PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Ρύθμιση «σωσίβιο» για τους εργαζομένους ΟΤΑ


Ξεκινάει εντός του Δεκεμβρίου η διαδικασία της εθελοντικής διαδημοτικής κινητικότητας.

Ξεκινάει εντός του Δεκεμβρίου η διαδικασία της εθελοντικής διαδημοτικής κινητικότητας, με την ψήφιση σχετικής διάταξης που αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος», την οποία θα εισηγηθεί τις επόμενες ημέρες στο Κοινοβούλιο ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης στο πλαίσιο νομοσχεδίου για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Οι δημοτικοί υπάλληλοι που θα συμμετέχουν στην εθελοντική κινητικότητα θα «διασωθούν» από τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις που θα προέλθουν από τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως προβλέπει η σχετική διάταξη νόμου.

Από την εφαρμογή του μέτρου, που αποτελεί πρόταση της ΚΕΔΕ, εκτιμάται ότι θα μεταταγούν περισσότεροι από 5.000 εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, οι οποίοι θα συνυπολογιστούν στο δεύτερο κύμα κινητικότητας 12.500 υπαλλήλων. Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εφαρμογή του μέτρου, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει χαρακτηρίσει ως προάγγελο του μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας στο Δημόσιο.

Στη διαδικασία της «εθελοντικής κινητικότητας» στους ΟΤΑ μπορούν να συμμετέχουν μόνο οι μόνιμοι υπάλληλοι και όσοι εργάζονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, οι απασχολούνται σε δήμους και περιφερειακές ενώσεις δήμων. Υπολογίζεται ότι οι δήμοι και περιφερειακές ενώσεις απασχολούν σήμερα περίπου 83.000 εργαζόμενους.

Εξαιρούνται από τη διαδικασία οι υπάλληλοι των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ καθώς και των δημοτικών επιχειρήσεων, καθώς και όσοι υπηρετούν για ορισμένο χρονικό διάστημα σε συγκεκριμένο ΟΤΑ βάσει ειδικής διάταξης. Η μετακίνηση των εργαζομένων θα μπορεί να πραγματοποιηθεί σε κενή ή συνιστώμενη θέση εργασίας αντίστοιχου κλάδου ή ειδικότητας.

«Κλειδί» για την επιτυχία του μέτρου είναι η πρόβλεψη των σχετικών πιστώσεων από τους δήμους για την καταβολή της μισθοδοσίας των μετακινούμενων υπαλλήλων. Το υπουργείο Εσωτερικών θα καλέσει τους δήμους που χρειάζονται εργαζόμενους να καταθέσουν αιτιολογημένα αιτήματα που θα βεβαιώνεται η ύπαρξη των αναγκαίων πιστώσεων, προκειμένου να εγκριθούν από την πολιτική ηγεσία. Κατόπιν θα προκηρυχτούν οι κενές οργανικές θέσεις ανά την επικράτεια και οι υποψήφιοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση εντός 15 ημερών.

Στην περίπτωση που υπάρχουν περισσότεροι υποψήφιοι για μια θέση, θα τεθούν σε διαδικασία επιλογής με μοριοδότηση μέσω ΑΣΕΠ. Οι επιτυχόντες θα μεταγάγουν με μία απλή διαδικασία, αφού χρειάζονται μόνο η σύμφωνη γνώμη του δήμου που θα τους υποδεχτεί, η οποία θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης με μέριμνα του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Ο «μετακινούμενος» υπάλληλος θα τεθεί σε διαθεσιμότητα την ημέρα που θα δημοσιευτεί η απόφαση μετάταξης στο ΦΕΚ, για 1-2 μήνες, μέχρις ότου τοποθετηθεί στη νέα του θέση.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Κορυφώνεται η κίνηση στην πασχαλινή αγορά

Peristeri News

Μεγαλοπρεπείς οι Επιτάφιοι στις εκκλησίες του Περιστερίου (photos)

Peristeri News

Κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων με αυτοκίνητα, πλοία και αεροπλάνα

Peristeri News

Leave a Comment