PeristeriNews.gr
Διεθνή

Σε δίκη παραπέμπεται ο Ντόναλντ Τραμπ


Με την Βουλή των Αντιπροσώπων να ψηφίζει την παραπομπή του Ντόναλτ Τραμπ, ο απερχόμενος πρόεδρος έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που παραπέμπεται σε δίκη για δεύτερη φορά.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την παραπομπή του Τραμπ σε δίκη στη Γερουσία με την κατηγορία της «υποκίνησης ανταρσίας και βίας κατά της αμερικανικής κυβέρνησης» για τον ρόλο του στην επίθεση στο Καπιτώλιο την περασμένη εβδομάδα κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι.

Η πρόταση των Δημοκρατικών υπερψηφίστηκε με 232 ψήφους υπέρ έναντι 197 κατά. Αξιοσημείωτο είναι ότι δέκα Ρεπουμπλικανοί ψήφισαν υπέρ της παραπομπής. Πρόκειται για ρεκόρ ξεπερνώντας και τους πέντε Δημοκρατικούς που είχαν ψηφίσει υπέρ της παραπομπής του Μπιλ Κλίντον το 1998. Ανάμεσα στους Ρεπουμπλικανούς βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της παραπομπής ήταν και η Λιζ Τσένι , η τρίτη στην ιεραρχία της ρεπουμπλικανικής ηγεσίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο απερχόμενος πρόεδρος «κάλεσε αυτόν τον όχλο, συγκέντρωσε αυτόν τον όχλο κι άναψε τη φωτιά της επίθεσης στο Καπιτώλιο», είχε σημειώσει στην ανακοίνωσή της η κόρη του Ρεπουμπλικανού πρώην αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι. «Ποτέ δεν υπήρξε μεγαλύτερη προδοσία από τον πρόεδρο των ΗΠΑ για το αξίωμά του και τον όρκο του για το σύνταγμα», συμπλήρωσε για να καταλήξει πως θα ψηφίσει «υπέρ της παραπομπής του προέδρου».

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν πως η παραπομπή πιθανότητα θα οδηγήσει ξανά σε αθώωση του Τραμπ, εκτός και αν ο απερχόμενο πρόεδρος διαπράξει και κάποια άλλη εξαιρετικά προκλητική πράξη. Για τους υποστηρικτές του Τραμπ, μια δεύτερη αθώωση θα δικαιολογούσε τις πράξεις του Τραμπ, θα αποκαθιστούσε την επιρροή του στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και θα μπορούσε ακόμη και να ενθαρρύνει περισσότερα περιστατικά βίας.

Η κίνηση των Δημοκρατικών να προχωρήσουν σε παραπομπή του Τραμπ λίγο προτού αναχωρήσει από το αξίωμά του αντικατοπτρίζει τη βαθιά οργή πολλών βουλευτών για την εκστρατεία «λάσπης« του Τραμπ αμφισβητώντας δίχως στοιχεία το αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών, κάνοντας ψευδείς ισχυρισμούς για την εκλογική απάτη και προσπαθώντας να ανατρέψει την επικύρωση της νίκης του νέου προέδρου παρακινώντας αξιωματούχους και τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να προβούν σε ενέργειες που θα εξασφαλίσει στον ίδιο να παραμείνει στην εξουσία, σχολιάζει η Wall Street Journal.

«Γνωρίζουμε ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών υποκίνησε αυτήν την εξέγερση, αυτή την ένοπλη εξέγερση, εναντίον της χώρας μας», δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι. «Πρέπει να φύγει – είναι ένας σαφής και υπάρχων κίνδυνος για το έθνος που όλοι αγαπάμε», συμπλήρωσε.

Τι ακολουθεί

Η μάχη πλέον μεταφέρεται στην Γερουσία η οποία θα αποφασίσει εάν θα καταδικάσει τον Τραμπ. Δεν είναι, ωστόσο, γνωστό πότε θα ξεκινήσει η δίκη. Στη Γερουσία απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων, με την ισορροπία δυνάμεων στο σώμα αυτό να είναι μοιρασμένη ανάμεσα σε 50 Ρεπουμπλικανούς και 50 Δημοκρατικούς γερουσιαστές. Για να περάσει η πρόταση πρέπει τουλάχιστον 17 Ρεπουμπλικανοί να ταχθούν υπέρ της παραπομπής.

Η Γερουσία έχει περιθώριο μέχρι τις 19 του μήνα, τελευταία ημέρα της θητείας Τραμπ, να ψηφίσει την πρόταση παραπομπής. Στην περίπτωση που η πρόταση ψηφιστεί, η δίκη του Τραμπ από τη Γερουσία μπορεί να συνεχιστεί και μετά την αποχώρησή του από την εξουσία.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, δήλωσε χθες ότι εάν ο Τραμπ κριθεί ένοχος στη δίκη, που αναμένεται να διεξαχθεί στη Γερουσία, θα κατατεθεί πρόταση να διεξαχθεί χωριστή ψηφοφορία προκειμένου να στερηθεί το δικαίωμα να διεκδικήσει αιρετό αξίωμα διά παντός.

Ο κ. Σούμερ, ο οποίος θα γίνει πρόεδρος της Γερουσίας μετά την 20ή Ιανουαρίου, έκανε τη δήλωση μετά την ιστορική ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων που σήμανε την παραπομπή του Τραμπ για δεύτερη φορά. «Ο Ντόναλντ Τραμπ άξιζε να γίνει ο πρώτος πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία που θα φέρει το στίγμα της παραπομπής του σε δίκη δύο φορές», σχολίασε ο Τσακ Σούμερ σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Ντ. Τραμπ: Καταδικάζω απερίφραστα τη βία στο Καπιτώλιο

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τους συμπολίτες του να «ξεπεράσουν τα πάθη της στιγμής και να ενωθούν ως ένας αμερικανικός λαός» σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε λίγη ώρα μετά την ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων που σήμανε την ιστορική δεύτερη παραπομπή του σε δίκη στη Γερουσία εξαιτίας της υποκίνησης της αιματηρής εισβολής στο Καπιτώλιο· ο Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στην εξέλιξη αυτή.

«Καταδικάζω απερίφραστα τη βία που είδαμε την περασμένη εβδομάδα», διαβεβαίωσε ο απερχόμενος πρόεδρος. «Η βία και ο βανδαλισμός δεν έχουν απολύτως καμία θέση στη χώρα μας και καμία θέση στο κίνημά μας», συνέχισε. «Η βία του όχλου είναι ενάντια σε όλα όσα πιστεύω και σε όλα όσα αντιπροσωπεύει το κίνημά μας».

«Κανένας από τους αληθινούς υποστηρικτές μου δεν μπορεί να τάσσεται υπέρ της πολιτικής βίας», υποστήριξε ακόμη ο Ντόναλντ Τραμπ, μία εβδομάδα μετά την κατάληψη της έδρας του αμερικανικού Κογκρέσου από οπαδούς του.

«Αν το κάνατε αυτό δεν υποστηρίζετε το κίνημά μας, του επιτίθεστε, επιτίθεστε στη χώρα μας. Δεν μπορούμε να το ανεχθούμε αυτό», επέμεινε αναφερόμενος στην εισβολή στο εμβληματικό κτίριο.

«Τώρα, ζητώ από όλους όσοι πίστεψαν ποτέ στο πρόγραμμά μας να σκεφτούν τρόπους να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις, να ηρεμήσουν τα πνεύματα, να προωθήσουμε την ειρήνη στη χώρα μας», συνέχισε.

Δεν πρέπει να υπάρξει «καθόλου βία, καμία παραβίαση του νόμου, κανένας βανδαλισμός οποιουδήποτε είδους» σε διαδηλώσεις που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες, ώστε η ορκωμοσία του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν να γίνει με τάξη και ασφάλεια.

Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ορκιστεί και να αναλάβει τα καθήκοντά του την 20ή Ιανουαρίου. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη αναγγείλει ότι δεν θα είναι παρών.

Τζ. Μπάιντεν: Ελπίζω ότι η Γερουσία θα βρει τρόπο να ανταπεξέλθει στις συνταγματικές της υποχρεώσεις

Ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε χθες από την αμερικανική Γερουσία να ασχοληθεί το προσεχές διάστημα με τις προτεραιότητες του προγράμματός του, παρά τη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία αναμένεται να αρχίσει αφού τον διαδεχθεί, σε μία εβδομάδα.

«Ελπίζω ότι η Γερουσία θα βρει τρόπο να αντεπεξέλθει στις συνταγματικές της υποχρεώσεις όσον αφορά τη διαδικασία της παραπομπής, ενώ ταυτόχρονα θα εργάζεται για άλλες επείγουσες υποθέσεις αυτής της χώρας», τόνισε ο κ. Μπάιντεν σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα μετά την ιστορική ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία σήμανε την παραπομπή του απερχόμενου προέδρου σε δίκη στη Γερουσία για δεύτερη φορά.

Ανάμεσα στις προτεραιότητες του Τζο Μπάιντεν: η κύρωση των διορισμών των μελών της κυβέρνησής του, η έγκριση νομοθεσίας για να τονωθεί η αμερικανική οικονομία, η εντατικοποίηση του προγράμματος εμβολιασμού για τον νέο κορωνοϊό.

«Αυτή χώρα συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με την απειλή ενός θανατηφόρου ιού» ενώ η οικονομία της συνεχίζει να ασθμαίνει, τόνισε ο βετεράνος πολιτικός που αναλαμβάνει την προεδρία την επόμενη Τετάρτη.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment