PeristeriNews.gr
Διεθνή

Σκληρές μάχες στη Λιβύη


Οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι εισέβαλαν στη στρατηγικής σημασίας πόλη Ρας Λανούφ στο ανατολικό τμήμα της χώρας και συγκρούνονται με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης για τον έλεγχο της πόλης, ανακοίνωσαν σήμερα οι δυνάμεις της λιβυκής εξέγερσης.

Οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι εισέβαλαν στη στρατηγικής σημασίας πόλη Ρας Λανούφ στο ανατολικό τμήμα της χώρας και συγκρούνονται με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης για τον έλεγχο της πόλης, ανακοίνωσαν σήμερα οι δυνάμεις της λιβυκής εξέγερσης.

Μαχητής των δυνάμεων της αντιπολίτευσης δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης βρίσκονται ακόμη στη Ρας Λανούφ και διαπίστωσαν την παρουσία των δυνάμεων του Καντάφι στο κέντρο της πόλης.

“Είδα 150 άνδρες και τρία τανκς. Ακούω τους ήχους των συγκρούσεων, είπε.

ΚανονικήΟ επικεφαλής της λιβυκής αντιπολίτευσης ζήτησε από “όλες τις χώρες”, αλλά κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τη Γερμανία να αναγνωρίσουν το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο και απηύθυνε έκκληση για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στον εναέριο χώρο της Λιβύης, σε συνέντευξή του στο BBC.

“Ελπίζουμε ότι όλες οι χώρες θα αναγνωρίσουν το Συμβούλιο, πράγμα που θα είναι πολύ χρήσιμο”, δήλωσε ο Μούσταφα Αμπντέλ Τζαλίλ, επισημαίνοντας ότι οι πιο αποτελεσματικές αναγνωρίσεις θα προέρχονται από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γερμανία.

“Η αναγνώριση εκ μέρους της Γαλλίας δίνει μία στήριξη στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο που εκπροσωπεί τη νομιμότητα στη Λιβύη”, είπε.

Παρά την κατάληψη της πόλης Ζαουίγια από τις δυνάμεις του καθεστώτος Καντάφι, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης παραμένουν ισχυρές, δήλωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου.

“Κάθε ένας οφείλει να γνωρίζει ότι δεν υπάρχει σύγκριση ανάμεσα στις δικές μας ικανότητες και τις ικανότητες του Καντάφι. Όλος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι δεν κατόρθωσε να επανακαταλάβει πολλές πόλεις που τελούν υπό τον έλεγχο των δυνάμεων της εξέγερσης”, είπε.

Ο Μούσταφα Αμπντέλ Τζαλίλ επανέλαβε επίσης την έκκλησή του για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού επάνω από τη Λιβύη. “Ζητούμε από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της”, είπε.

“Οι Λίβυοι εξολοθρεύονται από τις αεροπορικές δυνάμεις του Καντάφι και ζητήσαμε από την πρώτη ημέρα την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμό”, πρόσθεσε.

Τέλος, η λιβυκή αντιπολίτευση ζήτησε την επιβολή ναυτικού εμπάργκο και την επείγουσα αποστολή όπλων στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, καθώς και την αποστολή ιατροφαρμακευτικού υλικού στις πόλεις οι οποίες ηττήθηκαν από τις δυνάμεις του Καντάφι.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις της Λιβύης ετοιμάζουν στρατιωτική δράση ευρείας κλίμακας για να συντρίψουν την εξέγερση και δεν πρόκειται να παραδοθούν ακόμη και αν οι δυτικές δυνάμεις παρέμβουν στη σύγκρουση, δήλωσε σήμερα ο δευτερότοκος γιος του Μουάμαρ Καντάφι, Σάιφ αλ-Ισλάμ.

“Ήρθε η ώρα για απελευθέρωση. Είναι καιρός για δράση. Τώρα δρούμε”, είπε ο Σάιφ αλ-Ισλάμ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εντείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της, τόνισε: “Ο χρόνος τελείωσε. Είναι καιρός για δράση… Τους δώσαμε δύο εβδομάδες (για διαπραγματεύσεις)”

“Ποτέ μα ποτέ δεν θα τα παρατήσουμε. Ποτέ μα ποτέ δεν θα παραδοθούμε. Αυτή είναι η χώρα μας. Πολεμάμε εδώ στη Λιβύη. Ο λιβυκός λαός δεν θα καλωσορίσει ποτέ το ΝΑΤΟ, δεν θα καλωσορίσουμε ποτέ τους Αμερικανούς εδώ. Η Λιβύη δεν είναι εύκολη δουλειά”, πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να “διακόψουν” τις σχέσεις με την πρεσβεία της Λιβύης στην Ουάσινγκτον και αναμένουν το κλείσιμό της, ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.

Ο Νικολά Σαρκοζί και ο Ντέιβιντ Κάμερον, με κοινή τους επιστολή που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα το Μέγαρο των Ηλυσίων, ζητούν από την ΕΕ να θεωρήσει το εθνικό Συμβούλιο μετάβασης (CNT) της Λιβύης ως “ένα ένα έγκυρο πολιτικό συνομιλητή”, εκτιμώντας ότι “ο Καντάφι και η κλίκα του πρέπει να φύγουν”.

Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε σήμερα την “έκπληξή” της για το ότι η Γαλλία αναγνώρισε το εθνικό Συμβούλιο μετάβασης (CNT) της Λιβυκής αντιπολίτευσης και προειδοποίησε κατά της “χρήσης στρατιωτικών μέσων” εναντίον της Λιβύης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Μπούντεσταγκ.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment