PeristeriNews.gr
Διεθνή

Προεδρικές εκλογές δύο γύρων τον Φεβρουάριο στην Κύπρο προβλέπει δημοσκόπηση



Με βάση τη δημοσκόπηση, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, έχει προβάδισμα τόσο στον πρώτο γύρο όσο και στον δεύτερο.

Στον δεύτερο γύρο θα κριθούν οι εκλογές του προσεχούς Φεβρουαρίου για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση της RΑΙ Consultants, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος».

Με βάση τη δημοσκόπηση, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, έχει προβάδισμα τόσο στον πρώτο γύρο όσο και στον δεύτερο. Τα ποσοστά που καταγράφονται είναι: Νίκος Αναστασιάδης 37,2%, Σταύρος Μαλάς (στηρίζεται από το ΑΚΕΛ) 21,9%, Γιώργος Λιλλήκας (στηρίζεται από την ΕΔΕΚ) 14,2%, Άντρη-Μακαρία Στυλιανού 1,5%, αποχή 8,6%, λευκό 7,4%, δεν απάντησαν 9,2%.

Στα δύο σενάρια για τον δεύτερο γύρο, τα ποσοστά Αναστασιάδη καταγράφονται ψηλά (με Λιλλήκα εξασφαλίζει 43,2% και με Μαλά 46,3%). Είναι, επίσης, σημαντικό ότι οι δύο αντίπαλοι του κ. Αναστασιάδη στον δεύτερο γύρο θα πρέπει να κινηθούν σε δύο άξονες. Κατά πρώτον, εκείνος που θα περάσει στον δεύτερο γύρο πρέπει να πείσει τους ψηφοφόρους του τρίτου υποψηφίου, για «να τους προσθέσει» στα δικά του ποσοστά (αυτό δεν φαίνεται σήμερα, με βάση τη δημοσκόπηση, εύκολο εγχείρημα). Κατά δεύτερον, να περιορίσουν την αποχή.

Πέντε μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, οι τάσεις που διαμορφώνονται στην κυπριακή κοινωνία σήμερα ενδέχεται να διαφοροποιηθούν, όπως και οι συμμαχίες, κυρίως, γιατί το σκηνικό μπορεί να επηρεασθεί από τις εξελίξεις στο πεδίο της οικονομίας (μνημόνιο, τρόικα κ.λπ.).

Παράλληλα, από τη δημοσκόπηση προκύπτει πως η διαφαινόμενη συνεργασία ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ, αν και δεν έχει επισημοποιηθεί ακόμη, δεν προσθέτει σημαντικά στα ποσοστά Αναστασιάδη. Άλλωστε, οι προερχόμενοι από το ΔΗΚΟ ψηφοφόροι φαίνεται να διαφωνούν με την κίνηση της ηγεσίας τους να συμπήξει μέτωπο με τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Πυροβόλησαν τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας

Peristeri News

Με τον φόβο μεγάλων σεισμών η Τουρκία

Peristeri News

Οι Ρώσοι πολιορκούν το Χάρκοβο

Peristeri News

Leave a Comment