PeristeriNews.gr
Δημοτικά

Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Περιστερίου: «Νομοσχέδιο Βορίδη: Από τη συρρίκνωση στην κατάργηση της αυτοδιοίκησης»


Το νομοσχέδιο Βορίδη συνιστά θάνατο της απλής αναλογικής αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Περιστερίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η κυβέρνηση συνεχίζοντας τις προσπάθειες για ένα “επιτελικό κράτος”, σχεδιάζει «περιφέρειες με στρατηγικό ρόλο» και «επιτελικούς δήμους» που θα στηρίζουν και θα επιβλέπουν το έργο των ιδιωτών-εργολάβων και θα επιβάλλουν τέλη και επιπλέον φόρους στους δημότες.

Το νομοσχέδιο έρχεται για να διευκολύνει την εφαρμογή τριών βασικών στρατηγικών κατευθύνσεων που έχουν προωθήσει από κοινού όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ):

  1. την επιχειρηματικότητα των Δήμων, ιδρύοντας αναπτυξιακές εταιρείες Α.Ε., ξεπουλώντας ελευθέρους χώρους, αλλοιώνοντας το περιβάλλον σε όφελος επιχειρηματικών funds.
  2. την ενίσχυση και διεύρυνση της ανταποδοτικότητας με συνέπεια να έχουμε Δήμους διαφορετικών κατηγοριών αλλά κυρίως πολίτες πολλαπλών ταχυτήτων. Αν μια φορά πλήρωνε ο πολίτης στη κεντρική εξουσία και άλλη μια στη τοπική αυτοδιοίκηση, τώρα θα πληρώνει επιπλέον για υπηρεσίες που θα του παρέχονται ανταποδοτικά και θα είναι διαφορετικές από Δήμο σε Δήμο
  3. την οικονομική επιτροπεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με μείωση της χρηματοδότησης ενώ αυξάνονται οι αρμοδιότητες και με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς στην μνημονιακή πραγματικότητα, θέτοντας σαφή και αδιαπραγμάτευτα όρια εις βάρος των πολιτών.

Για να επιταχυνθούν όλα τα παραπάνω χρειάζεται και το ανάλογο εκλογικό σύστημα. Επιδιώκουν Δήμους και Περιφέρειες πιο συγκεντρωτικούς, πιο επιτελικούς, πιο αυταρχικούς.

Οι αλλαγές που φέρνει ο νόμος είναι αντιδημοκρατικές:

  • οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες θα εκλέγονται ακόμα και με 43% και θα παίρνουν τα 3/5 (60%) των εδρών!
  • Δυσκολεύει τη συμμετοχή πολιτών ως υποψηφίων αυξάνοντας τα παράβολα πάνω από 50%.
  • Ο νόμος θέλει να εξαφανίσει τη φωνή των πολιτών όπως αυτή εκφράζεται με ψήφο σε δημοτικές και περιφερειακές κινήσεις οι οποίες με το ισχύον εκλογικό σύστημα εκπροσωπούνται στα δημοτικά συμβούλια αλλά με το νομοσχέδιο Βορίδη δεν θα εκπροσωπούνται. Πόσο δίκαιο και δημοκρατικό είναι να αποκλειστούν φωνές αντίστασης και δημιουργίας επειδή δεν θα πιάσουν το όριο του 3% για την εκλογή συμβούλων και συζητώντας προθέσεις αυτό να γίνει ίσως και 5%;
  • Με τη μείωση των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων, την κατάργηση Δημοτικών Κοινοτήτων και την μετάθεση κρίσιμων αποφασιστικών αρμοδιοτήτων στις επιτροπές του δήμου που ελέγχονται πλήρως από τους δημάρχους, μειώνεται η δυνατότητα εκπροσώπησης πολλών κοινωνικών ομάδων και επιδιώκουν Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια αποστειρωμένα, που να μη συζητάνε τι απασχολεί τους πολλούς και το κυριότερο χωρίς τη συμμετοχή και τη παρέμβαση των ενεργών πολιτών και τοπικών συλλογικοτήτων.

Απαιτούμε:

  • Την απόσυρση του σχεδίου νόμου
  • Την άμεση ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με ανθρώπινο δυναμικό και οικονομικούς πόρους
  • Την επιστροφή των παρακρατηθέντων που σε βάθος δεκαετίας ξεπερνάνε τα 25 δισ.
  • Την ενίσχυση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα τους.

Αγωνιζόμαστε για την πιο πλατιά δημοκρατική και ενεργή συμμετοχή των πολιτών, για δημοτικές και περιφερειακές αρχές που να υπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα, με τοπικά δημοψηφίσματα με δεσμευτικό και όχι συμβουλευτικό χαρακτήρα ή μέχρι εκεί που το επιτρέπουν οι δανειστές.

Το εκλογικό σύστημα που μπορεί να ανταποκριθεί στα παραπάνω, είναι μια ολοκληρωμένη-και όχι κολοβή-απλή αναλογική χωρίς προσωποκεντρικό χαρακτήρα, με εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών εμμέσως από τα συμβούλια, με κεντρικό και αποφασιστικό χαρακτήρα των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων στη διοίκηση των ΟΤΑ.

Καλούμε τους πολίτες και όλες τις παρατάξεις να σταθούν απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο.

Συμμετέχουμε και καλούμε στην σημερινή κινητοποίηση στο υπουργείο εσωτερικών στις 17:00, για να γίνει σαφές στην κυβέρνηση ότι δεν θα μπορέσει να αποφύγει την αντίδραση των πολιτών και τη δημοκρατική εκπροσώπηση τους στα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης, ό,τι νομοσχέδιο και αν φέρει προς ψήφιση».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δύο συνεδριάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Περιστερίου (7η και 8η)

Peristeri News

Συνάντηση του Ανδρέα Παχατουρίδη με τον Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη

Peristeri News

Έφυγε από τη ζωή η Ιωάννα Ζερβάκη – Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ

Peristeri News

Leave a Comment