Διεθνή

Στη Γαλλίδα Ανί Ερνό το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2022

Η Γαλλίδα συγγραφέας Ανί Ερνό τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2022 για το θάρρος και την κλινική οξύνοια με την οποία αποκαλύπτει τις ρίζες, την αποξένωση και τους συλλογικούς περιορισμούς της προσωπικής μνήμης ανέφερε η επιτροπή που απονέμει τα βραβεία.

Η Ερνό, το έργο της οποίας είναι κυρίως αυτοβιογραφικό, είναι 82 ετών.

«Στο βιβλίο της L’occupation, η Ερνό ανατέμνει την κοινωνική μυθολογία του ρομαντικού έρωτα. Με βάση σημειώσεις σε ένα ημερολόγιο που καταγράφει την εγκατάλειψή της από έναν εραστή, εξομολογείται και επιτίθεται σε μια εικόνα του εαυτού της που βασίζεται σε στερεότυπα. Η γραφή γίνεται ένα αιχμηρό όπλο που αναλύει την αλήθεια» αναφέρει η Σουηδική Ακαδημία. «Η Ανί Ερνό πιστεύει στην απελευθερωτική δύναμη της γραφής. Το έργο της είναι ασυμβίβαστο και γραμμένο σε απλή γλώσσα, καθαρό» συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας έχει απονεμηθεί 114 φορές σε συνολικά 118 ανθρώπους από το 1901 έως το 2021.

Οι επτά χρονιές που δεν απονεμήθηκε ήταν το 1914, 1918, 1935, 1940, 1941, 1942 και 1943, τις χρονιές, δηλαδή των δύο Παγκοσμίων Πολέμων.

Ο νεότερος νικητής τους ήταν ο Βρετανός Τζόζεφ Ράντγιαρντ Κίπλινγκ στον οποίο απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας όταν ήταν 41 ετών, το 1907, ενώ η γηραιότερη νικήτρια ήταν η 88χρονη Βρετανή Ντόρις Λέσινγκ στην οποία απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2007.

Συνολικά το Νόμπελ Λογοτεχνίας έχει απονεμηθεί σε 16 γυναίκες ενώ τα περισσότερα βραβεία έχουν δοθεί σε συγγραφείς με ευρωπαϊκή καταγωγή.

Το βραβείο απονέμει η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 920.000 ευρώ).

Related posts

Αφγανιστάν: Γυναίκες διαδήλωσαν στην Καμπούλ αποφασισμένες να μην υποκύψουν

Peristeri News

Παραλήρημα Τουρκίας για τη νέα συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου

Peristeri News

Χωρίς νερό και ρεύμα το Κίεβο από βομβαρδισμούς

Peristeri News

Leave a Comment