PeristeriNews.gr
Απόψεις

Πρώτες εκτιμήσεις για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς


Επιστολή του Προέδρου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Έλλη Αλεξίου» και μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών, Κωνσταντίνου Παπλωματά.

Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ετοιμάζεται να εξαπολύσει νέα σφοδρή επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και των εκπαιδευτικών (νέα μείωση μισθών-συντάξεων-εφάπαξ, νέα χαράτσια για την κατοικία, φορολεηλασία, ιδιωτικοποιήσεις, κλπ..).

Δηλώνει ξεκάθαρα (προγραμματικές δηλώσεις) ότι θα συνεχίσει το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων στην παιδεία. Θα υλοποιήσει δηλαδή όλους τους νόμους που προωθούν το «νέο σχολείο» της αγοράς, την κατηγοριοποίηση των σχολείων, το φόρτωμα του κόστους στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας. Για την εφαρμογή των παραπάνω, βασικό εργαλείο θα αποτελέσει η «αξιολόγηση δομών και διαδικασιών», η οποία είναι άμεση προτεραιότητα όπως δήλωσε και ο νέος Υπ. Παιδείας.

Δεν ανακοίνωσε κανένα συγκεκριμένο μέτρο για την αντιμετώπιση του υποσιτισμού των παιδιών και της οικονομικής ασφυξίας των σχολείων (μόνο από την εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης τα σχολεία δεν θα μπορούν να βάλουν πετρέλαιο).

Βρισκόμαστε ελάχιστες μέρες πριν την έναρξη του νέου σχολικού έτους και οι σχολικές μονάδες σε όλη τη χώρα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα έξοδα, που απαιτεί η υποδοχή των μαθητών στα σχολεία, χωρίς να υπάρχουν καθόλου χρήματα στα ταμεία τους.

Θυμίζουμε ότι η περσινή σχολική χρονιά έκλεισε με τα σχολεία να έχουν εισπράξει μόνο μια δόση (Φεβρουάριου 2012), ενώ εκκρεμεί η καταβολή της δεύτερης δόσης, που αναμενόταν τον Απρίλιο 2012.Κατά συνέπεια επιβάλλεται η άμεση εκταμίευσή της, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η δραματική οικονομική κατάσταση των σχολείων εγκυμονεί σοβαρά προβλήματα για την ομαλή λειτουργία τους.

Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η πρώτη δόση του 2012 ήταν μειωμένη ως προς την αντίστοιχη του 2011 κατά 33%.Είναι σίγουρο πως τα σχολεία- με δεδομένη την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης- θα αδυνατούν να αγοράσουν το πετρέλαιο που απαιτείται για τη θέρμανση τον επόμενο χειμώνα. Η αύξηση του πετρελαίου κατά 50% θα έχει ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής επιχορήγησης να δαπανάται για την αγορά καυσίμων σε βάρος της κάλυψης των υπόλοιπων ζωτικών λειτουργικών αναγκών. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι με τη συνεχόμενη πολιτική των περικοπών των κοινωνικών δαπανών και ειδικότερα των δαπανών για την παιδεία, τα σχολεία αδυνατούν να λειτουργήσουν καθώς σημαντικές καθημερινές ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν. Κοινό μυστικό είναι ότι όλο και πιο συχνά καλούνται οι γονείς να συμβάλλουν οικονομικά στην αγορά καθημερινών ειδών πρώτης ανάγκης για τη λειτουργία των σχολείων.

Παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο, από Σεπτέμβρη θα υπάρξουν κενά στα σχολεία σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση για 200 διορισμούς στην εκπαίδευση (Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια) τη στιγμή που μόνο οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης είναι περισσότερες από 5.000.

Ως ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών δεν είχαμε καμία αμφιβολία ότι η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ θα συνεχίσει την αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή θύελλα. Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να μη δείξουν καμία ανοχή, καμία αναμονή, να περάσουν στην αντεπίθεση τώρα.

ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

  • ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ¨ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ»
  • ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης γύρω από τον θεσμό του «προσωπικού γιατρού» και την κατάργηση του «αγροτικού»

Peristeri News

Με τη Λαϊκή Συσπείρωση: για να μην ξεχνιόμαστε…

Peristeri News

Δικαιώματα και Νομιμότητα στις ελληνικές παραλίες

Peristeri News

Leave a Comment