PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Σ. Τσιόδρας: Δεν τις ξέρουμε δηλαδή εμείς τις αβεβαιότητες;


Στην προσπάθεια κάποιων κύκλων να τονίσουν υπέρμετρα τις επιστημονικές αβεβαιότητες αναφέρθηκε στην αποψινή ενημέρωση ο Σ. Τσιόδρας.

Σε έντονο τόνο επισήμανε για τις αβεβαιότητες:  «Δεν τις ξέρουμε δηλαδή εμείς;» διερωτήθηκε και είπε ότι έχουν στόχο να προβάλλουν  αντιφάσεις προς τους πολίτες και «να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου με ψευδοεπιστημονικά επιχειρήματα, που εκφράζουν αγωνία. Γιατί εμείς δεν έχουμε αγωνία; Ελπίζω ότι δεν είναι πρόθεση όσων τα χρησιμοποιούν να λειτουργήσουν με διαλυτικό σκοπό, να κλονίσουν την προσέγγιση και την στρατηγική μας», κατέληξε ο κος Τσιόδρας.

Αναγνωρίζουμε τις θυσίες των ανθρώπων και την αγωνία για το οικονομικό τους μέλλον, πρόσθεσε και δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αγωνία της επιτροπής των ειδικών που όπως είπε καθημερινά προσπαθεί «να έχει επάρκεια στα επιστημονικά ζητήματα ώστε να τοποθετηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια στα ερωτήματα της πολιτείας». Ο κοινός στόχος είναι η προστασία όλων μας, τόνισε καθώς όλη αυτή η εμπειρία αποτελεί ευκαιρία να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας στην κοινωνία.

Για μια ακόμη φορά εξήγησε ότι με τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα η απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία ελήφθη καθώς τα παιδιά φαίνεται να νοσούν λιγότερο από τους ενήλικες και να μεταδίδουν πιο δύσκολα τον ιό.

Επίσης, επανέλαβε ότι η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και κυρίως στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κρίθηκε ως υποχρεωτική γιατί περάσαμε όπως είπε από μια φάση απομόνωσης σε μία νέα φάση όπου όλοι θα κυκλοφορούμε χωρίς περιορισμούς. Αναφερόμενος στα κριτήρια με τα οποία άνοιξαν συγκεκριμένα καταστήματα και όχι όλα είπε ότι δεν ήταν «το είδος αλλά ο αριθμός. Δεν  θέλαμε ένας τεράστιος όγκος εργαζομένων να έρθει σε επαφή με χιλιάδες πολίτες και για αυτό αποφασίσαμε να ανοίξει το 10% των καταστημάτων.

Ποιοι έχουν προτεραιότητα στα τεστ ανίχνευσης του ιού και τι θα γίνει με τα τεστ αντισωμάτων

Ο Σ. Τσιόδρας απαντώντας για την επάρκεια των τεστ που γίνονται αλλά και αν θα συνεχίσει να γίνεται ο μοριακός έλεγχος και σε ποιες κατηγορίες πολιτών ανέφερε ότι είναι αυτονόητο πως αυτό θα γίνει σε άτομα με εμφανή συμπτώματα που παραπέμπουν στον κορωνοϊό, ασθενής με σοβαρή οξεία λοίμωξη άνω των 65 ετών ή όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα, στο προσωπικό των εργαζομένων στον χώρο της υγείας και σε όσους φιλοξενούνται ή εργάζονται σε κλειστές δομές όπως δομές φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων, χρονίως πασχόντων, αστέγων, προσφύγων και άλλων δομών με συνθήκες συγχρωτισμού όπως οι φυλακές, τα στρατόπεδα, οι κλειστές δομές ψυχικής υγείας, προσωπικό πρώτης γραμμής για τη λειτουργία του κράτους και στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος για την καλύτερη ιχνηλάτιση και εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.

Σχετικά με τη διάγνωση του ιού σε ασυμπτωματικά άτομα ο κος Τσιόδρας αναφέρθηκε στις εξής κατηγορίες κατά προτεραιότητα: προσωπικό και φιλοξενούμενους κλειστών δομών, άτομα που πρόκειται να εισαχθούν για νοσηλεία ή χορήγηση χημειοθεραπείας, ανοσοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, σε κλινικές τμήματα υψηλού κινδύνου, εγκύους που εισάγονται για τοκετό και φιλοξενούμενους σε δομές που έχουν υψηλή επίπτωση λοίμωξης ή διαπιστωμένες εισροές κρουσμάτων.  Όσον αφορά το τεστ αντισωμάτων το οποίο για μια ακόμη φορά σημείωσε ότι  δεν είναι αξιόπιστο, είπε ότι θα χρησιμοποιηθεί προσεχώς μόνο για επιδημιολογικούς σκοπούς αλλά και στο άμεσο μέλλον για την ασφαλή επιστροφή στην εργασία από ομάδες πρώτης γραμμής όπως είναι οι υγιεινομικοί.

Τέλος ο Σ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε πρόσφατη δημοσίευση που αφορά περιστατικά από την Κίνα και δείχνει ότι «εντός 19 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων μια πολύ αξιόπιστη τεχνική αντισωμάτων διαπίστωσε 100% θετικότητα για αντισώματα που δείχνουν εμφάνιση ανοσίας σε όσους συμμετείχαν».

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Σοκ: Νέα ηχητικά και βίντεο λίγο πριν την τραγωδία στα Τέμπη

Peristeri News

Πένθιμα χτύπησαν οι καμπάνες για τους 57 νεκρούς των Τεμπών

Peristeri News

Δύο πυροτεχνουργοί του στρατού ανάμεσα στους συλληφθέντες από την αντιτρομοκρατική

Peristeri News

Leave a Comment