PeristeriNews.gr
Διεθνή

Στα πρόθυρα εμφυλίου η Αίγυπτος


Εκτός ελέγχου βρίσκεται η κατάσταση στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου.

Εκτός ελέγχου βρίσκεται η κατάσταση στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου. Τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, έπειτα από τις συγκρούσεις οπαδών του Μουμπάρακ με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, που ζητούν την απομάκρυνση του αιγύπτιου προέδρου από την εξουσία της χώρας.

Υπάρχουν επίσης αρκετοί τραυματίες, ανέφερε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. Σε δήλωσή του στο πρακτορείο Ρόιτερς ένας γιατρός από το τμήμα των επείγοντων περιστατικών κατάγγειλε ότι οι τραυματίες από τα επεισόδια στην πλατεία Ταχρίρ ξεπερνούν τους 1.500.

Μετά τις βίαιες συγκρούσεις, ο στρατός της Αιγύπτου παρέταξε στρατιωτικά οχήματα κατά μήκος της πλατείας Ταχρίρ, στο κέντρο του Καίρου.

Η Ένωση Αιγυπτίων Νομικών εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία οι διαδηλωτές κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ που ήταν στην πλατεία δέχονταν τα πυρά της αντίπαλης πλευράς και ότι αρκετοί μεταξύ αυτών σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν.

Η Ουάσινγκτον κάλεσε πριν από λίγο τους Αμερικανούς που βρίσκονται ακόμη στην Αίγυπτο να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον καταδίκασε τις “απεχθείς” αιματηρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν στη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης χθες Τετάρτη στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, σε τηλεφωνική της επικοινωνία με τον αιγύπτιο αντιπρόεδρο ‘Ομαρ Σουλεϊμάν, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι ” εύθραυστη ” με χώρες όπως η Αίγυπτος και η Τυνησία να βρίσκονται παγιδευμένες στο δίλημμα του ” μερικού εκσυγχρονισμού “, στο οποίο το πολιτικό σύστημα δεν επιτρέπει σε πλατιά τμήματα του πληθυσμού να παίρνουν μερίδιο από τα οικονομικά οφέλη. Αυτό δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξή του στο Ρόιτερ, την Τετάρτη, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σειρά τηλεφωνικών επαφών με ηγέτες χωρών της Μέσης Ανατολής, μεταξύ των οποίων και με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, αλλά και με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε από το Σάββατο μέχρι σήμερα, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στην Αίγυπτο.

Ειδικότερα, ο κ. Παπανδρέου συνομίλησε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, τον γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, το νομπελίστα Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα, τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπόι και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Κένυα: Τουλάχιστον 188 πέθαναν σε πλημμύρες από τον Μάρτιο

Peristeri News

Επίθεση με σπαθί στο μετρό του Λονδίνου

Peristeri News

Σκωτία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Χάμζα Γιούσαφ

Peristeri News

Leave a Comment