PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Σκληρή μάχη για το Νησί των Ονείρων


Άραβες μεγιστάνες, πάμπλουτοι Ρώσοι επενδυτές, αλλά και πασίγνωστοι Ελληνες επιχειρηματίες φλερτάρουν με την απόκτηση του πρώτου ελληνικού νησιού το οποίο βγαίνει σε δημοπρασία.

Άραβες μεγιστάνες, πάμπλουτοι Ρώσοι επενδυτές, αλλά και πασίγνωστοι Ελληνες επιχειρηματίες φλερτάρουν με την απόκτηση του πρώτου ελληνικού νησιού το οποίο βγαίνει σε δημοπρασία. Ο λόγος για το καταπράσινο νησί της Ερέτριας, το γνωστό σε όλους Νησί των Ονείρων ή Πεζονήσι, το οποίο με την έλευση του νέου χρόνου θα βγει στο «σφυρί» προκειμένου να βρεθεί ο επενδυτής που θα το μετατρέψει σε έναν πραγματικό τουριστικό παράδεισο.

Ηδη οι κροίσοι που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για τη συμμετοχή τους την ημέρα της δημοπρασίας είναι πάρα πολλοί, με τους περισσότερους να έχουν βρεθεί στην Ερέτρια και να έχουν ξεναγηθεί στους χώρους του νησιού από τον ίδιο τον δήμαρχο Βασίλη Βελέντζα. «Οσοι έχουν δει από κοντά το νησί μας έχουν πραγματικά εντυπωσιαστεί τόσο με την ομορφιά του τοπίου, τις υπέροχες αμμουδιές, καθώς και με τη γεωγραφική του θέση, αφού βρίσκεται μόλις μιάμιση ώρα από το κέντρο της Αθήνας» αναφέρει στην «Espresso» ο δήμαρχος της Ερέτριας, ο οποίος φωτογραφήθηκε με φόντο το Νησί των Ονείρων. «Από την πρώτη κιόλας ώρα που προκηρύξαμε δημόσια πλειοδοτική δημοπρασία με κλειστές προσφορές για τη μακροχρόνια εκμίσθωση των ευρισκομένων επί της ιδιόκτητης χερσονησίδας τουριστικών εγκαταστάσεων, το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο.

Μέχρι στιγμής μαζί μας έχουν έρθει σε επαφή Αραβες, Ρώσοι αλλά και αρκετοί Ελληνες οι οποίοι μας έχουν επισκεφτεί και έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να είναι οι επόμενοι ενοικιαστές. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τελικά ποιοι θα καταθέσουν τους απαιτούμενους φακέλους με τους οποίους θα συμμετέχουν ουσιαστικά στη δημοπρασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ως ελάχιστο όριο πρώτης προσφοράς, που αναλογεί με το κατώτερο ετήσιο μίσθωμα, έχει οριστεί το ποσό των 100.000 ευρώ ετησίως, ενώ μαζί με τη συμμετοχή τους οι ενδιαφερόμενοι είναι απαραίτητο να κα [Το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Νησιού των Ονείρων αποτελείται από δύο βασικά κεντρικά κτίρια.] αταθέσουν και την προβλεπόμενη εγγυητική επιστολή συμμετοχής, διάρκειας τουλάχιστον 3 μηνών».

Το Πεζονήσι και οι κροίσοι επενδυτές

Το πανέμορφο νησί, το οποίο εκτός από Νησί των Ονείρων, φέρει και την ονομασία Πεζονήσι λόγω της μικρής γέφυρας που έχει κατασκευαστεί και το ενώνει με την Ερέτρια, έχει έκταση περίπου 66 στρέμματα, μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα λιμενικά έργα, όπως το μικρό αλιευτικό καταφύγιο και ο κυματοθραύστης. «Ως πρώτη ημερομηνία του πλειστηριασμού είχε οριστεί η 29η Νοεμβρίου, την οποία αποσύραμε όμως, καθώς αποφασίσαμε να τον μεταφέρουμε για το νέο έτος, οπότε θα έχουν ολοκληρωθεί και οι τελευταίες λεπτομέρειες που απαιτούνται ώστε να είναι τα πάντα έτοιμα από πλευράς μας. Αρχικά είχαμε αποφασίσει να το εκμισθώσουμε για τα επόμενα 20 χρόνια, αλλά τώρα συζητάμε να είναι μεγαλύτερο αυτό το χρονικό διάστημα, προς διευκόλυνση του επόμενου επενδυτή», λέει ο δήμαρχος και προσθέτει: «Το νησί ιδιοκτησιακά ανήκει στον δήμο της Ερέτριας, ενώ ως τελευταία χρονιά αξιοποίησής του καταγράφεται το 2008.

Από εκεί και ύστερα δεν έγινε καμία κίνηση από την πλευρά της προηγούμενης δημοτικής αρχής ώστε να βρεθεί νέος επενδυτής, ο οποίος θα το αναλάβει και θα το μετατρέψει σε τουριστικό προορισμό. Ετσι το νησί εγκαταλείφθηκε, με αποτέλεσμα σήμερα να παρουσιάζει μια παραμελημένη εικόνα που δεν του αξίζει».

Στόχος οι VIP τουρίστες

Ιστορικά το Νησί των Ονείρων παραχωρήθηκε στην κοινότητα Ψαριανών από το Ελληνικό Δημόσιο. Κατά τη διάρκεια της επταετίας δόθηκε στον ΕΟΤ, με συντακτική πράξη, για χρήση και εκμετάλλευσή του για τουλάχιστον 70 χρόνια. Μετά τη Μεταπολίτευση, με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και μετά από ενέργειες του δήμου Ερέτριας, η χρήση και εκμετάλλευση επιστρέ [Ανάμεσα στο πευκοδάσος υπάρχουν διάσπαρτα και σαράντα έξι bungalows με υπέροχη θέα προς τη θάλασσα.] φει στον δήμο μέχρι το 2045, οπότε και εκπνέει η ισχύς της συντακτικής πράξης. Συμπερασματικά, σήμερα η κυριότητα αλλά και το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης του νησιού ανήκουν αποκλειστικά στον δήμο Ερέτριας, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να το νοικιάσει για όσο χρονικό διάστημα επιθυμεί.

«Αυτή την εποχή κρίνεται ως αναγκαία η ενοικίαση, καθώς και η αξιοποίηση του νησιού, αφού έτσι θα βοηθηθεί τουριστικά όχι μόνο ο δήμος μας αλλά και ολόκληρη η Εύβοια. Στόχος μας είναι να προσεγγίσουμε με αυτό τον τρόπο τους πιο VIP τουρίστες, οι οποίοι θα έρχονται ώς εδώ και θα απολαμβάνουν τον ήλιο, τη θάλασσα, καθώς και την ησυχία που προσφέρει το νησί. Επίσης προσφέρεται και για θρησκευτικό τουρισμό, τον οποίο αγαπούν ιδιαίτερα οι Ρώσοι τουρίστες, αφού κοντά μας βρίσκεται το περίφημο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου», εξηγεί ο δήμαρχος Βασίλης Βελεντζάς.

Μαγευτική θέα, πληθώρα εγκαταστάσεων

Αυτή τη στιγμή το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Νησιού των Ονείρων αποτελείται από δύο βασικά κεντρικά κτίρια, τα οποία στεγάζουν συνολικά 52 δωμάτια, ενώ ανάμεσα στο πευκοδάσος υπάρχουν διάσπαρτα και 46 bungalows με υπέροχη θέα προς τη θάλασσα σε όποιο σημείο και αν βρίσκεται ο επισκέπτης. Το νησί διαθέτει επίσης εγκαταστάσεις mini golf, τένις, βόλεϊ, πινγκ πονγκ και παιδική χαρά για τους μικρούς φίλους, ενώ έχει επίσης parking 300 θέσεων, εστιατόριο και beach bar. Επίσης μπροστά από τη θάλασσα έχει χτιστεί το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων, το οποίο ενδείκνυται για την πραγματοποίηση γαμήλιων τελετών και δεξιώσεων στον προαύλιο χώρο του.

Το νησί έχει επίσης τη δυνατότητα οργάνωσης μίνι συνεδρίων, καθώς και εκδηλώσεων, ενώ έχει φτιαχτεί και ένα θεατράκι ανοιχτού τύπου. «Δικαίωμα συμμετοχής στη δημοπρασία έχουν οποιαδήποτε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ενώσ [Το νησί διαθέτει επίσης εγκαταστάσεις mini golf, τένις, βόλεϊ, πινγκ πονγκ, παιδική χαρά, εστιατόριο και beach bar. ] εις προσώπων ή κοινοπραξίες που έχουν έδρα στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, όπως ορίζεται από την ελληνική νομοθεσία, αρκεί να διαθέτουν τη δέουσα επιχειρηματική εμπειρία και επενδυτική ικανότητα. Εμείς αυτό που θέλουμε και ευχόμαστε είναι ότι ο νέος επενδυτής θα αγαπήσει το νησί μας, όπως εμείς οι κάτοικοι της Ερέτριας, που το θεωρούμε και σημείο αναφοράς μας. Το νησί και ο τόπος μας έχει όλα τα φόντα ώστε να αναπτυχθεί τουριστικά και -γιατί όχι;- να θεωρηθεί και ως ένας από τους ομορφότερους προορισμούς με παγκόσμια εμβέλεια» καταλήγει ο δήμαρχος Βασίλης Βελέντζας, ο οποίος σε λίγες ημέρες θα ανακοινώσει τη νέα ημερομηνία πραγματοποίησης της δημοπρασίας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Για απόπειρα ανθρωποκτονίας με δόλο κατηγορείται ο άνδρας της επίθεσης με μαχαίρι στην Ερμού

Peristeri News

Συνελήφθη γιατρός που χορηγούσε ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις σε αλλοδαπούς

Peristeri News

Φωτιά σε δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα στην πλατεία Βικτωρίας

Peristeri News

Leave a Comment