PeristeriNews.gr
Πολιτική

Στεφάνι στο Πολυτεχνείο κατέθεσαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρόεδρος της Βουλής


Στεφάνι στη μνήμη των νεκρών του Πολυτεχνείου κατέθεσαν το πρωί της Παρασκευής η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.

Αμέσως μετά στη δήλωση της η Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, αναφέρει:

«Μισόν αιώνα μετά, το Πολυτεχνείο διατηρεί τον υψηλό του συμβολισμό, ως η κορυφαία πράξη αντίστασης κατά της δικτατορίας και της καταπάτησης της ελευθερίας. Πράξη που δεν υπήρξε αυτονόητη, ούτε ανέξοδη. Συνεπαγόταν κίνδυνο, απαιτούσε θυσίες, έφερε το βάρος μιας ευθύνης, προσωπικής και συλλογικής, που λίγοι είχαν το θάρρος να αναλάβουν. Χάρη και στη δική τους ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση μπόρεσε η πατρίδα μας να γυρίσει τη μελανή σελίδα της επταετίας. Τους οφείλουμε τιμή και ευγνωμοσύνη.

Το Πολυτεχνείο σηματοδότησε τη σύγχρονη ιστορία μας και θεμελίωσε τη δημοκρατική συνείδηση της μεταπολίτευσης, της πιο ειρηνικής και προοδευτικής περιόδου της χώρας. Σε αυτήν εμπεδώθηκε η πεποίθηση ότι δεν χωρούν εκπτώσεις, τόσο στον πολιτικό μας αυτοκαθορισμό, όσο και στον ελεύθερο τρόπο ζωής μας. Η μνήμη του είναι ολοζώντανη και διδακτική, εμπεριέχοντας τις αρχές που συνέχουν διαχρονικά την κοινωνική και πολιτική μας συμβίωση. Σήμερα που η δημοκρατία είναι εδραιωμένη και ισχυρή, χρέος μας παραμένει η προάσπισή της με το ίδιο πάθος και την ίδια ακλόνητη βούληση που έδειξαν οι πολιορκημένοι εκείνοι νέοι πριν από πενήντα ολόκληρα χρόνια».

Κ. Τασούλας: Μια μέρα το παρελθόν θα μας ξαφνιάζει για το πόσο επίκαιρο είναι

«Σήμερα οφείλουμε, τιμώντας τη μνήμη του Πολυτεχνείου, να γράψουμε τη δική μας εποποιία προστασίας και αξιοποίησης της δημοκρατίας», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Τασούλας για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

«Συμπληρώνονται 50 χρόνια, μισός αιώνας, από την κορυφαία εξέγερση του Πολυτεχνείου. Σήμερα, 50 χρόνια μετά, ως πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, ήθελα να τιμήσω αυτή τη μνήμη η οποία είναι πάντα ζωντανή. Εδώ ισχύει αυτό που είχε πει ο Ελύτης ότι “μια μέρα το παρελθόν θα μας ξαφνιάζει για το πόσο επίκαιρο είναι”. Το Πολυτεχνείο χάραξε μια εποποιία διεκδίκησης δημοκρατίας. Σήμερα οφείλουμε, τιμώντας αυτή τη μνήμη, να γράψουμε τη δική μας εποποιία προστασίας και αξιοποίησης της δημοκρατίας, ακόμη περισσότερη αξιοποίηση της δημοκρατίας. Αυτή είναι η τιμή στη μνήμη του Πολυτεχνείου» είπε στη δήλωσή του ο πρόεδρος της Βουλής.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Στ. Κασσελάκης: Βγήκα ενισχυμένος, όλο το στάδιο φώναζε το όνομά μου

Peristeri News

Δεν πάνε σε εκλογές για νέο πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ

Peristeri News

Leave a Comment