PeristeriNews.gr
Πολιτική

Σ. Πέτσας: Δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές – Προετοιμασμένοι απέναντι στην Τουρκία (video)


Ο Στέλιος Πέτσας μίλησε για το ενδεχόμενο να γίνουν πρόωρες εκλογές αλλά επανέλαβε και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία.

Μιλώντας στον Σκάι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι:

«Δεν φοβόμαστε. Προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο. Αναδεικνύουμε παντού ότι δεν υπάρχει καμία έννομη συνέπεια από παράνομες ενέργειες της Τουρκίας. Είναι πολύ θετική και η δήλωση της Αμερικανικής Κυβέρνησης, του State Department πριν από δύο ημέρες.

Είναι μία σαφής καταδίκη της Τουρκίας και πλήρης αναγνώριση των ελληνικών θέσεων. Πρώτον, ότι οι παράνομες ενέργειες δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα. Και δεύτερον ότι τα νησιά έχουν Α.Ο.Ζ. και υφαλοκρηπίδα, όπως και το χερσαίο έδαφος. Επομένως, έχουμε ένα πολύ σαφές πλεονέκτημα.

Η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει ότι η θέση της Ελλάδας είναι σωστή. Η προετοιμασία μας, τα σωστά μηνύματα που στέλνουμε παντού, θα συμβάλουν ώστε να μην έχουμε περαιτέρω ζητήματα.

Αυτό που έχει σημασία είναι να έχουμε μια σχέση καλής γειτονίας, η οποία μπορεί να σφυρηλατείτε από δύο. Δεν μπορεί μόνο από έναν».

Φορολογική διευκόλυνση

Ο κ. Πέτσας είπε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις φορολογικές διευκολύνσεις προς τους πολίτες. Συγκεκριμένα, τόνισε:

«Από την αρχή της κρίσης διευκολύνουμε όλους, είτε είναι εργαζόμενοι, είτε είναι επιχειρηματίες, ώστε να ξεπεράσουν με τον πιο ανώδυνο τρόπο αυτή την πρωτοφανή εξωγενή κρίση του κορονοϊού.

Τι θα κάνουμε από εδώ και μετά: Εφόσον έχουμε δώσει παρατάσεις για την πληρωμή των ασφαλιστικών και των φορολογικών υποχρεώσεων, καταλαβαίνουμε όλοι όταν πλέον φτάσουμε στο τέλος Σεπτεμβρίου ή Οκτωβρίου, ότι θα είναι πολύ δύσκολο να ανταποκριθούν όλοι στο σύνολο των ποσών που θα έχουν συσσωρευτεί.

Επομένως, θα τους διευκολύνουμε και μετά. Αυτό είναι δεδομένο. Είναι απόφαση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης να υπάρξει διευκόλυνση. Τις ακριβείς λεπτομέρειες θα τις ανακοινώσουμε στην πορεία.

Οι πολίτες δεν θα “στραγγαλιστούν” όταν θα πάνε να ξαναπιάσουν το νήμα της ζωής τους, από εκεί που το άφησαν τον Φεβρουάριο».

Για την ανάκαμψη

Εκτίμησε ακόμα ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει γρήγορα:

«Έχει σημασία η ύφεση να είναι όσο το δυνατό πιο σύντομη. Όταν μια οικονομία κλείνει τη δραστηριότητά της για να προστατεύσει τη δημόσια υγεία, φυσικά θα έχει ύφεση.

Το θέμα, όμως είναι, γρήγορα να φύγουμε από αυτήν και να πάμε σε ανάκαμψη στην οποία βεβαίως θα βοηθήσει η εμπιστοσύνη που χτίσαμε το προηγούμενο διάστημα. Έρχονται επίσης και τα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, 32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, πλέον των 20 δισ. από το ΕΣΠΑ, για την περίοδο ΄21 – ΄27.

Όλα αυτά είναι πάνω από 50 δισ., πάνω από το ¼ του Α.Ε.Π. του 2019. Είναι πάρα πολλά τα χρήματα και η ευθύνη της Κυβέρνησης είναι πολύ μεγάλη.

Θα σχεδιάσει ένα πρόγραμμα που θα μπορέσει  πραγματικά να μεταμορφώσει την Ελλάδα. Μέχρι το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς, θα έχουμε σαφές σχέδιο που θα δείχνει πως θα πάει η χώρα τα επόμενα τρία χρόνια».

Πρόωρες εκλογές

Τέλος, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος δήλωσε στην Καθημερινή ότι η διενέργεια εκλογών εν μέσω της πανδημίας θα ήταν τυχοδιωκτική κίνηση, ο κ. Πέτσας είπε ότι:

«Με όσα είπε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για πρόωρες εκλογές δείχνει μόνο μία λέξη: Ανησυχία.

Λοιπόν, να διαλύσουμε την ανησυχία του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές.

Δεν υπάρχει στη σκέψη του Πρωθυπουργού κάτι τέτοιο. Το δεύτερο στοιχείο, που αποπνέει η συνέντευξή του είναι η άγνοια. Δεν μπορεί να λέει ότι η Ελλάδα έχει μεγάλη ύφεση και ότι είχε μπει στην ύφεση, πριν από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η ύφεση στο πρώτο τρίμηνο στην Ελλάδα είναι 0,9%, όταν στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν πάνω από 3%, κοντά στο 4%. Επομένως, ποια ύφεση βρίσκει σαν πάτημα για να κάνει κριτική ο κ. Τσίπρας; Ίσα ίσα, η οικονομία της χώρας μας έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα και μπήκε με ταχύτητα στο 2020.

Και το φρένο του Μαρτίου -λόγω της πανδημίας- δεν ήταν τελικά τόσο μεγάλο, όσο όλοι ανέμεναν. Επιπλέον, για το μέλλον οι πρόδρομοι δείκτες και ο δείκτης παραγγελιών -όπως ο PMI και ο δείκτης της οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ- δείχνουν ότι είμαστε σε καλύτερο επίπεδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και απ’ ό,τι όλοι θα περιμέναμε».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Leave a Comment