PeristeriNews.gr
Διεθνή

Σήμερα το δεύτερο τετ α τετ Αναστασιάδη – Έρογλου


Συναντώνται σήμερα για δεύτερη φορά από την έναρξη της νέας φάσης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου.

Συναντώνται σήμερα για δεύτερη φορά από την έναρξη της νέας φάσης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου.

Στη συνάντηση θα γίνει ανασκόπηση της έως τώρα πορείας των συνομιλιών των διαπραγματευτών των διαπραγματατευτών των δύο πλευρών, κ. Μαυρογιάννη και Οζερσάι.

Στόχος του κ. Αναστασιάδη είναι να βρεθεί ο τρόπος για να γίνει ο διάλογος πιο αποτελεσματικός, καθώς η ελληνοκυπριακή πλευρά εκτιμά ότι οι τουρκοκυπριακές θέσεις αποκλίνουν από το κοινό ανακοινωθέν για τις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κύπριος πρόεδρος, ο οποίος την Τετάρτη θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι μουν, εκτιμά ότι η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, με διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, δεν δημιουργεί αισιοδοξία και περιθώρια για αμοιβαία αποδεκτή, συμβιβαστική λύση εντός του 2014.

Υπό αυτό το πρίσμα θεωρεί ανέφικτη, παραπλανητική και καθαρά επικοινωνιακή την επιμονή της τουρκοκυπριακής πλευράς να αρχίσει σύντομα ένα «πάρε-δώσε».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, θεωρεί ότι η λύση θα είναι πολύ πιο εφικτή αν σταθεροποιηθεί η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, βελτιωθεί η κυπριακή οικονομία, ξεκαθαρίσει ο ενεργειακός χάρτης της περιοχής, καθώς και οι προθέσεις του Ισραήλ για αγωγό προς Τουρκία ή τερματικό, διαφανεί, αν θα υπάρξει αλλαγή στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας την άνοιξη του 2015.

Παρέμβαση ΗΠΑ για την Αμμόχωστο

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την «Καθημερινή» Κύπρου οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει πρωτοβουλία για μια διαδικασία παράλληλη με αυτή της συνολικής λύσης του Κυπριακού, που αφορά αποκλειστικά την επιστροφή στους ελληνοκυπρίους της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου. Στόχος είναι η σχετική ανακοίνωση να γίνει στην Κύπρο από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος θα βρίσκεται στο Ισραήλ στο τέλος Απριλίου.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο κ. Κέρι θα έλθει και στην Κύπρο με την προϋπόθεση ότι θα είναι σε θέση να ανακοινώσει πως ειδικοί μπαίνουν στη κλειστή πόλη για να εκπονήσουν «master plan», που χρηματοδοτεί η Ουάσιγκτον.

Πάντως, η Άγκυρα και οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν ακόμα πειστεί. Δεν διαφωνούν με τη διενέργεια μελέτης για ανοικοδόμηση της εγκαταλελειμμένης κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου, αλλά θεωρούν πρόωρη την είσοδο σε αυτή των εμπειρογνωμόνων.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

H Τουρκία αναστέλλει τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Peristeri News

Κίνα: Εκτόξευσε διαστημόπλοιο στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

Peristeri News

Κένυα: Τουλάχιστον 188 πέθαναν σε πλημμύρες από τον Μάρτιο

Peristeri News

Leave a Comment