PeristeriNews.gr
Διεθνή

Ρώμη: Tο κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Κεντροαριστερά στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών


Στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών της Ρώμης, σε δυο εβδομάδες, πρόκειται να αναμετρηθούν οι υποψήφιοι δήμαρχοι του κινήματος Πέντε Αστέρων Βιρτζίνια Ράτζι, και της κεντροαριστεράς Ρομπέρτο Τζακέτι. Με καταμετρημένο το 50% των ψήφων του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογων που διεξήχθη χθες στην Ιταλία, η Ράτζι έχει λάβει το 35,8%, ενώ ο Τζακέτι το 24,4% των ψήφων.

Στο Μιλάνο, εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο εξασφαλίζουν ο κεντροαριστερός υποψήφιος των «Δημοκρατικών» Μπέπε Σάλα, ο οποίος συγκέντρωσε το 41,6% των ψήφων και ο κεντροδεξιός Στέφανο Παρίσι, με 40,9%.

Στη Νάπολη, ο απερχόμενος, ανεξάρτητος αριστερός δήμαρχος Λουίτζι Ντε Ματζίστρις εξασφαλίζει το 42,1% των ψήφων, ενώ σε μεγάλη απόσταση, με 24,2% ακολουθεί ο κεντροδεξιός Τζάννι Λετιέρι.

Σε ό,τι αφορά το Τορίνο και την Μπολόνια, οι δυο απερχόμενοι δήμαρχοι, Πιέρο Φασίνο και Βιρτζίνιο Μέρολα διατηρούν το προβάδισμα (με το 41,6% και 39,7% των ψήφων αντίστοιχα), αλλά τα ποσοστά τους είναι χαμηλότερα απ’ ότι περίμενε το επιτελείο των «Δημοκρατικών». Στις 19 Ιουνίου με τον Φασίνο θα αναμετρηθεί η υποψήφια του κινήματος Πέντε Αστέρων Κιάρα Απεντίνο (συγκέντρωσε 31,1% στον χθεσινό πρώτο γύρο) ενώ στην Μπολόνια θα διεκδικήσει τη δημαρχία και η Λουτσία Μποργκοντζόνι, της Λέγκας του Βορρά, η οποία συγκέντρωσε το 22,2% των προτιμήσεων.

Μια πρώτη πολιτική ανάγνωση της χθεσινής ψήφου δείχνει ότι η κεντροαριστερά του Ρέντσι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την υπεροχή που επιθυμούσε, έστω και αν ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε δηλώσει κατ΄επανάληψη ότι «στην πραγματικότητα, αυτό που τον ενδιαφέρει είναι το δημοψήφισμα του Οκτωβρίου για την επικύρωση των συνταγματικών αλλαγών».

Το κίνημα Πέντε Αστέρων πέτυχε σημαντικό αποτέλεσμα στην Ρώμη, ενώ παραμένει εντός παιχνιδιού, για τον δεύτερο γύρο και στο Τορίνο. Ο ιδρυτής του Μπέπε Γκρίλο, δεν αναμείχθηκε ιδιαίτερα στην προεκλογική εκστρατεία και δεν υπήρξαν ακραίες τοποθετήσεις. Αυτό φαίνεται πως ευνόησε το κίνημα στο να πείσει και αρκετούς μετριοπαθείς ψηφοφόρους, εκτός -φυσικά- και από πολλούς δυσαρεστημένους πολίτες.

Σε ότι αφορά, τέλος, την κεντροδεξιά, η περίπτωση του Μιλάνου δείχνει ότι παραμένει ισχυρή μόνον όταν συμμαχεί με την Λέγκα του Βορρά και την ακροδεξιά. Στη Ρώμη ο υποψήφιος που στήριξε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν ξεπέρασε το 10% των ψήφων, κάτι που επιβεβαιώνει ότι ο πρώην Καβαλιέρε έχει χάσει την παλιά του ισχύ.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment