PeristeriNews.gr
Διεθνή

Σταϊνμάγερ: «Σχεδιασμένη αντιμετώπιση απέναντι στο ΙΚ»


Υπέρ μιας «σχεδιασμένης αντιμετώπισης» από τη διεθνή κοινότητα εναντίον των τρομοκρατών, τάχθηκε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, που ήταν παρών στο Σταντ ντε Φρανς κατά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Παρασκευής στο Παρίσι.

«Εναντίον του Ισλαμικού Κράτους δεν βοηθά καμία λέξη, κανένα επιχείρημα και φυσικά όχι το να κλειστούμε στο καβούκι μας. Αντίθετα (το μόνο που βοηθά) είναι η σχεδιασμένη αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε σε συνέντευξή του στο Spiegel Online ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

Ο κ. Σταϊνμάγερ σημείωσε πως στη Συρία, στο Ιράκ και κατά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι το Ι.Κ. έδρασε με «βάρβαρη ασπλαχνία». «Η βία δεν έχει σύνορα. Η κλιμάκωση του μίσους και της βίας συνεχίζεται, δεν γνωρίζει ούτε ανθρωπιά ούτε συμπόνια», πρόσθεσε.

Μετά το Παρίσι, όπου βρισκόταν την Παρασκευή, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών μετέβη το βράδυ του Σαββάτου στη Βιέννη, για να συμμετάσχει στη δεύτερη διάσκεψη για τη Συρία. Εκεί εκπρόσωποι της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας, του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας αναζητούν μια ειρηνευτική λύση για τη Συρία.

Ο κ. Σταϊνμάγερ διευκρίνισε ότι στο πλαίσιο της σχεδιασμένης αντιμετώπισης του Ι.Κ. περιλαμβάνεται «και η υποστήριξή μας σε αυτούς που αντιστέκονται στην προέλαση του Ι.Κ., όπως κάνει η Γερμανία στο βόρειο Ιράκ με τους πεσμεργκά, καθώς και αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του Ι.Κ.».

Παρόλα αυτά ο Γερμανός υπουργός τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης μιας διπλωματικής λύσης για την επίτευξη της ειρήνευσης στη Συρία, και όχι μιας στρατιωτικής επέμβασης. «Ο πόλεμος εναντίον του Ι.Κ. δεν μπορεί να κερδηθεί μόνο στρατιωτικά», είπε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αναζητηθεί «με ακόμη μεγαλύτερο σθένος» μια πολιτική λύση και προοπτικές για την ειρήνευση στη Συρία. «Έτσι και μόνο έτσι θα στερήσουμε από τους ισλαμιστές τρομοκράτες το πολιτικό, στρατιωτικό και ιδεολογικό υπόβαθρο και θα νικήσουμε το Ι.Κ.», υπογράμμισε.

Ο Γερμανός υπουργός αποτίμησε θετικά το αποτέλεσμα της δεύτερης μέσα σε 14 ημέρες διάσκεψης για τη Συρία. «Με δεδομένες τις επιθέσεις στο Παρίσι, τη Βηρυτό και ίσως την κατάρριψη ενός ρωσικού αεροσκάφους πάνω από το Σινά υπήρξε ευρεία ομοφωνία για το γεγονός ότι πρέπει να ενισχύσουμε από κοινού τον αγώνα εναντίον του Ι.Κ. και ότι πρέπει να τον κερδίσουμε», επεσήμανε.

Στη Βιέννη υπήρξαν συγκεκριμένες συμφωνίες για το τέλος της βίας στη Συρία και για την κατάρτιση ενός οδικού χάρτη για την πολιτική μετάβαση στη χώρα. «Αυτή είναι για πρώτη φορά εδώ και χρόνια μια ευκαιρία και μια πραγματική προοπτική για τους ανθρώπους στη Συρία, την οποία τώρα θα πρέπει να αδράξουμε αποφασιστικά», τόνισε ο Σταϊνμάγερ. Στόχος αυτή τη στιγμή της γερμανικής κυβέρνησης είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, «ήδη πριν το τέλος του έτους να έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για μια πολιτική μετάβαση» στη Συρία.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment