PeristeriNews.gr
Πολιτική

Στ. Πέτσας: Έχουμε στηρίξει τους Δήμους για να υποστηρίξουν τις τοπικές κοινωνίες


Για την ενίσχυση Δήμων και επιχειρήσεων μίλησε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Πέτσας, μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1, «οι Δήμοι έχουν απώλεια εσόδων από την αναστολή καταβολής των δημοτικών τελών και έκτακτες δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Πέρσι δώσαμε πάνω από 180 εκ. ευρώ και πριν λίγες ημέρες δώσαμε έκτακτη επιχορήγηση 50 εκ. ευρώ προς τους Δήμους, οι οποίοι θα πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες. Η απόφαση για συνέχιση στην μείωση των τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων είναι εν πολλοίς απόφαση των Δήμων, εμείς κάνουμε ότι μπορούμε προς την κατεύθυνση να υπάρχει ομοιόμορφη εφαρμογή».

Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε επίσης πως με διάταξη τις επόμενες ημέρες θα ορίζεται παράταση στα μισθώματα για τρία χρόνια στις μακροχρόνιες μισθώσεις ακινήτων ιδιοκτησίας των Δήμων, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας.

«Όλα είναι σχετικά»

Αναφερόμενος στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και τη πρόθεση της κυβέρνησης για άνοιγμα της αγοράς, ο κ. Πέτσας σημείωσε πως «είναι πρόωρο να βάλουμε ημερομηνίες».

«Σταδιακά και όχι απότομα θα γίνει η άρση των μέτρων, όχι με άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων σε ένα κύμα. Θα δούμε αν αυτό θα είναι από τις 5 Απριλίου και μετά», διευκρίνισε. Όπως είπε, «βλέπουμε αυξημένα κρούσματα και μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ από διασωληνωμένους και εισαγωγές. Η πρόθεση είναι πρόθεση, αλλά και τα στοιχεία είναι στοιχεία».

Επανέλαβε επίσης πως στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν και το λιανεμπόριο και τα σχολεία, «για να εκμεταλλευθούμε την περίοδο μέχρι το Πάσχα, αλλά όλα είναι σχετικά και με τα δεδομένα», όπως είπε.

Αναφορικά με το άνοιγμα του τουρισμού, ο κ. Πέτσας είπε «δεν είμαστε σήμερα στην κατάσταση που ήμασταν πριν έναν χρόνο ούτε τον Μάιο – Ιούνιο θα είμαστε σε ίδια κατάσταση με τους ίδιους μήνες του 2020. Το Ισραήλ έχει προχωρήσει πολύ στους εμβολιασμούς, εδώ στην Ελλάδα έχει ήδη εμβολιαστεί πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι και εντείνεται η διαδικασία, προς όφελος και του τουρισμού και όλα αυτά συνυπολογίζονται». Να σημειωθεί ότι σε συνέντευξή του υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης υποστήριξε πως αν όλα πάνε καλά η χώρα θα μπορούσε να υποδεχτεί τουρίστες και νωρίτερα από τις 14 Μαΐου.

Σχολιάζοντας έπειτα τα self tests τα οποία για την κυβέρνηση αποτελούν χρήσιμο εργαλείο για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, ο κ Πέτσας σημείωσε πως «όταν έχουμε μια μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, το self test είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, ώστε το άτομο να γνωρίζει εάν είναι θετικό και να αυτοπεριορίζεται. Σε συνδυασμό με τα μοριακά τεστ, όταν ανοίξει η αγορά και ο τουρισμός, θα μας βοηθήσουν να υπάρχει καλύτερος έλεγχος και μικρότερη διασπορά».

Ερωτηθείς γιατί δεν συνταγογραφούνται τα μοριακά τεστ, που είναι πιο αξιόπιστα, ο απάντησε ότι «δεν υπάρχει διαθεσιμότητα τόσων πολλών μοριακών τεστ, ενώ παράλληλα είναι πολλαπλάσιο το κόστος τους. Όλα αυτά συντείνουν στο να έχουμε όλα τα εργαλεία στην φαρέτρα μας: και τα μοριακά και τα άλλα τεστ και τα self test. Είναι σημαντικό ενόψει Πάσχα να γίνει ότι περισσότερο μπορούμε».

Τέλος απαντώντας αν θεωρεί πως το Πάσχα φέτος θα είναι διαφορετικό από του 2020, ο κ. Πέτσας υποστήριξε: «εγώ ψυχολογικά προετοιμάζομαι για Πάσχα στο χωριό, αλλά αυτό εξαρτάται από την τήρηση των μέτρων και από την πρόοδο του εμβολιασμού και της γενικότερης εικόνας. Εύχομαι να τα καταφέρουμε».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!Related posts

Πόσες γυναίκες εκλέχθηκαν στη Βουλή – Ποιες στη Δυτική Αθήνα

Peristeri News

ΚΚΕ: Κάναμε ένα βήμα, πάμε για τα επόμενα

Peristeri News

Τηλεφώνημα Κ. Μητσοτάκη στους πολιτικούς αρχηγούς

Peristeri News

Leave a Comment