PeristeriNews.gr
Πολιτική

Σκέρτσος: Πρώτα θα ανοίξουν τα σχολεία και μετά η εστίαση


Το άνοιγμα των σχολείων βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση σύμφωνα με δηλώσεις σε τηλεοπτική συνέντευξη του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργό Άκη Σκέρτσου.

Όπως είπε ο ίδιος, με βάση τις δυνατότητές της, η Ελλάδα τα έχει πάει πολύ καλύτερα από άλλες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Έχουμε αναλογικά πολύ λιγότερους θανάτους. Η αντιπολίτευση δεν μπορεί να κάνει κριτική με βάση αντικειμενικούς αριθμούς» τόνισε.

Συμπλήρωσε δε, πως μπορεί να υπάρχει αυξημένος αριθμός νεκρών τελευταία λόγω της κορύφωσης του τρίτου κύματος, ωστόσο πρέπει να λαμβάνεται η γενική εικόνα –συνολικά από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα- υπόψιν.

Απαντώντας σε ερώτημα για την χαλάρωση των μέτρων ενώ η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση, ο κ. Σκέρτσος είπε:

«Ο αριθμός των κρουσμάτων εξαρτάται από τον αριθμό των τεστ. Το φθινόπωρο είχαμε 2.000-3.000 κρούσματα με τα μισά ή το 1/3 των τεστ που κάνουμε σήμερα. Η δυνατότητα για τεστ αυξάνεται σταδιακά. Θυμίζω ότι πέρσι ξεκινήσαμε από τα 1.000 τεστ και τώρα είμαστε στα 60.000 και με τα ατομικά, οικιακά τεστ θα πάμε σε πολύ υψηλά νούμερα. Αξιοποιούμε τις δυνατότητες της επιστήμης. Τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι δυναμικά και έχουν στόχο να λειτουργήσει και λίγο η αγορά και μετά και τα σχολεία».

Ερωτηθείς γιατί δεν ανοίγει η εστίαση πριν το Πάσχα και τα σχολεία μετά τις γιορτές, ο κ. Σκέρτσος απάντησε:

«Η προτεραιότητα σε αυτήν την φάση είναι να ανοίξουν τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και δη τα Λύκεια, δεδομένου ότι έχουν μείνει πολύ καιρό κλειστά, ενώ υπάρχουν και οι εξετάσεις των παιδιών. Αυτό έχει συζητηθεί στην Επιτροπή και θα τεθεί εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα».

«Η χρησιμότητα των self test είναι η επαναληπτικότητα τους. Δεν σημαίνει ότι κάναμε τεστ και βγήκε αρνητικό ότι είμαστε εντάξει. Μπορεί να κολλήσουμε στο επόμενο μισάωρο. Είναι ένα εργαλείο για να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε κρούσματα».

Εξήγησε, επίσης, ότι όλα τα self test θα είναι ευρωπαϊκών προδιαγραφών, φέροντας τη σήμανση CE. Επανέλαβε, επίσης, πως από την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία.

Τόνισε, επίσης, πως δεν υπάρχει κανένα «καπέλωμα» της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

«Το lockdown όπως έχει εφαρμοστεί αποτελεί εισήγηση της Επιτροπής» ανέφερε χαρακτηριστικά, συνεχίζοντας:

«Οι “ανάσες ελευθερίας” έχουν την σημασία να τονώσουν την γενική συμμόρφωση στα μέτρα και δεν είναι χαλάρωση, καθώς έχουμε ακόμη αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία και μεγάλη πληρότητα στης ΜΕΘ».

«Το Εθνικό Εμβολιαστικό Πρόγραμμα πηγαίνει πολύ καλά, αυτό το λένε όλοι όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο. Πράγματι υπάρχει καθυστέρηση στις παραδόσεις των εμβολίων και υπάρχει πίεση από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση για να επιλυθεί το ζήτημα. Ο προγραμματισμός έχει ως εξής: τον Απρίλιο θα πραγματοποιήσουμε 1,5 εκ. εμβολιασμούς, ενώ το πρώτο τρίμηνο έχουμε 1,7 εκ. εμβολιασμούς. Οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν αλματωδώς. Τον Μάιο θα ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πολύ υψηλού κινδύνου, θα αρχίσει ο εμβολιασμός των υπόλοιπων πολιτών που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και θα αρχίσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού» είπε επίσης.

Σχολιάζοντας το εμβόλιο της AstraZeneca, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ είπε ότι δεν υπάρχει διάσταση απόψεων για την χορήγηση του ανάμεσα στον Ευρωπαϊκό και τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων και ότι ακολουθείται η γραμμή που δίνεται από τους ειδικούς.

Μιλώντας για το πακέτο μέτρων, ο ίδιος είπε πως η κυβέρνηση γνωρίζει ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην αγορά.

«(…) Το πακέτο μέτρων που έχει δοθεί προσφέρει σημαντική ενίσχυση και στήριξη στις επιχειρήσεις και αυτό θα συνεχιστεί για όσο καιρό υπάρχει η κρίση. Θα υπάρξουν πολλά προγράμματα και για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζόμενους και την κατάρτιση προσωπικού» ανέφερε.

Για το Δώρο Πάσχα είπε πως θα δοθεί με βάση τα πραγματικά εισοδήματα των εργαζομένων ή όσων τελούν σε επιδοτούμενη αναστολή σύμβασης.

Κλείνοντας, επιβεβαίωσε για πολλοστή φορά πως ο τουρισμός θα ανοίξει από τα μέσα Μαΐου με ασφάλεια, «όπως έγινε και πέρσι».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!Related posts

Άκ. Σκέρτσος: Έχουμε αλλάξει σελίδα με την Τουρκία

Peristeri News

Έρχεται η επιστολική ψήφος στις προσεχείς ευρωεκλογές

Peristeri News

Κ. Mητσοτάκης: Ατυχές γεγονός η ακύρωση της συνάντησης με Σούνακ

Peristeri News

Leave a Comment