PeristeriNews.gr
Διεθνή

Στη Γαλλίδα Ανί Ερνό το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2022


Η Γαλλίδα συγγραφέας Ανί Ερνό τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2022 για το θάρρος και την κλινική οξύνοια με την οποία αποκαλύπτει τις ρίζες, την αποξένωση και τους συλλογικούς περιορισμούς της προσωπικής μνήμης ανέφερε η επιτροπή που απονέμει τα βραβεία.

Η Ερνό, το έργο της οποίας είναι κυρίως αυτοβιογραφικό, είναι 82 ετών.

«Στο βιβλίο της L’occupation, η Ερνό ανατέμνει την κοινωνική μυθολογία του ρομαντικού έρωτα. Με βάση σημειώσεις σε ένα ημερολόγιο που καταγράφει την εγκατάλειψή της από έναν εραστή, εξομολογείται και επιτίθεται σε μια εικόνα του εαυτού της που βασίζεται σε στερεότυπα. Η γραφή γίνεται ένα αιχμηρό όπλο που αναλύει την αλήθεια» αναφέρει η Σουηδική Ακαδημία. «Η Ανί Ερνό πιστεύει στην απελευθερωτική δύναμη της γραφής. Το έργο της είναι ασυμβίβαστο και γραμμένο σε απλή γλώσσα, καθαρό» συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας έχει απονεμηθεί 114 φορές σε συνολικά 118 ανθρώπους από το 1901 έως το 2021.

Οι επτά χρονιές που δεν απονεμήθηκε ήταν το 1914, 1918, 1935, 1940, 1941, 1942 και 1943, τις χρονιές, δηλαδή των δύο Παγκοσμίων Πολέμων.

Ο νεότερος νικητής τους ήταν ο Βρετανός Τζόζεφ Ράντγιαρντ Κίπλινγκ στον οποίο απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας όταν ήταν 41 ετών, το 1907, ενώ η γηραιότερη νικήτρια ήταν η 88χρονη Βρετανή Ντόρις Λέσινγκ στην οποία απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2007.

Συνολικά το Νόμπελ Λογοτεχνίας έχει απονεμηθεί σε 16 γυναίκες ενώ τα περισσότερα βραβεία έχουν δοθεί σε συγγραφείς με ευρωπαϊκή καταγωγή.

Το βραβείο απονέμει η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 920.000 ευρώ).

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment