PeristeriNews.gr
Διεθνή

Στη Κύπρο το απόγευμα ο Κέρι


Στη Λευκωσία φθάνει το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι, για συνομιλίες σχετικά με το Κυπριακό, τις διμερείς σχέσεις και περιφερειακά ζητήματα.

Στις 5.00 το απόγευμα ο Τζον Κέρι θα συναντηθεί με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη και στη συνέχεια θα γίνει δεκτός στο προεδρικό μέγαρο από τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Ο Αμερικανός υπουργός θα συναντηθεί αργότερα στα κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Το βράδυ οι κ. Κέρι, Αναστασιάδης και Ακιντζί θα παρακαθίσουν σε δείπνο που θα παραθέσει στην οικία της η ειδική αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ. Στο δείπνο θα παρακαθίσει επίσης ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Εσπεν Μπαρθ Άιντα.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε σημαντική και ουσιαστική την επίσκεψη Τζόν Κέρι στην Κύπρο. Όπως ανέφερε, στις συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών θα συζητηθεί το θέμα των εγγυήσεων. Υπενθύμισε δε την ξεκάθαρη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι δεν μπορούν σήμερα να υπάρχουν στρατιωτικές εγγυήσεις και δη σε ευρωπαϊκό κράτος.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση που θα έχει με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών προτίθεται να θέσει πολύ συγκεκριμένες πτυχές του Κυπριακού. Αποτίμησε παράλληλα ως πολύ θετική και εποικοδομητική τη χθεσινή επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Λευκωσία.

Χαρακτήρισε μάλιστα τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας καλό γνώστη του Κυπριακού, ενώ χαιρέτισε την «ξεκάθαρη θέση» το ότι δεν μπορεί να γίνεται σήμερα λόγος για θέμα εγγυήσεων προς την Κύπρο. Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η Μόσχα δεν ζήτησε στρατιωτικές διευκολύνσεις από τη Λευκωσία και επικαλέστηκε τις δηλώσεις του ιδίου του Σεργκέι Λαβρόφ ότι η Ρωσία δεν ζήτησε διευκολύνσεις.

Ερωτηθείς για τις πέντε συμφωνίες Κύπρου – Ρωσίας που ήταν προγραμματισμένες να υπογραφούν στη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Λαβρόφ στην Λευκωσία, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι αυτό δεν έγινε κατορθωτό γιατί για τις τέσσερις συμφωνίες δεν είχε ολοκληρωθεί από τη Ρωσία ο τεχνικός έλεγχος. Τέλος, συμείωσε ότι πολύ σύντομα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης θα μεταβεί στη Μόσχα για την υπογραφή και των πέντε συμφωνιών.

 

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment