PeristeriNews.gr
Πολιτική

SOS για τα φαινόμενα διαφθοράς


Τις μεγάλες διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο της διαφθοράς επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο γ.γ. Διαφάνειας, Γ. Σούρλας.

Τις μεγάλες διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο της διαφθοράς επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο γ.γ. Διαφάνειας, Γ. Σούρλας στην ημερίδα «Διαφάνεια – Καταπολέμηση της Διαφθοράς» .

Ο κ. Μεϊμαράκης, κατά τον χαιρετισμό του, τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Η μάχη κατά της διαφθοράς είναι διαρκής και πρέπει να προσαρμοζόμαστε κάθε φορά στα νέα δεδομένα. Ειδικά στην εποχή μας με την παγκοσμιοποίηση και την είσοδο της νέας τεχνολογίας, ώστε να θωρακίσουμε το πολιτικό σύστημα και κυρίως την ελληνική κοινωνία απέναντι στη διαφθορά.
Η Βουλή είναι ώρα να αποκτήσει μια ευθεία σχέση με την ελληνική κοινωνία, είναι ώρα να πάει κόντρα στο ρεύμα της υπερβολής, του λαϊκισμού και όλων εκείνων που θέλουν να ισοπεδώσουν τα πάντα.
Δεν ζητούμε προνόμια ή υπερβολές. Ζητούμε να σέβονται τη λειτουργία του Κοινοβουλίου και των Θεσμών και να συμπεριφέρονται έναντι αυτών, όπως αρμόζει.

Από την άλλη πρέπει και εμείς οι ίδιοι να δώσουμε το παράδειγμα. Να μη δίνουμε αφορμές, που πολλές φορές με τον υπερβολικό τρόπο που παρουσιάζονται, δημιουργούν θολή εικόνα για το πολιτικό σύστημα. Βέβαια δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Μπορεί να υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις, οι οποίες πρέπει να καταδικάζονται από το ίδιο το σύστημα, ώστε να μην επιτρέψουμε την ισοπέδωση, το «τσουβάλιασμα».
Είμαστε σε μια δύσκολη ώρα σε μια δύσκολη μάχη, αλλά πρέπει να σταθούμε όρθιοι, να επανακτήσουμε το σεβασμό της ελληνικής κοινωνίας και την αξιοπιστία μας. Πρέπει τώρα η πολιτική να ορθώσει το ανάστημα της κόντρα στο λαϊκισμό και την υπερβολή. Και τώρα που η χώρα «ανάπνευσε» με τις χτεσινές αποφάσεις στο Eurogroup, ήρθε, πιστεύω, η ώρα να ανοίξουμε τη βεντάλια της πολιτικής ατζέντας και στα θεσμικά ζητήματα. Άλλωστε το 2013 μπορούμε να ξεκινήσουμε την συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Μπορούμε, λοιπόν να εντάξουμε στο δημόσιο διάλογο και τη συζήτηση για το πώς θα θωρακίσουμε ακόμα περισσότερο τους θεσμούς, καθώς και το πώς αυτοί θα λειτουργήσουν καλύτερα. Αυτό όμως δεν αφορά μόνο την πολιτική ηγεσία, αλλά όλες τις ηγεσίες όπως η συνδικαλιστική, η δικαστική, η πνευματική κ.α.. Όλοι πρέπει να ενωθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει να γίνουμε εμείς τα παραδείγματα, και σε μια περίοδο τέτοιας κρίσης, να είμαστε όσο πιο λιτοί γίνεται, για να προσδοκούμε το σεβασμό της ελληνικής κοινωνίας.

Και η διαφάνεια, όπως και η καταπολέμηση της διαφθοράς, αφορούν άμεσα την ελληνική κοινωνία, διότι συνδέονται με την πρόοδο και την ευημερία των πολιτών. Συνδέονται με τη λειτουργία ενός κράτους δικαίου και ισονομίας. Συνδέονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη όχι μόνο της Ελλάδας αλλά κάθε χώρας σε όλο τον κόσμο. Συνδέονται με την οικονομική ανάπτυξη αλλά και την ίδια την κοινωνία. Συνδέονται ακόμη, θα έλεγα, με την ίδια τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. Ειδικά όμως σε ό, τι αφορά στην Ελλάδα- που βιώνει και μια μεγάλη οικονομική κρίση- η εμπέδωση της διαφάνειας και η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι όροι απαραίτητοι. Και η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά αξιών, παιδείας, συμπεριφοράς, χαρακτήρα και ήθους».

«Η χώρα κινδυνεύει να πνιγεί από την διαφθορά. Πρέπει να λάβουμε μέτρα. Η μικρή και μεγάλη διαφθορά καταλαμβάνει το σύμπαν της ελληνικής κοινωνίας», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης.

Ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργος Σούρλας, στον χαιρετισμό του τόνισε:

«Πολιτική βούληση και διαφθορά δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Άλλωστε όταν υπάρχει διαφθορά και μάλιστα εκτεταμένη δυο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Είτε οι πολιτικοί ηγέτες δεν έχουν επίγνωση των ευθυνών, συναίσθηση των επιπτώσεων από την διαφθορά και άρα είναι ανεπαρκείς και ακατάλληλοι να κυβερνήσουν. Είτε είναι δέσμιοι συμφερόντων και κυκλωμάτων τα οποία καθορίζουν την παθητική τους στάση απέναντι στη διαφθορά και τη διαπλοκή. Σήμερα με εκπεφρασμένη και έμπρακτα αποδεδειγμένη την πολιτική βούληση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε μετωπικά με τους διαπλεκόμενους τους απατεώνες και τους επίορκους με όπλο τη διαφάνεια. Άλλωστε όπως είπε χτες και ο ίδιος ο πρωθυπουργός «δεν μπορείς να σταματήσεις το πάρτι των τρωκτικών, αν δεν έχεις δ
ιαφάνεια».

Στην Ημερίδα μίλησε επίσης ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αντώνης Ρουπακιώτης, ενώ εισηγήσεις πραγματοποίησαν οι κ.κ. Ιωάννης Καραβοκύρης, Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Διονύσης Λασκαράτος, Γενικός Επίτροπος Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο, Νικόλαος Παντελής, Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Προϊστάμενος Εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος, Παναγιώτης Νικολούδης, Πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, Βασίλειος Φλωρίδης, Πρόεδρος της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων και Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων, Λέανδρος Ρακιντζής, Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης , Στυλιανός Στασινόπουλος, Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, Κωνσταντίνος Μπακούρης, Πρόεδρος της Οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια – Ελλάς και η Συνήγορος του Πολίτη κυρία Καλλιόπη Σπανού.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι αναπληρωτές Υπουργοί Εσωτερικών κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, Παιδείας και Θρησκευμάτων – Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Τζαβάρας, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Σταύρος Καλογιάννης καθώς και οι υφυπουργοί Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Ελευσινιώτης και Δικαιοσύνης κ. Κώστας Καραγκούνης. Τέλος, χαιρετισμό απηύθυνε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ενώ παρευρέθηκαν και οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής κ.κ. Φίλιππος Πετσάλνικος και Δημήτρης Σιούφας, νυν και πρώην Βουλευτές και εκπρόσωποι φορέων.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

«Δημοκράτες» το όνομα του κόμματος του Ανδρέα Λοβέρδου

Peristeri News

Πιερρακάκης: Πάνω από δέκα ξένα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για την Ελλάδα

Peristeri News

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Leave a Comment