PeristeriNews.gr
Οικονομία

Σε όλα αρνητική η τρόικα (video)


Σε οριακό σημείο έχουν φτάσει οι σχέσεις της κυβέρνησης με την τρόικα μετά την συνεχιζόμενη αρνητική στάση των εκπροσώπων των δανειστών για όσα τους προτείνει η ελληνική πλευρά…

Σε οριακό σημείο έχουν φτάσει οι σχέσεις της κυβέρνησης με την τρόικα μετά την συνεχιζόμενη αρνητική στάση των εκπροσώπων των δανειστών για όσα τους προτείνει η ελληνική πλευρά και όλα αναμένεται να κριθούν στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχει ο Πρωθυπουργός με την τρόικα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Κυρίαρχο θέμα είναι η απομάκρυνση των δημοσίων υπαλλήλων από το δημόσιο καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών αμφισβητούν ανοιχτά το σχέδιο Μανιτάκη για την κινητικότητα και την ένταξη σε αυτήν περίπου 25.000 εργαζομένων.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστήριξε πως δεν υπάρχει καμία εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα όπως επίσης και η συνεργασία τους με τον Γ. Στουρνάρα είναι πολύ καλή. Χαρακτήρισε αβάσιμο τον αριθμό των 7.000 επίορκων υπαλλήλων που σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα επιμένει να απολυθούν εδώ και τώρα.

Παρέμβαση Μανιτάκη για το θέμα των δημοσίων υπαλλήλων

Προσηλωμένη στο τεράστιο και πολυσύνθετο εγχείρημα της μεταρρύθμισης στο Δημόσιο, σε συνδυασμό με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των δανειστών, παραμένει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επισημαίνουν συνεργάτες του υπουργού Αντώνη Μανιτάκη.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν υπάρχει εμπλοκή στις συζητήσεις με την τρόικα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κάποιες ενστάσεις των εκπροσώπων των δανειστών, κυρίως για θέματα που αφορούν τον προγραμματισμό των επόμενων κινήσεων από το υπουργείο, σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα και τους επίορκους.

Μάλιστα, με γραπτή του δήλωση, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, παρότι δεν συνηθίζει να σχολιάζει δημοσιεύματα και πληροφορίες του έντυπου ή ηλεκτρονικού Τύπου, ιδίως σε περίοδο εντατικών συζητήσεων με την τρόικα, τονίζει ότι το υπουργείο του «σε στενή και αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την επιτάχυνση και διεύρυνση των διαρθρωτικών αλλαγών στη δημόσια διοίκηση, που έχουν ήδη δρομολογηθεί».

Επίσης, εκτιμά πως είναι φυσικό αυτή την περίοδο ο σχεδιασμός να επικεντρώνεται στο σχήμα της κινητικότητας 25.000 υπαλλήλων, ενώ, ταυτόχρονα επισημαίνει ότι «αμετάθετος στόχος του υπουργείου παραμένει η ταχύτερη δυνατή ορθολογική ανακατανομή και ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού, παράλληλα με την αναγκαία μείωση των οργανικών θέσεων και την κατάργηση αυτών που πλεονάζουν».

Ο κ. Μανιτάκης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο προσθέτει ότι «ο ποσοτικός στόχος της μείωσης του αριθμού των απασχολουμένων στον δημόσιο τομέα πρέπει να συνδυάζεται με την ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης, και αυτό φροντίζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης».

Όσον αφορά το θέμα με τους επίορκους και την απομάκρυνσή τους, στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστηρίζουν ότι ορίστηκαν, πλέον, τα νέα πειθαρχικά συμβούλια (με τη συμμετοχή δικαστικών), θα επισπευσθούν οι διαδικασίες και σύντομα θα υπάρχουν αποτελέσματα. Παράλληλα, σημειώνουν, με έμφαση, ότι ο αριθμός των 7.000 επίορκων, που θα πρέπει να απολυθούν άμεσα είναι αβάσιμος. Επιπλέον, αναφέρουν ότι θα πρέπει να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες για την απόλυση επίορκων υπαλλήλων.

Ωστόσο, ο υφυπουργός Μ. Βολουδάκης σε δηλώσεις του άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά τονίζοντας πως η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Εμπλοκή με τις απολύσεις στο Δημόσιο

Παραμένει το αδιέξοδο στο θέμα της μείωσης του προσωπικού στο Δημόσιο καθώς η τρόικα δεν έχει πειστεί από τις διαβεβαιώσεις του Α. Μανιτάκη ότι μέχρι το 2015 θα έχει επιτευχθεί ο μνημονιακός στόχος των 150.000 αποχωρήσεων.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι αναβλήθηκε η συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον πρωθυπουργό που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα στις 18:00 το απόγευμα, καθώς δεν έχει κλείσει ακόμα το επίμαχο θέμα.

Η τρόικα, που έχει στα χέρια της τον φάκελο που παρέδωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ζητά συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα μέχρι και το 2014. Οι πιστωτές εντείνουν τις πιέσεις και ζητούν επιτακτικά να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες (πειθαρχικές και άλλες), έτσι ώστε να τεθούν άμεσα σε αργία περίπου 7.000 επίορκοι υπάλληλοι, αλλά και διορισμένοι με πλαστά πιστοποιητικά.

Ωστόσο, το «μπαλάκι» πλέον πέφτει στα πειθαρχικά συμβούλια, καθώς δεν υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις για τόσο μεγάλο αριθμό επίορκων δημοσίων υπαλλήλων. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ο φόβος της προσφυγής στη Δικαιοσύνη και της δικαίωσης των συγκεκριμένων υπαλλήλων.

Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι να επιταχύνουν τις εργασίες τους τα πειθαρχικά συμβούλια και να καταλήξουν γρηγορότερα σε αποφάσεις για τους επίορκους. Έως την Κυριακή στις 15:00 το μεσημέρι που έχει προγραμματιστεί το επόμενο ραντεβού του Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα δεν αποκλείεται να γίνει και νέα συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον Αντώνη Μανιτάκη.

Βούληση της κυβέρνησης μετά και την τελευταία συνάντηση των πολιτικών αρχηγών είναι να μην γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, καθώς εκτιμά ότι το πρόγραμμα κινητικότητας μπορεί να επιτύχει τους στόχους.

Η εμμονή του κ. Τόμσεν

Η πρώτη επίσκεψη του επικεφαλής του ΔΝΤ στην Αθήνα ήταν εκείνη που, σύμφωνα με πληροφορίες, δημιούργησε την εμπλοκή. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πολ Τόμσεν δεν έφτασε στην Αθήνα την Δευτέρα με την υπόλοιπη αποστολή και είχε την πρώτη επαφή με τον Γιάννη Στουρνάρα στη συνεδρίαση του Eurogroup και στη συνέχεια χθες στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τη συνάντηση Στουρνάρα – τρόικας υπήρξε σύντομο τετ-α-τετ του υπουργού Οικονομικών με τον Πολ Τόμσεν λίγο πριν συναντηθεί η τρόικα με τον Κ. Χατζηδάκη. Αμέσως μετά τη συνάντηση αυτή ο Γιάννης Στουρνάρας μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου και ο Χρ. Σταϊκούρας πήρε μέρος στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης και συνομίλησε με τον Αντώνη Μανιτάκη. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε τα σενάρια περί εμπλοκής με το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο. «Όχι, δεν υπάρχει εμπλοκή» ξεκαθάρισε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Μετά από αυτή την εξέλιξη η τρόικα που σκόπευε να αναχωρήσει από την χώρα μας την ερχόμενη Κυριακή 10 Μαρτίου αποφάσισε να παρατείνει την παραμονή της. Όπως όλα δείχνουν η συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά θα γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Παγώνει τον ΦΠΑ στην εστίαση και τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια

Η τρόικα δεν αμφισβητεί μόνο το σχέδιο Μανιτάκη αλλά και αρνείται να δεχθεί ότι της προτείνει η ελληνική πλευρά που στόχο έχει την ελάφρυνση των πολιτών που από την μία δέχονται τα αλλεπάλληλα μέτρα και από την άλλη έχουν να αποπληρώσουν και τα δάνεια.

Παρά τις προτάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης το οποίο έχει έτοιμες τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια, ωστόσο, η τρόικα είναι αρνητική και εκφράζει έντονες επιφυλάξεις.

Την ίδια τύχη έχει μέχρι στιγμής και το αίτημα της κυβέρνησης για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Η αύξηση του στο 23% έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην αγορά ενώ πλήττει και τον τουρισμό καθώς οι τιμές δεν μπορούν με τόσο υψηλά ποσοστά να είναι ανταγωνιστικές.

Την ίδια ώρα, ο Π. Τόμσεν στην συνάντηση που είχε με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένα με τον Α. Λυκουρέντζο ζήτησε τα μη συνταγογραφημένα φάρμακα, παυσίπονα, κρέμες κ.α, να πωλούνται και από τα σούπερ μάρκετ κάτι το οποίο δεν έγινε αποδεκτό από τον υπουργό υγείας καθώς όπως υποστήριξε η απελευθέρωση των τιμών θα επιφέρει άμεσα την αύξηση τους.

Τι ζήτησε η Τρόικα από τον υπουργό Υγείας

Την άποψη ότι αν συνεχιστεί πιστά η εφαρμογή του προγράμματος που απορρέει από τη δανειακή σύμβαση, θα είναι χωρίς αντικείμενο η επόμενη συνάντηση της Τρόικας με τον υπουργό Υγείας, όπως παραδέχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες και ο ίδιος ο Ματίας Μόρς, εξέφραζαν κύκλοι του υπουργείου, μετά τη σημερινή συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Η Τρόικα ζήτησε να πωλούνται πλέον άμεσα από σούπερ μάρκετ τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και να αποπληρωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ, ώστε μέσα στο 2013 ο οργανισμός να αποκτήσει ταμειακή ρευστότητα.

Επίσης ζητήθηκε οι εισφορές να πηγαίνουν κατευθείαν στον ΕΟΠΥΥ και όχι μέσω των ταμείων, που είναι στον Οργανισμό.

«Η μεγαλύτερη έννοια μου, δεν είναι τι λένε οι εταίροι μας, αλλά τί θέλω εγώ για τη χώρα μου», φέρεται να είπε ο Α. Λυκουρέντζος σε συνεργάτη του, μετά τη συνάντηση με την Τρόικα, ενώ ο ίδιος, μιλώντας με δημοσιογράφους, είπε ότι από το προηγούμενο καλοκαίρι έχει καταγράφει θεαματική βελτίωση στους οικονομικούς δείκτες, που αφορούν την υγεία και η κατάσταση δείχνει να συνεχίζει βελτιούμενη.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μειώθηκε η ανεργία τον Μάρτιο στο 10,2%

Peristeri News

Πότε θα κλείσουν οι τράπεζες για το Πάσχα

Peristeri News

Φορολοταρία Μαρτίου 2024 – Δείτε εάν κερδίσατε

Peristeri News

Leave a Comment