PeristeriNews.gr
Διεθνή

Ρωσία: Ξανά στο εδώλιο ο Ναβάλνι


Ο Αλεξέι Ναβάλνι θα συμμετάσχει στην ακρόαση μέσω τηλεδιάσκεψης από τη φυλακή, σύμφωνα με τη Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή. Έλαβε τις 700 σελίδες με την ποινική υπόθεση μόλις 36 ώρες πριν από την έναρξη της διαδικασίας στο δικαστήριο Basmanni στη Μόσχα, σύμφωνα με όσα ανέφερε η ομάδα του στο κανάλι Telegram.

«Τώρα έχω γεμίσει με υλικά θήκης και πρέπει ακόμα να δουλεύω οκτώ ώρες την ημέρα. Στην ημερήσια διάταξη δεν υπάρχει χρόνος για μελέτη των εγγράφων», σχολίασε. Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, οι δικηγόροι του ζήτησαν από την ηγεσία της φυλακής της περιοχής Βλαντιμίρ όπου κρατείται να δώσει χρόνο στον κρατούμενο για να εξοικειωθεί με την υπόθεση.

Δόθηκε προθεσμία στον Ναβάλνι

Σε απάντηση, η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας έδωσε σήμερα προθεσμία στον κατηγορούμενο και την υπεράσπιση του μέχρι τις 5 Μαΐου για να μελετήσουν τον φάκελο. Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, οι δικηγόροι του αντιπάλου ανακοίνωσαν ότι σχηματίστηκε νέα ποινική υπόθεση εναντίον του πελάτη τους για δημιουργία εξτρεμιστικής οργάνωσης, υποκίνηση μίσους προς αξιωματούχους και έκκληση για συμμετοχή σε μη εξουσιοδοτημένες διαδηλώσεις.

Ο Ναβάλνι διαβεβαίωσε ότι μπορεί να καταδικαστεί σε 30 χρόνια φυλάκιση. Ο συνεργάτης του, Λεονίντ Βολκόφ, ανέβασε αυτή την ποινή σε 35 χρόνια, ενώ τα ρωσικά πρακτορεία κάνουν λόγο για δεκαπέντε χρόνια.

Ορισμένοι αντίπαλοι επισημαίνουν ότι ο Ναβάλνι, ο οποίος επέκρινε τη λεγόμενη «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», δεν θα δει το φως της δημοσιότητας όσο ο σημερινός αρχηγός του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν, παραμένει στην εξουσία.

Φόβοι για νέα δηλητηρίαση

Η ομάδα του εξέφρασε πρόσφατα φόβο ότι ο πολιτικός δηλητηριάζεται, καθώς έχει χάσει οκτώ κιλά σε βάρος. «Δεν αποκλείουμε ότι αυτή τη στιγμή δηλητηριάζουν σιγά σιγά τον Ναβάλνι. Τον σκοτώνουν σιγά σιγά για να μην τραβήξει τόση προσοχή», είπε η Κίρα Γιάρσμις, μια από τους στενότερους συνεργάτες του και εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο δικηγόρος του Vadim Kobzev, διαβεβαίωσε ότι μετά τη δηλητηρίαση του πελάτη του πριν από τρία χρόνια με Novichok, οποιαδήποτε επιδείνωση της υγείας του πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη. «Θα απαιτήσουμε να του γίνουν τοξικολογικές και ακτινολογικές εξετάσεις», είπε στο Telegram.

Προηγουμένως, ο Kovzev κατηγόρησε ήδη τις ρωσικές σωφρονιστικές αρχές ότι έχουν «μια ξεκάθαρη στρατηγική για την καταστροφή της υγείας του Ναβάλνι με όλες τις δυνάμεις και τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους». Στα μέσα Ιανουαρίου ο Ναβάλνι εξετάστηκε από γιατρό αφού εκατοντάδες γιατροί κατήγγειλαν την εύθραυστη κατάσταση της υγείας του σε μια ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ποιος είναι ο στόχος των σωφρονιστικών υπηρεσιών

Ο αντιπολιτευόμενος κρατούμενος , ο οποίος είναι 46 ετών και έλαβε το βραβείο Ζαχάρωφ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πέρυσι, θεωρεί ότι στόχος των σωφρονιστικών υπηρεσιών είναι να αρρωστήσουν τον κρατούμενο ώστε να μην έχει άλλη επιλογή από το να συνεργαστεί. Η ρωσική δικαιοσύνη απέρριψε έφεση των δικηγόρων του Ναβάλνι τον Νοέμβριο και επιβεβαίωσε την ποινή φυλάκισης που του επιβλήθηκε για απάτη και περιφρόνηση.

Από την αρχή της ρωσικής στρατιωτικής εκστρατείας στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία δίωξης όλων εκείνων των πολιτών, ακτιβιστών ή πολιτικών που διαδηλώνουν ενάντια στα μιλιταριστικά του σχέδια.

Την περασμένη εβδομάδα ο πολιτικός και δημοσιογράφος Vladimir Kara-Murzá καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση, ενώ την Πέμπτη ξεκινά η διαδικασία κατά του μοναδικού αντιπάλου που επικρίνει το Κρεμλίνο που ηγήθηκε του Δημοτικού Συμβουλίου μιας πόλης με περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους, τον Yevgueni Roizman.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment