PeristeriNews.gr
Δυτική Αθήνα

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου


Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαϊδαρίου στην 15η συνεδρίασή του, ψήφισε την πρόταση του Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης “Πολίτες σε Δράση – Οικολόγοι – Πράσινοι”, κου Κ. Ασπρογέρακα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαϊδαρίου στην 15η συνεδρίασή του, που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στις 10/09/2012, αφού συζήτησε ως κατεπείγον το θέμα των επικείμενων νέων περικοπών στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα προκαλέσουν την ολοκληρωτική κατάρρευση της λειτουργίας των Δήμων, αποδέχθηκε το ψήφισμα, που πρότεινε ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης “Πολίτες σε Δράση – Οικολόγοι – Πράσινοι”, κος Κ. Ασπρογέρακας, το κείμενο του οποίου έχει ως ακολούθως:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Οι Δήμοι οδηγούνται σε χρεοκοπία – Το κοινωνικό κράτος καταρρέει

  • Οι ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών υπηρεσιών είναι μπροστά μας. Κοινός αγώνας δημοτικών αρχών, εργαζομένων και δημοτών, για ν’ ανατραπεί η μνημονιακή πολιτική.
  • Οι καταχρηστικά παρακρατούμενοι από την κυβέρνηση πόροι των δήμων, αν και έχουν θεσμοθετηθεί με το άρθρο 259 του Ν. 3852/2010, ανέρχονται στα παρακάτω διεκδικούμενα άμεσα από την ΚΕΔΕ ποσά:

οφειλόμενες δόσεις των ΚΑΠ μέχρι το τέλος του χρόνου, με βάση τα 2,7 δις ευρώ,

οφειλόμενη, ήδη από τον Ιανουάριο, 4η δόση των παρακρατηθέντων πόρων (214 εκ. ευρώ),

οφειλόμενη δόση της ΣΑΤΑ, για την οποία έχει υπογραφεί η σχετική απόφαση από τον Φεβρουάριο (229 εκ. ευρώ) και

ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου σε προμηθευτές (περίπου 1 δις ευρώ για την αυτοδιοίκηση).

Υπενθυμίζουμε ότι οι νέες περικοπές πόρων ανέρχονται σε 29%, ενώ τα τρία μνημονιακά χρόνια οι ΚΑΠ έχουν μειωθεί κατά 60% και η ΣΑΤΑ κατά 50%.

Ταυτόχρονα, πολλοί δήμοι αντιδρούν έμπρακτα στις απολύσεις εργαζομένων και τον προωθούμενο θεσμό της εφεδρείας.

Ήδη οι 60 δήμοι έχουν χρεοκοπήσει, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορούν να πληρώσουν μισθούς, λειτουργικές δαπάνες και τρέχοντα καθημερινά έξοδα. Από την 1η Σεπτεμβρίου προστίθενται δεκάδες νέοι και μετά από 2 – 3 μήνες όλοι οι δήμοι της χώρας, θα οδηγηθούν σε στάση πληρωμών και διακοπή παροχής των πιο κρίσιμων κοινωνικών υπηρεσιών, που εξυπηρετούν ευρύτατα λαϊκά στρώματα, τα οποία εξαθλιώνονται πλήρως από την κυβερνητική πολιτική.

Υπηρεσίες όπως, μεταφορές μαθητών, βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, προγράμματα βοήθειας στο σπίτι, προνοιακές παροχές, καθαριότητα, δημοτικά έργα, περιβάλλον, πολιτισμός, αθλητισμός, καθώς και οι απολύτως αναγκαίοι σήμερα θεσμοί κοινωνικής αλληλεγγύης, κινδυνεύουν με κατάργηση!

Οι δημοτικές αρχές, δίχως να υποτιμάμε και τα όσα αρνητικά παραδείγματα υπάρχουν, αναφορικά με την οικονομική διαχείρηση, αποφάσισαν στο πρόσφατο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας), ότι δεν θα πέσουν αμαχητί.

Η πρόταση κινητοποιήσεων, που ξεκίνησαν ήδη με διήμερη απεργία (5 & 6/8) και ασυνήθιστη για τα δεδομένα της αυτοδιοίκησης συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία, μαζί με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, περιέχει τα ακόλουθα στοιχεία:

  1. Το Συνέδριο να παραμείνει ανοιχτό.
  2. Συνέχιση και γενίκευση της ενημέρωσης των πολιτών με όλα τα πρόσφορα μέσα.
  3. Συγκέντρωση – πορεία και συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα, για τις περικοπές του 2013-2014 και άλλα θέματα αρμοδιότητας του.
  4. Συνάντηση με το Προεδρείο της Βουλής και υποβολή αιτήματος για κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών.
  5. Αναστολή της λειτουργίας των Δήμων τις 2 ημέρες κατά τις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι παραπάνω συναντήσεις. Επιδίωξή μας είναι να πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα, στις 12 και 12 Σεπτεμβρίου.
  6. Συνάντηση με κλιμάκιο της Τρόικας για ενημέρωση σχετικά με τα θέματά μας.
  7. Εξουσιοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου (Διοίκηση), για λήψη απόφασης, για οποιαδήποτε άλλα μέτρα κριθούν απαραίτητα.
  8. Αξιολόγηση της όλης κατάστασης και εν τέλει λήψη απόφασης για κινητοποιήσεις, οι οποίες μπορεί να φθάσουν σε ακραίες μορφές (κλείσιμο Δήμων και παραιτήσεις των αιρετών).

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ν. Χαρδαλιάς: 76,8 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για περισσότερα από 30 έργα πνοής στη Δυτική Αθήνα

Peristeri News

Τι γίνεται με την αντιπυρική προστασία στο Πάρκο Τρίτση (pics)

Peristeri News

Σύσκεψη για θέματα αθλητισμού στην Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αθήνας

Peristeri News

Leave a Comment