PeristeriNews.gr
Πολιτική

Ράνια Σαγιάκου: Ο δημόσιος βίος και η ενασχόληση με τα κοινά είναι έννοιες που με γεμίζουν


Η αναπληρώτρια βουλευτής Δυτικής Αθήνας με τη Νέα Δημοκρατία, Ράνια Σαγιάκου, μίλησε στο PeristeriNews.gr για την επικαιρότητα και το μέλλον της στην πολιτική σκηνή.

Η κα Σαγιάκου διακρίνεται για την κοινωνική ευαισθησία έχοντας δημιουργήσει ένα κίνημα για την ισχυροποίηση των γυναικών με τίτλο «Say it».

Παράλληλα εργάζεται ανελλιπώς ως δικηγόρος ενώ είναι και μητέρα ενός αγοριού καταφέρνοντας να τα συνδυάσει όλα μαζί με επιτυχία.

κυρία Σαγιάκου θα θέλαμε να ξεκινήσουμε με ένα θέμα που πρωταγωνιστεί το τελευταίο διάστημα και δεν είναι άλλο από τις γυναικοκτονίες. Από την εμπειρία σας, είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Σίγουρα είναι ένα θέμα για το οποίο κάθε πολίτης , άνδρας – γυναίκα πρέπει να αγωνιστεί. Σε έναν πολιτισμένο κόσμο η αλληλεγγύη, οι σχέσεις, ο διάλογος και η αγάπη μεταξύ των ανθρώπων μπορούν να διαμορφώσουν ένα κοινωνικό περιβάλλον κατανόησης και σεβασμού.

Η εφαρμογή προγραμμάτων ενημέρωσης, εκπαίδευσης, διαχείρισης συναισθημάτων μπορούν να φέρουν θεαματικά αποτελέσματα.

Επιπλέον, τα κινήματα και οι πρωτοβουλίες ανθρώπων με κοινωνικό όραμα είναι αρωγοί στην αντιμετώπιση του απολίτιστου αυτού φαινομένου.

Γνωρίζουμε ότι έχετε δημιουργήσει ένα κίνημα σχετικό με τις γυναίκες με τίτλο, «Say It» που δραστηριοποιείται στη Δυτική Αθήνα. Τι πρεσβεύει και ποιες κινήσεις έχετε στα πλάνα σας για το μέλλον;

Με το #sayit οι άνθρωποι της Δυτικής Αθήνας σπάμε τη σιωπή και παρακινούμε τις γυναίκες να σπάσουν τη σιωπή τους και να φέρουν στην κοινωνία, δημόσια τη βίαιη εμπειρία που έχουν βιώσει.

Η σιωπή σε υποδουλώνει στο φόβο.

Είναι μία εκστρατεία αλληλεγγύης για τα θύματα βιασμού, κακοποίησης, βίαιης συμπεριφοράς, παραγκωνισμού, λεκτικής ή σωματικής βίας.

Το say it πρεσβεύει την ισότητα, τις αξίες, την ελευθερία της έκφρασης και την ίδια τη δημοκρατία.

Στο μέλλον το say it θα είναι ακόμα πιο δυνατό και προορισμός του είναι μέσα από τη δράση και τις φωνές όλων όσων αγωνιζόμαστε για τις αξίες αυτές να αποτρέψουμε και να προλάβουμε βίαιες πράξεις εναντίον γυναικών.

Ασκείτε το επάγγελμα της δικηγόρου για πάρα πολλά χρόνια έχοντας αναλάβει ιδιαίτερα σοβαρές υποθέσεις. Σε όλα τα παραπάνω πόσο πολύ βοηθάει η επαγγελματική σας δραστηριότητα;

Μέσω του επαγγέλματος μου, μπορώ να υπερασπίζομαι θύματα βίας και να τους προσφέρω υπεράσπιση και δικαίωση για όλα όσα απεχθή έχουν δεχθεί.

Ο νόμος και η δικαιοσύνη είναι τα όπλα του πολιτισμού απέναντι στη βαρβαρότητα των συμπεριφορών ανθρώπων που δεν υπολογίζουν και δεν λογαριάζουν την ανθρώπινη ζωή.

Παράλληλα με όλα αυτά κατέχετε και αναπληρωματική θέση Βουλευτή στη Δυτική Αθήνα με τη Νέα Δημοκρατία. Είναι άραγε δύσκολο για μια γυναίκα να «τρέχει» τόσα πολλά μαζί, αν υπολογίσουμε ότι είστε και μητέρα;

Αυτά τα οποία κινούν το σώμα μου είναι οι σκέψεις και το όραμα μου.

Αυτά μου δίνουν ζωή γιατί έχω κατανοήσει πως ο σκοπός στη ζωή μας είναι η κινητήρια δύναμη της.

Πιστεύω πως όσο πιο έντονα έχεις την ανάγκη αλλά και το σχέδιο να σταθείς δίπλα σε ανθρώπους , να βοηθάς και να προσφέρεις τόσο μεγαλύτερη ενέργεια λαμβάνεις από την ίδια τη ζωή.

Αγαπώ την οικογένεια μου, είμαι δίπλα στο παιδί μου σε κάθε στιγμή του, το νοιάζομαι, το φροντίζω αλλά παράλληλα πιστεύω πως έχω ιερό χρέος και απέναντι στην κοινωνία. Αυτό το καθήκον, μου δίνει ενέργεια.

Με το εκλογικό και πολιτικό τοπίο να είναι αβέβαιο, αν σας γινόταν πρόταση θα συμμετείχατε και πάλι στις επόμενες Εθνικές εκλογές;

Και βέβαια, είναι κάτι το οποίο όχι απλά με απασχολεί αλλά θέλω να έχω ενεργό συμμετοχή.

Ο δημόσιος βίος και η ενασχόληση με τα κοινά εμπεριέχουν την προσφορά αλληλεγγύης και βοήθειας προς τα κοινωνικά σύνολα, έννοιες και δράσεις που με γεμίζουν.

Η κοινωνική και οικονομική κατάσταση όσο πάει και δυσκολεύει περισσότερο τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις. Πως βλέπετε να διαδραματίζεται το μέλλον;

Οι συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία είναι εξαιρετικά δύσκολες και σε συνδυασμό με την πανδημία και τον πόλεμο στη Ουκρανία έχουν δημιουργήσει παγκοσμίως ασφυκτικές συνθήκες στα κοινωνικά και οικονομικά πεδία.

Είμαι εκ φύσεως θετικός άνθρωπος και εκτιμώ πως αργά ή γρήγορα θα επέλθει ισορροπία όπως ο πολιτισμός των ανθρώπων επιβάλει. Δεν είναι δυνατόν στην εποχή μας να έχουμε πολεμικά μέτωπα, ανισότητες και οικογένειες που να πεινούν. Ο άνθρωπος έχει τη δύναμη να εντοπίζει άμεσα τις λύσεις και μέσω των οργανισμών και των επιστημονικών ειδικοτήτων που εργάζονται πάνω σε αυτά, πιστεύω πως σύντομα θα επιτευχθεί ισορροπία.

Κλείνοντας δεν θα μπορούσαμε να μην σας ρωτήσουμε για το Περιστέρι, μιας και έχετε υπάρξει δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος του «Οδοιπορικό». Πιστεύετε ότι υπάρχουν ευκαιρίες για την πόλη ώστε να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο;

Η πόλη μας έχει εδώ και χρόνια μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης οι οποίοι είμαι σίγουρη πως θα συνεχιστούν.

Είναι μεγάλη η πρόκληση, ένα επιχειρηματικό περιβάλλον, να ενισχύεται από σωστές, άρτιες και χρήσιμες υποδομές και να συνεχίζει να αναπτύσσεται εν μέσω κρίσεων και κοινωνικών ιδιαίτερων φαινομένων.

Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και αυτό είναι χρέος και καθήκον όλων εμάς που ασχολούμαστε μέσω των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης να πετυχαίνουμε και να αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον, έναν καλύτερο κόσμο, μία καλύτερη πόλη.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πιερρακάκης: Πάνω από δέκα ξένα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για την Ελλάδα

Peristeri News

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα ζήτημα της κοινωνίας

Peristeri News

Leave a Comment