PeristeriNews.gr
Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Τέσσερις οι προϋποθέσεις για εποικοδομητικό διάλογο με Τουρκία


Την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία, της δόμησης σταθερών δίαυλων επικοινωνίας και της υποστήριξης της επανεκκίνησης των διερευνητικών και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος, στη συνάντηση που είχε το πρωί με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, στο υπουργείο, όπως ανέφερε σε δηλώσεις που έκανε εν συνεχεία.

Ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών «μετά από πρόσκλησή του, για μια ενημέρωση απ’ ευθείας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ιδιαίτερα για την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο πρόσφατα στο Βίλνιους». «Το είχαμε ζητήσει εξάλλου και με δική μας δήλωση. Θέλουμε αυτή η ενημέρωση να είναι διαρκής, συνεπής και απευθείας, κάτι το οποίο δεν συνέβαινε στο παρελθόν», πρόσθεσε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «για να είναι αυτός ο διάλογος εποικοδομητικός, για να προστατεύει τα εθνικά συμφέροντα, να συμβάλλει στην ειρήνη και να μην αποτελέσει εργαλείο για να παίξει η Τουρκία ξανά ευκαιριακά το χαρτί τής δήθεν μετριοπάθειας, πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις:

Πρώτη προϋπόθεση ο διάλογος να είναι συγκεκριμένος, συγκροτημένος, να έχει χρονοδιάγραμμα, οδικό χάρτη και ξεκάθαρα παραδοτέα.

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι να υπάρχουν δύο κόκκινες γραμμές. Η κυριαρχία και η άμυνα της χώρας.

Τρίτη προϋπόθεση να είναι ξεκάθαρος ο τελικός στόχος που είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας στη Χάγη.

Τέταρτη προϋπόθεση είναι να αξιοποιηθούν η ΕΕ και οι ΗΠΑ, ώστε να δεσμεύσουν την Τουρκία σε διάλογο βασισμένο στο διεθνές δίκαιο και στον τερματισμό των προκλήσεων».

Ο κ. Φάμελλος δήλωσε, ακόμη, πως τόνισε στον κ. Γεραπετρίτη «ότι δεν μπορεί να αφήνεται το θέμα των δεσμεύσεων και των προϋποθέσεων για την πώληση των F16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, αποκλειστικά στις σημαντικές προσπάθειες του κ. Μενέντεζ, του Κογκρέσου και της ελληνικής ομογένειας». «Η ελληνική κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης οφείλουν να θέσουν ευθέως τις προϋποθέσεις στις ΗΠΑ, βάζοντας τέλος στη λογική του πιστού και δεδομένου συμμάχου», επεσήμανε. Επίσης, υπογράμμισε πως κυρίως επεσήμανε «ότι αποτελεί μεγάλο λάθος ο κ. Μητσοτάκης, πριν καν αρχίσουν οι συνομιλίες, να προαναγγέλλει μονομερώς υποχωρήσεις». «Η πρόοδος του διαλόγου απαιτεί προσεκτικά και ουσιαστικά βήματα για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Να αποφεύγονται οι μεγαλοστομίες από κάθε κατεύθυνση», ανέφερε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ακολουθεί πάντα τη στάση της πατριωτικής ευθύνης και όχι της πατριδοκαπηλίας. Περιμένουμε την ίδια στάση να δούμε και από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας», είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Leave a Comment