PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Σε αναβρασμό η Λέρος


Σε αναβρασμό βρίσκεται η Λέρος, μετά από νέα επεισόδια ανάμεσα σε μετανάστες, μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων και κατοίκους του νησιού.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν όταν 200 μετανάστες πραγματοποίησαν διαμαρτυρία σε κεντρικό σημείο στο Λακκί, εκφράζοντας φόβο για τη ζωή τους, καθώς στο hotspot που κρατούνται υπάρχουν κακοποιά στοιχεία που τους απειλούν, ωστόσο το αίτημά τους να φιλοξενηθούν αλλού δεν έγινε δεκτό.

Συγκεκριμένα, το πρωί του Σαββάτου περίπου 200 μετανάστες που κρατούνται στο hotspot των Λεπίδων, πραγματοποίησαν μαζική έξοδο και άρχισαν να κατευθύνονται προς το Λακκί. Σύντομα συγκεντρώθηκαν σε κεντρικό σημείο της πόλης.

Ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι κατέφθασαν στο σημείο την ίδια ώρα, προκειμένου να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει.

Μετά από πολύωρη διαπραγμάτευση της δημοτικής Αρχής με τους επικεφαλής των μεταναστών, την επικεφαλής συγκεκριμένης ΜΚΟ που τους συνόδευε, καθώς και τον υπεύθυνο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η δημοτική Αρχή ενημερώθηκε ότι οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες φοβούνται για τη ζωή τους.

Όπως έλεγαν, στο hotspot των Λεπίδων υπάρχουν πολλά κακοποιά στοιχεία που τους απειλούν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συμβιώσουν ειρηνικά στις δομές του κέντρου πρώτης υποδοχής.

Ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι συνέστησαν στους υπευθύνους των ΜΚΟ και της Ύπατης Αρμοστείας, να εξηγήσουν στους μετανάστες ότι δεν υπάρχουν άλλες δομές στο νησί για τη φιλοξενία τους, και ότι πρέπει να επιστρέψουν στο κέντρο πρώτης υποδοχής όπου θα υπάρξει μέριμνα για τα προβλήματα που έχουν.

Όμως, οι μετανάστες ήταν ανένδοτοι στο ενδεχόμενο επιστροφής στο hotspot, και έτσι ο δήμαρχος επικοινώνησε με την αστυνομία προκειμένου να επιληφθεί του θέματος. Ήδη, αρκετοί πολίτες της Λέρου είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο και προχωρούσαν σε αποδοκιμασίες.

Στο σημείο έφθασαν, μετά την πάροδο αρκετής ώρας, δυνάμεις των ΜΑΤ, μαζί με τον αστυνομικό διευθυντή, ο οποίος κατευθύνθηκε προς τους μετανάστες προκειμένου να τους εξηγήσει την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί.

Ωστόσο, πριν προλάβει καν να μιλήσει στους μετανάστες, ο αστυνομικός διευθυντής δέχτηκε επίθεση από ομάδα περίπου 10 ατόμων που ξεκίνησε να τον ξυλοκοπά με μένος. Τότε οι κάτοικοι αντέδρασαν βγάζοντας τον από τη δύσκολη θέση ενώ ξεκίνησε μια 5λεπτη μάχη σώμα με σώμα μεταξύ μεταναστών – κατοίκων, με τα ΜΑΤ να προσπαθούν να επέμβουν όσο πιο διακριτικά γινόταν, εκτελώντας προφανώς τις εντολές που τους είχαν δοθεί.

Λίγο αργότερα, οι κάτοικοι της Λέρου συνέστησαν μια άτυπη ομάδα πολιτοφυλακής και συνοδεία των αστυνομικών δυνάμεων οδήγησαν πεζοί τους μετανάστες, από την πόλη του Λακκίου στο hotspot των Λεπίδων, διανύοντας μια απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων χωρίς ευτυχώς να υπάρξει ένταση.

Σημειώνεται ότι οι αγανακτισμένοι κάτοικοι της Λέρου προπηλάκισαν μέλη αλληλέγγυων πολιτών, ΜΚΟ καθώς και μέλη της αποστολής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, επιρρίπτοντας τους ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί τις τελευταίες μέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη αναχώρησαν από το νησί πολλά μέλη Μη κυβερνητικών Οργανώσεων, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για επικείμενη αναχώρηση της αποστολής της Ύπατης Αρμοστείας.

Μέχρι το βράδυ της 9ης Ιουλίου, η κατάσταση στη Λέρο παρέμενε έκρυθμη, με την άτυπη ομάδα πολιτοφυλακής που συστάθηκε την ίδια μέρα, να επιθυμεί να εισβάλλει στις εγκαταστάσεις του κέντρου πρώτης υποδοχής προκειμένου να συλλάβει τους ταραξίας και να τους παραδώσει στην αστυνομία, ώστε, όπως είπαν, να κινηθούν οι διαδικασίες απέλασης των ταραξιών. Ευτυχώς, μετά τη συνδρομή των ψυχραιμότερων πολιτών καθώς και της δημοτικής Αρχής το ενδεχόμενο αυτό απεφεύχθη.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

«Τσουχτερά» πρόστιμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα

Peristeri News

Εντοπίστηκαν μετανάστες σε βραχώδες σημείο της Τήλου

Peristeri News

Aντίστροφη μέτρηση σε Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία για τις 4.800 θέσεις

Peristeri News

Leave a Comment