PeristeriNews.gr
Διεθνή

Σκωτία: Πρωθυπουργός ο Χούμζα Γιουσάφ


Το αξίωμα του πρωθυπουργού της Σκωτίας αναλαμβάνει και επισήμως ο Χούμζα Γιουσάφ, διάδοχος της Νίκολα Στέρτζιον στην ηγεσία του Εθνικού Κόμματος (SNP), μετά το «πράσινο φως» του τοπικού κοινοβουλίου.

Χθες Δευτέρα, ο 37χρονος Γιουσάφ, μέχρι πρότινος υπουργός Υγείας της Σκωτίας, αναδείχθηκε επικεφαλής του SNP. Ο νέος αρχηγός του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας ήταν στενός συνεργάτης της Στέρτζιον και είναι ο πρώτος μουσουλμάνος που αναλαμβάνει την ηγεσία ενός μεγάλου πολιτικού κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Γιουσάφ έλαβε ποσοστό 48,2% στον πρώτο γύρο έναντι 40,7% της Φορμπς και 11,1% της Ας Ρίγκαν. Με το σύστημα της «εναλλακτικής ψήφου», οι ψήφοι των υποστηρικτών της Ρίγκαν -βάσει της δεύτερης προτίμησής τους- κατανεμήθηκαν στους άλλους δύο υποψηφίους, με τον Γιουσάφ να λαμβάνει το 52,1% των ψήφων έναντι 47,9% της Φορμπς.

Μιλώντας χθες στο στάδιο Μάρεϊφιλντ του Εδιμβούργου, όπου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα, ο Γιούσαφ δεσμεύτηκε να «ηγηθεί του SNP προς το συμφέρον όλων των μελών του κόμματος, όχι μόνο αυτών που με ψήφισαν» και «να οδηγήσει τη Σκωτία προς το συμφέρον όλων των πολιτών μας».

Ο Γιουσάφ υπογράμμισε ότι «εκεί που υπάρχουν διχασμοί, πρέπει να κινηθούμε γρήγορα», ενώ σημείωσε ότι θα συνομιλήσει άμεσα με τις αντιπάλους του για την ηγεσία του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας, προκειμένου να επανενωθεί η «ομάδα SNP». «Είμαστε μια ομάδα και θα είμαστε η γενιά που θα φέρει ανεξαρτησία για τη Σκωτία» πρόσθεσε.

Ο Γιουσάφ γεννήθηκε στη Βρετανία, αλλά οι γονείς του είναι από το Πακιστάν. Η ανάδειξή του στο κέντρο της πολιτικής σκηνής είναι μία πρόσφατη υπενθύμιση του πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα στη Βρετανία, με πολίτες νοτιοασιατικής καταγωγής να κατέχουν ηγετικούς ρόλους στα κοινοβούλια της Βρετανίας και της Σκωτίας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment