PeristeriNews.gr
Οικονομία

Προβοκάτσια «Spiegel» εναντίον Ελλάδας και ευρώ


Με κατηγορηματικό τρόπο διέψευσε η κυβέρνηση δημοσίευμα της ηλεκτρονικής σελίδας του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel ».

Με κατηγορηματικό τρόπο διέψευσε η κυβέρνηση δημοσίευμα της ηλεκτρονικής σελίδας του γερμανικού περιοδικού «Ντερ Σπίγκελ», σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα συζητά την έξοδό της από το ευρώ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το δημοσίευμα περί εξόδου της χώρας από το ευρώ πέραν του ότι είναι αναληθές, γράφεται με ελαφρότητα, παρά το γεγονός ότι έχει κατηγορηματικά διαψευστεί από την ελληνική κυβέρνηση και από άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης. Τέτοια δημοσιεύματα, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, υπονομεύουν την προσπάθεια της Ελλάδας και ολόκληρης της ευρωζώνης και εξυπηρετούν κερδοσκοπικά παιχνίδια. Ωστόσο προκαλεί αίσθηση τόσο ο χρόνος όσο και ο τρόπος και τα μέσα που χρησιμοποίηθηκαν αυτή τη φορά για να αμφισβητηθεί η προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση, και μάλιστα κατά την προεργασία εκταμίευσης της επόμενης δόσης του δανείου της τρόικας.

Στη συνάντηση του Λουξεμβούργου που επικαλείται το περιοδικό, συζητήθηκαν και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα αλλά σε καμιά περίπτωση δεν τέθηκε θέμα εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.

Το δημοσίευμα που επηρέασε αρνητικά την ισοτιμία του ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του δολαρίου, διαψεύστηκε επίσης κατηγορηματικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και τη γερμανική κυβέρνηση.

Όλο το ρεπορτάζ

Άμεση διάψευση

Ο νέος κύκλος σεναρίων για την οικονομία της Ελλάδας, άνοιξε από δημοσίευμα του Spiegel Online σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση σκέφτεται την έξοδο από την ευρωζώνη και πως για το λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο στο Λουξεμβούργο.

Το δημοσίευμα προκάλεσε την κατηγορηματική διάψευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και της γερμανικής κυβέρνησης.

Τέτοια δημοσιεύματα υπονομεύουν την Ελλάδα και το ευρώ, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, ενώ ο εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Γκι Σουλέρ, χαρακτήρισε το δημοσίευμα «εντελώς λάθος».

O Γιώργος Πεταλωτής στη ΝΕΤ

Οφείλουμε όλοι μας να στεκόμαστε με υπευθυνότητα στο ύψος που απαιτούν οι περιστάσεις”, τόνισε στο δελτίο της ΝΕΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και επισήμανε: “Να δείξουμε εμπιστοσύνη στην προσπάθεια που κάνει η ελληνική κυβέρνηση, έτσι ώστε οποιοδήποτε ανυπόστατο και αναληθές δημοσίευμα να σταματά να δημιουργεί κλυδωνισμούς, που κάθε άλλο παρά με την πραγματικότητα έχουν σχέση. Η ελαφρότητα κάποιον δημοσιευμάτων θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με την ίδια στάση, με υπευθυνότητα. Η ελληνική κυβέρνηση το μόνο που έχει να κάνει είναι η δουλειά της, για να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Από εκεί και πέρα πρέπει να σταματήσει κάθε φωνή, κάθε δημοσίευμα που υπονομεύει και την ίδια την υπόσταση του ευρώ. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ένα πρόγραμμα που τηρεί με επιτυχία, ήδη καταρτίζουμε και σε λίγο θα καταθέσουμε ένα στρατηγικό σχέδιο της χώρας μας για την οριστική έξοδο από την κρίση, τον οδικό χάρτη. Έτσι ώστε μετά να περάσουμε πραγματικά σε μια διαφορετική Ελλάδα. Όλα τα άλλα είναι ανυπόστατες ελαφρότητες που μόνο ζημιά κάνουν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση“.

To Βερολίνο διαψεύδει κατηγορηματικά το δημοσίευμα του “Spiegel”

Η κυβέρνηση του Βερολίνου διαψεύδει τις πληροφορίες περί συζητήσεων για επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή. Το σχετικό δημοσίευμα του Spiegel online διέψευσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης και δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ότι “δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και ουδέποτε ετέθη τέτοιο θέμα προς συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο“.

Το δημοσίευμα του Spiegel

Το Spiegel online γράφει ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας θέτει θέμα εξόδου από την ευρωζώνη. Οι υπουργοί της ευρωζώνης και εκπρόσωποι της Κομισιόν συναντώνται εκτάκτως απόψε το βράδυ σε μυστική σύσκεψη για το θέμα αυτό, σύμφωνα με το περιοδικό.

Από την πλευρά της, η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt στην ιστοσελίδα της επικαλείται κυβερνητικούς κύκλους στο Βερολίνο που το διαψεύδουν και μιλούν για “λάθος είδηση”.

“Η είδηση έπεσε σαν βόμβα, αλλά η αντίδραση υπήρξε άμεση”, γράφει η Handelsblatt.

Το Spiegel online λέει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του, “η ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται να εγκαταλείψει το ευρώ και να επιστρέψει στο εθνικό νόμισμα, τη δραχμή. Η Κομισιόν σήμανε συναγερμό και συγκάλεσε για απόψε έκτακτη σύσκεψη στο Λουξεμβούργο. Θέμα της σύσκεψης είναι η ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και η αναδιάρθρωση του χρέους της”.

Το δημοσίευμα γράφει ότι “λόγω της τεταμένης κατάστασης έχει επιβληθεί άκρα μυστικότητα για τη συνάντηση στο Λουξεμβούργο. Συμμετέχουν μόνον οι υπουργοί Οικονομικών συνοδευόμενοι από έναν μόνον συνεργάτη τους. Εκ μέρους της Γερμανίας συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο υφυπουργός Jurg Asmussen”.

Σύμφωνα με το Σπίγκελ, “ο κ. Σόιμπλε θέλει πάση θυσία να αποτρέψει τους Έλληνες από την έξοδο από το ευρώ. Στις αποσκευές του για το Λουξεμβούργο έχει έκθεση του υπουργείου του, η οποία προειδοποιεί για τις συνέπειες. “Θα υπάρξει μια δραστική υποτίμηση του νέου νομίσματος της χώρας έναντι του ευρώ”, επισημαίνεται στην έκθεση. Εκτιμάται ότι η απώλεια της ισοτιμίας θα είναι στο 50%. Αυτό θα οδηγούσε σε δραστική αύξηση του χρέους της χώρας. Οι άνθρωποι του Σόιμπλε υπολογίζουν ότι στην περίπτωση αυτή το χρέος της Ελλάδας θα φτάσει στο 200% του ΑΕΠ.

“Η αναδιάρθρωση του χρέους θα ήταν αναπότρεπτη. Με απλά λόγια η Ελλάδα θα κήρυττε πτώχευση”, γράφει το Σπίγκελ.

Το δημοσίευμα θεωρεί διαφιλονικούμενη τη νομική πτυχή της εξόδου από την ευρωζώνη. Όπως γράφει “σύμφωνα με την άποψη νομικών η χώρα θα έπρεπε να εγκαταλείψει ταυτόχρονα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεδομένες είναι ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπαλλήλων του Σόιμπλε, οι επιπτώσεις στην οικονομία της Ευρώπης. Η αλλαγή νομίσματος θα προξενούσε μία φυγή κεφαλαίων. Η Ελλάδα θα ήταν υποχρεωμένη να θεσπίσει ελέγχους στις κινήσεις κεφαλαίων. Αυτό δεν συνάδει με τις βασικές αρχές ελευθερίας στην ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά. Επιπρόσθετα η χώρα θα ήταν αποκλεισμένη για πολλά χρόνια από την αγορά κεφαλαίου. Επιπρόσθετα η έξοδος μιας χώρας από την ΟΝΕ θα αποτελούσε σοβαρό πλήγμα στις λειτουργίες της Ευρωζώνης και θα τροφοδοτούσε μια διαδικασία ντόμινο στην ευρωζώνη.

O Ε. Βενιζέλος για το δημοσίευμα

«Η Ελλάδα δεν είναι αυτή που μπορεί να βλάψει το ευρώ, είναι σταθερός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ», επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το δημοσίευμα του «Σπίγκελ».

«Χρειάζεται πολύ μεγάλη υπευθυνότητα, ψυχραιμία και προσοχή και δεν αναφέρομαι στην Ελλάδα, στους Έλληνες και στα πολιτικά κόμματα», δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Αναφέρομαι σε όλους τους παράγοντες οι οποίοι έχουν εμπλακεί σε ένα παιγνίδι το οποίο μπορεί να αποβεί εξαιρετικά βλαπτικό για την Ε.Ε. και για το ίδιο το ευρώ. Η Ελλάδα δεν είναι αυτή που μπορεί να βλάψει το ευρώ. Το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι μόλις το 1,6% του συνολικού δημοσίου χρέους της ευρωζώνης. Ας ψάξουν, λοιπόν, αλλού αυτοί που θέλουν να ψάχνουν προβλήματα και προβληματικούς παίκτες. Η Ελλάδα είναι ένας σταθερός εταίρος της Ε.Ε. και του ευρώ. Άρα, όλοι, αγορές και κάθε ενδιαφερόμενος μπορούν να έχουν έγκυρη πληροφόρηση μόνο από τις επίσημες πηγές της ελληνικής κυβέρνησης».

Τα «σενάρια» των ξένων ΜΜΕ

Εικασίες δημοσιοποιούνται σε πολλά οικονομικά ΜΜΕ του κόσμου.

Οι “Financial Times” αναφέρουν πως οι υπουργοί δεν συζητούν οτιδήποτε σε σχέση με την προοπτική εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, η την αναδιάρθρωση του χρέους της.
Το Bloomberg αναφέρεται στην αποψινή συνεδρίαση και τις πιθανότητες να βρίσκεται “στο τραπέζι” το Ελληνικό ζήτημα, με επίκληση παλαιότερων δηλώσεων Γερμανών παραγόντων, για σχέδιο αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους.

Ανάλογο ήταν και το δημοσίευμα της Wall Street Journal, που αναφέρεται στη συνάντηση του Λουξεμβούργου, τονίζοντας οτι η συζήτηση αφορούσε το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας και της Πορτογαλίας και δεν επρόκειτο να συζητηθεί κανένα δήθεν αίτημα της Ελλάδας για έξοδό της από το ευρώ, κάτι που όπως λέει και η εφημερίδα, απορρίπτεται κατηγορηματικά από την ελληνική κυβέρνηση.

Νευρικότητα στις χρηματαγορές

Ενδεικτικά το spread του δεκαετούς ομολόγου κυμάνθηκε αμέσως μετά το δημοσίευμα από τις 1269,20 μονάδες βάσεις έως τις 1269,90. To ευρώ σημείωσε πτώση έως και 1% έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μειώθηκε η ανεργία τον Μάρτιο στο 10,2%

Peristeri News

Πότε θα κλείσουν οι τράπεζες για το Πάσχα

Peristeri News

Φορολοταρία Μαρτίου 2024 – Δείτε εάν κερδίσατε

Peristeri News

Leave a Comment