει προηγούμενο από συστάσεως ελληνικού κράτους.

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση οι ίδιοι, μάλιστα, υποστήριξαν ότι ο φάκελος της έρευνας θα διαβιβαστεί με εντολή του πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο, ενώ το άρθρο 86 του Συντάγματος ρητά αναφέρει ότι σε ανάλογες περιπτώσεις οι δικογραφίες διαβιβάζονται αμελλητί, δηλαδή αμέσως, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση και χωρίς οποιαδήποτε εμπλοκή, πόσο μάλλον αξιολογική κρίση, της εκτελεστικής εξουσίας.

Η Νέα Δημοκρατία χαρακτηρίζει ανήκουστο το γεγονός ότι νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε επισκεφθεί την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, παραδεχόμενος εκ των υστέρων, όπως λέει η ανακοίνωση, και αφού δημοσιοποιήθηκε η επίσκεψή του- ότι ζήτησε και είχε προνομιακή ενημέρωση για την ίδια υπόθεση.

“Όλα αυτά που προδήλως μαρτυρούν μια απαράδεκτη προσπάθεια ανάμιξης της κυβέρνησης στην ανακριτική διαδικασία, όλως τυχαίως συμβαίνουν μια ημέρα μετά τη διαμαρτυρία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών για τους απαράδεκτους χειρισμούς της κυβέρνησης στο Σκοπιανό ζήτημα…

Η αξιωματική αντιπολίτευση για λόγους στοιχειώδους θεσμικής τάξης, δεν θα τοποθετηθεί επί φημολογιών που αποβλέπουν να σπιλώσουν συλλήβδην πολιτικά πρόσωπα. Και γι αυτό απαιτεί από την κυβέρνηση, η δικογραφία που θα διαβιβαστεί στη βουλή να δοθεί αμέσως στη δημοσιότητα προκειμένου να γίνει γνωστή σε όλους τους πολίτες και να λάμψει η αλήθεια. Εξυπακούεται, τέλος, ότι στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διερεύνησης της εν λόγω υπόθεσης, την οποία η ΝΔ θα επιδιώξει να διαλευκανθεί το ταχύτερον δυνατόν, η κυβέρνηση, είτε το θέλει είτε όχι, θα λογοδοτήσει για την εξόφθαλμη παρέμβασή στη Δικαιοσύνη” καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του στο ΑΠΕ -ΜΠΕ αναφέρει: “Πληροφορήθηκα τη νέα συκοφαντία του κ. Τσίπρα κατά του προσώπου μου. Και μάλιστα από κατασκευασμένες μαρτυρίες ανωνύμων. Επειδή η συκοφαντία είναι το όπλο των δειλών, τους λέω πως εμένα δεν με αγγίζουν! Να είναι βέβαιοι ότι οι συκοφάντες και όσοι είναι από πίσω θα λογοδοτήσουν οι ίδιοι στη δικαιοσύνη”.

Σε έντονο ύφος απάντησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας: “Η πολιτική στοχοποίηση και το bullying που υφίσταμαι εγώ και η οικογένεια μου τρία χρόνια τώρα έχει τα όριά της. Ουδέποτε κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως υπουργός Οικονομικών είχα υπογράψει οποιαδήποτε απόφαση που να σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την εταιρία Novartis. Παρεμπιπτόντως, ουδεμία από το νόμο σχετική αρμοδιότητα έχει ο υπουργός Οικονομικών”.

“Ουδεμία σχέση έχω με το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χρονικής περιόδου Μαΐου -Ιουνίου 2012”, δήλωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος.

“Με έκπληξη πληροφορήθηκα αναφορά του ονόματός μου στην δικογραφία για τη Novartis που απεστάλη στη Βουλή μαζί με άλλα ονόματα Πρωθυπουργών και Υπουργών της περιόδου 2006-2015”, ανέφερε ο Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος.

“Την περίοδο που ήμουν Υπουργός Υγείας, από το 2006 ως το 2009 η πολιτική του φαρμάκου και η τιμολόγησή του δεν ανήκε στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας και συνεπώς ουδεμία σχέση είχα ούτε και θα μπορούσα να έχω με αυτό το ζήτημα. Η αρμοδιότητα για το φάρμακο περιήλθε στο Υπουργείο Υγείας δυο χρόνια μετά την αποχώρησή μου. Απλά και ξεκάθαρα. Συνεπώς δεν υφίσταται ζήτημα”, κατέληξε.

“Όσες φορές έκαναν το λάθος να μου επιτεθούν με συκοφαντίες μετάνιωσαν γιατί προσέκρουσαν στον τοίχο της αλήθειας. Τώρα βλέπω να αναφέρουν και το όνομα μου στην υπόθεση Novartis κατά τρόπο παντελώς ασυνάρτητο, μάλλον από συνήθεια”, επισημαίνει σε δήλωση του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

“Επειδή μόνος μου γνώμονας ήταν και είναι πάντα το δημόσιο συμφέρον, δεν θα αφήσω αναπάντητη τη βάρβαρη προσβολή των θεσμών του κράτους δικαίου που συντελέσθηκε από την κυβέρνηση, σε συνεργασία δυστυχώς με δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα σκηνικό φτηνού πολιτικού αντιπερισπασμού”, υπογραμμίζει ο κ. Βενιζέλος.

Την αντίδραση της ΝΔ προκάλεσαν δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μετέβη στον Άρειο Πάγο για ενημέρωση σχετικά με τις έρευνες για την υπόθεση του σκανδάλου Νovartis.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, αρμόδιος τομεάρχης Δικαιοσύνης, με ανάρτησή του στο Twitter αναρωτήθηκε: “Αληθεύει ότι αυτή την ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συσκέπτεται στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου; Αν ναι, τι δουλειά έχει εκεί;;;”.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, μέσω Twitter ανέφερε: “Τα όρια της γελοιότητας έχουν πλέον ξεπεραστεί!”» και “Αν αληθεύει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πήγε να συναντήσει εν ενέργεια Δικαστικούς για ζήτημα που αφορά σε πολιτικούς του αντιπάλους τότε πραγματικά δεν έχουν πλέον κανέναν φραγμό”.

Για απροκάλυπτη προσπάθεια ωμής παρέμβασης στο έργο της Δικαιοσύνης, κατηγορεί τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δ. Τζανακόπουλο ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης.

Σε σχόλιο του με αφορμή την επίσκεψη του κ. Τζανακόπουλου στον Άρειο Πάγο, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι: “Από την ανακοίνωση του ίδιου του κυβερνητικού εκπροσώπου για την επίσκεψη του στον Άρειο Πάγο, προκύπτει η απροκάλυπτη προσπάθεια ωμής παρέμβασης στο έργο της Δικαιοσύνης”.

Η έρευνα

Να σημειωθεί ότι η έρευνα Εισαγγελέων Διαφθοράς ξεκίνησε στα μέσα του Δεκεμβρίου 2016 με αρχικό υλικό τα στοιχεία για δωροδοκίες κρατικών λειτουργών και γιατρών που είδαν το φως της δημοσιότητας με αφορμή διετή έρευνα που διεξάγεται από τις αμερικανικές αρχές για τον κολοσσό και τις μεθόδους που φέρεται να χρησιμοποιούσε για να επικρατήσει στην αγορά.

Η έρευνα είχε διαταχθεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μετά από φάκελο με καταγγελίες και δημοσιεύματα που είχε προσκομίσει ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντονής.

Το περασμένο φθινόπωρο, κλιμάκιο εισαγγελικών λειτουργών πήγε στις ΗΠΑ όπου σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές συγκέντρωσε συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν το “ελληνικό σκέλος” της υπόθεσης, καθώς η φαρμακοβιομηχανία φέρεται να χρησιμοποιούσε τις καταγγελλόμενες μεθόδους σε πολλές χώρες.

Στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια διενεργούνται για την φαρμακοβιομηχανία, από τις αρμόδιες αρχές στοχευμένες έρευνες, τόσο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όσο και ποινικής αξιολόγησης συγκεκριμένων στοιχείων που έχουν συλλέξει για τη Novartis.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στις αρχές των ΗΠΑ κατέφυγαν δύο Έλληνες πολίτες- στελέχη της εταιρίας στα τμήματα Πωλήσεων και Επικοινωνίας- Εταιρικής Ευθύνης, οι οποίοι φέρονται να κατέθεσαν στις αμερικανικές αρχές εκατοντάδες έγγραφα που αποκαλύπτουν καταβολές χρηματικών ποσών τόσο σε ιδιώτες γιατρούς όσο και σε γιατρούς που εργάζονταν στο δημόσιο σύστημα Υγείας (συνολικά πάνω από 4.000), με στόχο τη λήψη ευνοϊκών αποφάσεων για την εταιρία και τη συνταγογράφηση των φαρμάκων της.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Εισαγγελίας Διαφθοράς με τις ΗΠΑ, πριν λίγες ημέρες βρέθηκε στη χώρας μας κλιμάκιο από στελέχη του FBI και των Εισαγγελικών αρχών προκειμένου να έχουν συγκεκριμένη συνεργασία.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Leave a Comment