Κοινωνία

Πυρκαγιές: Ενημέρωση για τις εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα

Έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές από τον Εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Επιπυραγό Ιωάννη Αρτοποιό και τον Γενικό Διευθυντή Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Βαγγέλη Γκουντούφα, Δασολόγο.

Στη δυτική και στη νοτιοδυτική πλευρά της περιμέτρου της πυρκαγιάς επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή το πρόβλημα στο δάσος της Δαδιάς στο Σουφλί Έβρου, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη φωτιά από την Πέμπτη 21 Ιουλίου, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ωστόσο, όπως είπε, η εικόνα στην βορειοανατολική πλευρά αυτή την στιγμή είναι πολύ καλύτερη. Ο κ. Αρτοποιός έκανε λόγο για «ένα εξαιρετικά δύσκολο περιστατικό πυρκαγιάς με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που εξελίσσεται στην καρδιά του Έβρου» με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν αδιάκοπα.

Συγκεκριμένα επιχειρούσαν και επιχειρούν από το βράδυ και συνεχίζουν να επιχειρούν αδιάκοπα 320 πυροσβέστες με 68 υδροφόρα οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών και εθελοντικών οχημάτων, ενώ για την αεροπυρόσβεση διατέθηκαν και σήμερα από το πρώτο φως και αναπτύχθηκαν σταδιακά 6 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα. Ωστόσο, όπως τόνισε, ο καπνός σε συνδυασμό με την άπνοια και τη μεγάλη σχετική υγρασία της νύχτας δυσχέραινε το πρωί τις επιχειρήσεις της αεροπυρόσβεσης.

«Για το λόγο αυτό προσπαθούμε όπου είναι εφικτό με τις επίγειες δυνάμεις και τα χωματουργικά μηχανήματα να δημιουργήσουμε επιπλέον αντιπυρικές ζώνες και λωρίδες. Όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης έχουν τεθεί από χθες σε γενική επιφυλακή. Ταυτόχρονα οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας παρέχουν κάθε συνδρομή», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός.

Σε εξέλιξη επιχείρηση στην Λέσβο

Αναφορικά με την δασική πυρκαγιά στην Π.Ε Λέσβου στην περιοχή Καστρί, ο κ. Αρτοποιός είπε ότι εκδηλώθηκε στις 10.04 σήμερα το πρωί κι επιχειρούν από την πρώτη στιγμή 50 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 17 υδροφόρα οχήματα ενώ συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες από την τοπική αυτοδιοίκηση. Επιχειρούν από αέρος 9 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο μεσαίου τύπου Mi8 το οποίο εδρεύει μονίμως και προληπτικά στην Λέσβο.

Στις 11.25 με μήνυμα από το 112 ενημερώθηκαν όλοι οι κάτοικοι στην περιοχή Βατερά Λέσβου για την προληπτική απομάκρυνσή τους στην περιοχή Πολιχνίτο. Η επιχείρηση αυτή είναι σε εξέλιξη.

Γρεβενά και Πύλος

Επίσης, δασική πυρκαγιά εξελίσσεται στη θέση Τσακατούρα Γρεβενών, όπου εκεί επιχειρούν 17 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 3 οχήματα κι 1 ελικόπτερο, και όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός, πρόκειται για έρπουσα πυρκαγιά σε ορεινή δύσβατη περιοχή.

Τέλος, μια ακόμα φωτιά καίει αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Ακριτοχώρι Μεσσηνίας του δήμου Πύλου – Νέστορος που εκδηλώθηκε στις 13.34 σήμερα το μεσημέρι. Επιχειρούν 61 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 14 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Απειλείται το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς

Ο κ. Γκουντούφας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι:

“Αντιμετωπίζουμε μια πάρα πολύ ιδιαίτερη και δύσκολη κατάσταση. Αναφερόμαστε στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε μια αυστηρά προστατευόμενη περιοχή, το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, ένα πολύτιμο και μοναδικής οικολογικής σημασίας δασικό οικοσύστημα. Ο βαθμός δυσκολίας άπτεται πολλών παραγόντων και παραμέτρων, όπως είναι η σύνθεση και η πυκνότητα της δασικής βλάστησης που υπάρχει και πρέπει να υπάρχει, το ανάγλυφο και οι κλίσεις, η γεωμορφολογία του εδάφους και το μικροκλίμα που δημιουργείται. Από πλευράς δασικής βλάστησης κυριαρχεί η τραχεία και μαύρη πεύκη από κωνοφόρα, και από πλατύφυλλα, η δρυς. Η συνολική έκταση του πάρκου ανέρχεται σε 428.000 στρέμματα εκ των οποίων τα 78.000 στρέμματα αποτελούν τις περιοχές προστασίας στης φύσης και ουσιαστικά τον πυρήνα αυτού.

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για τη διαβίωση και ανάπτυξη σπάνιων ειδών της άγριας πανίδας. Όλοι γνωρίζουμε ότι στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς διαβιούν και αναπτύσσονται τα αυστηρά προστατευόμενα είδη αρπακτικών όπως ο μαυρογύπας, ο ασπροπάρης και ο γύπας. Φιλοξενεί τη μοναδική αποικία μαυρόγυπα στα Βαλκάνια.

Οι ανωτέρω παράγοντες καταλήγουν σε μια δύσκολη εξίσωση για τον βαθμό και την έκταση των έργων και γενικά των παρεμβάσεων πρόληψης που μπορούμε να υλοποιήσουμε. Από την μια θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι εξαντλούμε όλες τις δυνατότητες πρόληψης και από την άλλη ότι δεν διασπούμε τη δασική βλάστηση σε τέτοιο βαθμό που να διαταράσσεται το δασικό οικοσύστημα και δημιουργούνται έτσι ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης για την άγρια πανίδα. Αυτή η λεπτή ισορροπία άλλωστε διατήρησε στο πέρασμα των χρόνων αυτό το μοναδικό οικοσύστημα. Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψη μας και αξιοποιώντας τα 72 .000.000 ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που μας διατέθηκαν φέτος για πρώτη φορά, βάλαμε την υλοποίηση έργων πρόληψης γι αυτό το μοναδικό οικοσύστημα σε πρώτη προτεραιότητα.

Κατόπιν ταχύτατης διαγωνιστικής διαδικασίας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, ανατέθηκε η υλοποίηση καθαρισμού και συντήρησης αντιπυρικών ζωνών μήκους 139 χιλιομέτρων και δασικού οδικού δικτύου 436 χιλιομέτρων στη συγκεκριμένη περιοχή.

Κατόπιν αυστηρού χρονοδιαγράμματος υλοποίησης όλων των έργων μας που έχει ανώτερο όριο τους 3 μήνες, σήμερα έχει υλοποιηθεί το 70% των έργων αυτών, και στις κρίσιμες περιοχές του Πάρκου το 100%

Κατά γενική ομολογία η υλοποίηση των έργων αυτών έχει συμβάλλει καθοριστικά στη μέχρι σήμερα πορεία και οριοθέτηση αυτής της πολύ δύσκολης πυρκαγιάς που εξελίσσεται όπως είπαμε σε ένα πολύ ιδιαίτερο περιβάλλον. Τονίζουμε ότι είναι η πρώτη φορά που γίνονται τέτοιου είδους έργα σε τέτοια έκταση και με τέτοια ταχύτητα. Ταυτόχρονα κατόπιν συνεργασίας μας, τα μηχανήματα εργολάβου τέθηκαν στη διάθεση των δυνάμεων καταστολής.

Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς είναι παρούσες στο πεδίο οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου και συγκεκριμένα το Δασαρχείο Σουφλίου με επικεφαλής την Δασάρχη αλλά και η Διεύθυνση δασών Έβρου με τον Διευθυντή του. Συμβάλλουν συνεχώς τις δυνάμεις καταστολής παρέχοντας συνεχώς κρίσιμες πληροφορίες για τις συνθήκες βλάστησης και πρόσβασης στα μέτωπα. Από χθες ενεργούν υλοτόμοι των Δασικών συνεταιρισμών της περιοχής, προσπαθώντας να δημιουργήσουν επιπλέον αντιπυρικές ζώνες και λωρίδες. Σήμερα από το πρωί ενεργούν περισσότεροι υλοτόμοι με 32 αλυσοπρίονα. Ταυτόχρονα θα ενισχυθούν σήμερα με υλοτόμους από Δασικούς συνεταιρισμούς όμορων Δασαρχείων Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου, με επικεφαλής τους Δασάρχες. Στόχος μας είναι να δουλεύουν πάνω από 120 αλυσοπρίονα και συνολικά 200 άτομα.

Όπως είπαμε και στην αρχή αντιμετωπίζουμε μια πολύ ιδιαίτερη κατάσταση σε ένα πολύ κρίσιμο και ευαίσθητο δασικό οικοσύστημα, με εναλλαγές κατεύθυνσης και έντασης του ανέμου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αιφνίδια αύξηση της έντασης του ανέμου χθες το απόγευμα όπως και η αλλαγή κατεύθυνσής του χθες το βράδυ.

Επιπλέον αυτών, η μεγάλη υγρασία της νύχτας σε συνδυασμό με την άπνοια τις πρώτες πρωινές ώρες, οδήγησε σε χαμηλή ορατότητα για τα εναέρια μέσα, λόγω της συγκέντρωσης του καπνού πάνω από την περιοχή.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αξιοποιώντας όλες τις ευκαιρίες που μας δίνονται σε συνδυασμό με τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, θα καταφέρουμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα”.

Related posts

Τη Δευτέρα και όχι την Κυριακή θα κλείσουν οι τρεις σταθμοί του μετρό

Peristeri News

Την 1η Οκτωβρίου ξεκινούν τα ραντεβού για τον προσωπικό γιατρό

Peristeri News

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στην Αχαΐα

Peristeri News

Leave a Comment