PeristeriNews.gr
Πολιτική

Στη Φινλανδία ο Αντ. Σαμαράς για τη Σύνοδο του ΕΛΚ


Στο Ελσίνκι βρίσκεται ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Στο Ελσίνκι βρίσκεται ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) σήμερα Παρασκευή παρουσία δεκαπέντε αρχηγών κυβερνήσεων της ΕΕ, μεταξύ των οποίων οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Βασικό πολιτικό ζητούμενο της συνάντησης του ΕΛΚ είναι να βρεθεί κοινός τόπος απέναντι σε ένα «συνολικό πακέτο» μέτρων στο οποίο θα πρέπει να καταλήξουν οι ηγέτες των χωρών-μελών της ευρωζώνης στη σύσκεψη κορυφής της 11ης Μαρτίου, πριν από το Συμβούλιο των ηγετών των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, από 24-27 Μαρτίου, και στο οποίο πρέπει να υπογραφεί οριστική συμφωνία πάνω στο ζήτημα της αντιμετώπισης του χρέους.

Πάντως οι ελπίδες ότι στη συνάντηση του Ελσίνκι θα σφυρηλατηθεί κοινή θέση των ηγετών που ανήκουν στο ΕΛΚ, απέναντι στα προτεινόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, προσκρούουν επάνω στον ύφαλο της διαφωνίας των Γερμανών με τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της Ιρλανδίας, για τους όρους του δανείου των 85 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο συμφωνήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο κ. Σαμαράς είναι κατ’ αρχήν θετικός στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας αλλά στην εκδοχή που προτείνεται από την Κομισιόν και η οποία περιλαμβάνει και την αναπτυξιακή διάσταση, καθώς, όπως επισημαίνει, το επιτελείο του κ. Σαμαρά, «αν συνεχισθεί η οικονομική καθίζηση δεν μας σώζει τίποτε». Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να προτείνει μείωση του επιτοκίου για το δάνειο στήριξης προς την Ελλάδα και την έκδοση ευρωομολόγου.

Πάντως, αν και οι προσδοκίες για ουσιαστικά αποτελέσματα είναι χαμηλές, υπάρχουν μεταξύ των ηγεσιών και οι αισιόδοξες εκτιμήσεις ότι τελικά θα υπάρξει οριστική συμφωνία επί πακέτου οικονομικών και θεσμικών μέτρων στη συνοδό κορυφής της ΕΕ, στις 24/25 Μαρτίου, που θα χαράξει τη διαχωριστική γραμμή τέλους, κάτω από τη βαθιά κρίση χρέους.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Αλ. Τσίπρας: Δεν σκέφτηκα ποτέ να διαπραγματευτώ τη θέση μας στην Ευρώπη

Peristeri News

Μ. Βορίδης: Τα ονόματα πρέπει να σβηστούν από το Σύνταγμα

Peristeri News

Χρ. Σταϊκούρας: Χρειαζόμαστε μια διετία για την οριστική αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου

Peristeri News

Leave a Comment