Κοινωνία

Προανακριτική: Στη δικαιοσύνη η κατάθεση Δεστεμπασίδη

Η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, αποφάσισε ότι θα αποστείλει την κατάθεση του πρώην υπεύθυνου επικοινωνίας της Novartis, Φιλίστορα Δεστεμπασίδη στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, προκειμένου να αξιολογηθεί η άρνησή του να δώσει απαντήσεις στις ερωτήσεις που του έθεσαν οι βουλευτές.

Σημειωτέον ότι ο Ποινικός Κώδικας (άρθρο 224) συνδέει την άρνηση κατάθεσης με ψευδή κατάθεση. H κατάθεση Δεστεμπασίδη αποστέλλεται πάντως «γενικώς» προς αξιολόγηση στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, και όχι ειδικώς με το άρθρο 224 του ΠΚ.

Η κατάθεση του κ. Δεστεμπασίδη θα διαβιβαστεί και στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη, που διερευνούν όσα έχει καταγγείλει σε βάρος της κ. Τουλουπάκη ο Ιωάννης Αγγελής.

Στόχος είναι να αξιολογηθεί δικονομικά η άρνηση του κ. Δεστεμπασίδη να καταθέσει, με την αιτιολογία ότι τον εμπλέκει ο Εμμανουήλ Βουλκίδης στην υπόθεση της Novartis.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Δεστεμπασίδης έχει αρνηθεί κατηγορηματικά ότι είναι μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος. Αν όμως είναι όντως προστατευόμενος μάρτυρας, ίσως δεν έχει τηρηθεί ο νόμος ο οποίος ορίζει ότι για να χαρακτηριστεί ένα πρόσωπο, «μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος», προϋπόθεση είναι η έλλειψη εμπλοκής του υπό χαρακτηρισμόν προσώπου, καθ΄οιονδήποτε τρόπο στις εν λόγω πράξεις (και τις συναφείς) και η ανυπαρξία ιδίου οφέλους.

Η σημερινή του κατάθεση

«Αισθάνομαι στοχοποιημένος. Ένας από αυτούς που με στοχοποίησαν είναι ο Νικόλαος Μανιαδάκης και το έκανε για να με εκφοβίσει και να μην καταθέσω στη Δικαιοσύνη αυτά που έχω δει, αυτά που έχω ακούσει, αυτά που γνωρίζω», φέρεται να απάντησε ο κ. Δεστεμπασίδης. «Καταλαβαίνουμε από όσα μας λέτε, πως γνωρίζετε γεγονότα αλλά δεν θέλετε να απαντήσετε. Αντιλαμβάνεστε ότι με τη στάση σας αυτή, καθίστασθε ύποπτος;» τον ρώτησε ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης. Ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης φέρεται να δήλωσε πως δεν θέλει να πει τίποτε περισσότερο, πέραν εκείνων που είναι το αντικείμενο της επιτροπής, διότι δεν γνωρίζει ποια μπορεί να είναι η μεταχείρισή του και δεν θέλει να προκαταλάβει όσα θα πρέπει να πει, εάν κληθεί από τις αρχές.

Ως ένα από τα πολιτικά πρόσωπα δε, που τον έχουν στοχοποιήσει, κατονόμασε τον Άδωνι Γεωργιάδη. «Τι εννοείτε όταν λέτε ότι σας εκφοβίζουν;» ρωτήθηκε ο μάρτυρας. «Θέλετε να παίξουμε το βίντεο στο youtube όπου ο Άδωνις Γεωργιάδης, λέει ότι ο Δεστεμπασίδης είναι προστατευόμενος μάρτυρας;» απάντησε εκείνος και πρόσθεσε: «Όταν κληθώ, αν κληθώ από τη Δικαιοσύνη, να είστε σίγουροι ότι θα εισφέρω και θα καταθέσω, με βάση τη συνείδηση και τις ηθικές μου αξίες».

Για τα όσα έχει δηλώσει σε βάρος του ο Νίκος Μανιαδάκης, ο κ. Δεστεμπασίδης δήλωσε: «Ο Νίκος Μανιαδάκης είναι εκείνος που ως προστατευόμενος μάρτυρας των ελληνικών Αρχών (με την κωδική ονομασία «Ιωάννης Αναστασίου») κατονόμασε πολιτικά πρόσωπα σχετικά με την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο Novartis. Σήμερα ως κατηγορούμενος, είναι στην ίδια υπερασπιστική γραμμή με αυτούς που κατήγγειλε ως μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, όταν διεκδικούσε – όπως ο ίδιος ομολογεί στο δικόγραφό του – αμοιβή από τις αμερικανικές Αρχές, για όσες πληροφορίες έδινε σχετικά με την εμπλοκή πολιτικών στην υπόθεση Novartis. Ουδέποτε τον συνάντησα και συνομίλησα μαζί του, είτε στη ΓΑΔΑ, είτε στους διαδρόμους της εισαγγελίας Διαφθοράς, όπως ισχυρίζεται».

Σημειώνεται ότι ο Νικόλαος Μανιαδάκης έχει καταθέσει μήνυση σε βάρος των δύο προστατευομένων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis: της «Αικατερίνης Κελέση» και του «Μάξιμου Σαράφη».

«Είτε από αμέλεια είτε από κακό συγχρονισμό της διαδικασίας λήψης καταθέσεων από τους προστατευόμενους μάρτυρες, είχαμε λάβει άπαντες γνώση της ταυτότητας ενός εκάστου από εμάς», έχει δηλώσει ο κ. Μανιαδάκης.

Εξάλλου, ο διαφημιστής Εμμανουήλ Βουλκίδης, που έχει περάσει το κατώφλι της εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς ως ύποπτος διάπραξης αδικημάτων στη διενεργούμενη έρευνα για την υπόθεση Novartis, έχει κατηγορήσει τον κ. Δεστεμπασίδη ότι ελάμβανε χρήματα ως αντάλλαγμα για τις διαφημιστικές καταχωρήσεις της Novartis.

 

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Related posts

ΕΟΔΥ: Σε ποια σημεία θα γίνονται δωρεάν rapid tests (29/7)

Peristeri News

Μενίδι: Συνελήφθη 34χρονος για εμπρησμό

Peristeri News

Έρευνα: Απογοητευμένο το 92,3% από την επιδότηση του Power Pass

Peristeri News

Leave a Comment