PeristeriNews.gr
Διεθνή

Προς νέα διάσκεψη για το Κυπριακό τον Μάρτιο


Την πραγματοποίηση νέας διάσκεψης για το Κυπριακό τον Μάρτιο θέλουν ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, οι οποίοι συναντήθηκαν εκ νέου σήμερα στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ Έσπεν Άιντε, οι δύο ηγέτες κάλεσαν τα Ηνωμένα Έθνη «να προετοιμάσουν νωρίς τον Μάρτιο, σε συνεργασία με τις εγγυήτριες δυνάμεις, τη συνέχεια της διάσκεψης για την Κύπρο».

Σε σχετική του ανακοίνωση για τη σημερινή συνάντηση αναφέρει ότι οι κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί έκαναν απολογισμό για τη διάσκεψη της Γενεύης και για τη συνάντηση των τεχνοκρατών στο Μον Πελερέν.

Επίσης, αποφασίστηκε ότι θα συναντώνται μια φορά την εβδομάδα όλο τον Φεβρουάριο. Οι διαπραγματευτές θα συνεχίσουν τις τακτικές συναντήσεις τρεις φορές την εβδομάδα.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ο κ. Αναστασιάδης θα επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ενδέχεται αύριο να συναντηθεί στην Αθήνα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε μετά το τετ α τετ πως με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη είχαν μια δημιουργική συνάντηση κατά την οποία συζητήθηκε η παραπέρα πορεία των συνομιλιών.

«Όσα λιγότερα λέγονται, τόσο καλύτερα μπορεί να συμβάλουν στο θετικό κλίμα στον διάλογο, συνεπώς οποιεσδήποτε δηλώσεις δεν συμβάλουν σε αυτό που οι δύο κοινότητες επιδιώκουν», σημείωσε. Πάντως, διευκρίνισε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα της παραχώρησης των τεσσάρων βασικών ελευθεριών προς τους Τούρκους υπηκόους μετά τη λύση του Κυπριακού.

Αναφορικά με την ένταση που προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι «είναι αρνητικός παράγοντας» και εξέφρασε την ελπίδα να ξεπεραστούν τα προβλήματα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment