PeristeriNews.gr
Πολιτική

Σαμαράς: Η «επιλεκτική χρεοκοπία» δεν είναι λύση


Η Ευρώπη οφείλει να δείξει αποφασιστικότητα για την οριστική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, όχι να παρατείνει την αστάθεια των αγορών, τονίζει ο πρόεδρος της ΝΔ εν όψει της κρίσιμης Συνόδου.

Η Ευρώπη οφείλει να δείξει αποφασιστικότητα για την οριστική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, όχι να παρατείνει την αστάθεια των αγορών, τονίζει ο πρόεδρος της ΝΔ εν όψει της κρίσιμης Συνόδου.

Ο Αντώνης Σαμαράς τονίζει ότι η ΕΕ οφείλει να βοηθήσει έμπρακτα τα κράτη-μέλη που έχουν πρόβλημα και για λόγους αλληλεγγύης, αλλά και γιατί διαφορετικά μεγαλώνει ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε όλη την Ευρώπη και πέραν αυτής.

Κατά τον ίδιο, η συμμετοχή των ιδιωτών στο ρίσκο του κρατικού δανεισμού ήταν μια λαθεμένη επιλογή, η οποία εκτόξευσε το κόστος δανεισμού για τις ασθενέστερες χώρες και μετέδωσε την κρίση παντού.

Επαναλαμβάνει ότι η «επιλεκτική χρεοκοπία» δεν είναι λύση, γιατί επιδεινώνει τα προβλήματα ρευστότητας χωρών, όπως η Ελλάδα.

Αντίθερα, υπάρχει πάντα η λύση του ευρω-ομόλογου, ώστε χώρες που έχουν πρόβλημα να ξεπληρώσουν με ευνοϊκότερους όρους τα δάνειά τους και να γίνει το χρέος τους βιώσιμο.

Το ευρω-ομόλογο θα επιτρέψει αισθητή μείωση επιτοκίου και επιμήκυνση αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, χωρίς να υπάρξει «επιλεκτική χρεοκοπία».

Και βραχυχρόνια, υπάρχει η λύση της επαναγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, που θα επιφέρει μείωση του δημόσιου χρέους, επίσης χωρίς να προκαλέσει «επιλεκτική χρεοκοπία».

«Πέρα από όλα αυτά όμως, υπάρχει η ανάγκη αναπτυξιακής τόνωσης των χωρών της περιφέρειας, που βουλιάζουν στην ύφεση. Ιδιαίτερα η Ελλάδα δεν ζητά ‘χαριστική μεταχείριση’. Ζητά την ευκαιρία για επανεκκίνηση της Οικονομίας της, ώστε να μπορέσει να φανεί συνεπής και στις υποχρεώσεις της.

» Χωρίς επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, όσο κι αν αλλάξουν οι όροι του δανεισμού της, η χώρα μας δεν πρόκειται να βγει από την κρίση» καταλήγει.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Αποφυλάκιση με όρους για τον Νίκο Μιχαλολιάκο

Peristeri News

Ψηφίστηκε ο νέος δικαστικός χάρτης της χώρας

Peristeri News

Γ. Φλωρίδης για Μάτι: Η δίκη έγινε με βάση τον ποινικό κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ

Peristeri News

Leave a Comment