PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη-συζήτηση για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Δυτικής Αθήνας


Με την επιμέλεια του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Περιστερίου.

Στην εκδήλωση έγιναν εισηγήσεις από τους κ. Φώτη Κάντα, με θέμα «διαχείριση απορριμμάτων», τον κ. Δημήτρη Συριόπουλου, με θέμα «Σχέδια Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης» (ΣΟΑΠ), τον κ. Τάσσο Λύτρα με θέμα «το Ποικίλο όρος» και την κ. Λούλα Μαργαρίτη με θέμα «Πάρκο Τρίτση».

Παραβρέθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χαρά Καφαντάρη, που απηύθυνε χαιρετισμό. Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας Σπύρος Τζόκας ανάλυσε τις απόψεις της Περιφέρειας για τα θέματα της συζήτησης, αλλά και για τις άμεσες ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει η Περιφέρεια προκειμένου να θωρακίσει την περιοχή από τις πλημμύρες. Τόνισε ιδιαίτερα ότι προσβλέπει σε μια διαφορετική, οικολογική, διαχείριση του Πάρκου Τρίτση σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και επιστημονικούς φορείς, με ταυτόχρονη ρύθμιση των οικονομικών προβλημάτων του Πάρκου.

Τον λόγο έλαβαν επίσης η αντιδήμαρχος περιβάλλοντος του Δήμου Περιστερίου κ. Μαρία Τσιώτα, ο επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες για την ανατροπή στο Περιστέρι» κ. Φώτης Κουγιουμτζής, ο πρόεδρος του Πάρκου Τρίτση, κ. Γιάννης Μιχαλόπουλος, ο περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ντίνος Καράμπελας, ο κ. Κ. Φωτεινάκης, πρόεδρος της οργάνωσης «Φίλοι της Φύσης» και πολλοί άλλοι.

Παρευρέθηκαν στην εκδήλωση ο κ. Αλέξανδρος Πλέστης, Επικεφαλής Δημοτικής Ομάδας «Περιστέρι με όλους – Ανατροπή» και ο κ. Δημητρίου Αθανάσιος, Δημοτικός Σύμβουλος, ο κ. Μ. Διαμαντόπουλος, Γενικός Διευθυντής του ΑΣΔΑ, η κ. Χρ. Ρουσάκη από την «Ανοιχτή Συνέλευση Πάρκου Τρίτση», η κ. Σοφία Δημητρίου, πρόεδρος του «Οικόπολις», πολλοί Δημοτικοί και Διαμερισματικοί σύμβουλοι καθώς και εκπρόσωποι μαζικών φορέων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε σύντομο βίντεο με τις εξαιρετικές φωτογραφίες του κ. Ηλία Φωλιά.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Δημήτρης Κούνδουρος συνόψισε τα αποτελέσματα της συζήτησης, όπως παρακάτω:

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ. Οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν για την ανάγκη προώθησης μεθόδων ανακύκλωσης και αξιοποίησης των απορριμμάτων καταδικάζοντας τις λογικές που οδηγούν σε εργοστάσια καύσης. Επίσης συμφώνησαν στην μεταφορά του σημερινού σταθμού μεταφόρτωσης από το Άλσος σε άλλο χώρο.

Πρόγραμμα ΣΟΑΠ: Συμφωνήθηκε η ανάγκη αναβάθμισης της υποβαθμισμένης Δυτικής Αθήνας και η αντιμετώπιση των επειγόντων κοινωνικών και ρυμοτομικών προβλημάτων μέσω πόρων του ΣΟΑΠ. Οι διαθέσιμοι πόροι να μην διατεθούν για ακόμη μια φορά σε έργα βιτρίνας, τύπου αναπλάσεων κ.λπ., αλλά να κατευθυνθούν στην ανακούφιση των ευπαθών ομάδων πληθυσμού, την αντιμετώπιση των πλημμυρών και την μετεγκατάσταση του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων από το Άλσος Περιστερίου

Ποικίλο όρος: Τονίστηκε η ανάγκη προστασίας του βουνού και ιδιαίτερα η αναγέννηση του σημαντικότατου οικοσυστήματος που φιλοξενεί. Η απόκρουση των πολύμορφων πιέσεων που δέχεται.

Πάρκο Τρίτση: Συμφωνήθηκε ο μητροπολιτικός χαρακτήρας του Πάρκου Τρίτση και η σημασία του για όλη την Δυτική Αθήνα. Οι παρευρισκόμενοι υπογράμμισαν ότι πρέπει να διαφυλαχτεί ο Δημόσιος χαρακτήρας του και να απομακρυνθούν οι όποιες εμπορευματικές χρήσεις. Παράλληλα πρέπει να γίνει μελέτη για την οργάνωση του σύμφωνα με τις αρχές της επιστήμης της αισθητικής και της οικολογίας. Διατυπώθηκαν έντονες επιφυλάξεις για την διαχείριση του από τον ΑΣΔΑ και την τοπική αυτοδιοίκηση μέχρι σήμερα.

Πλημμύρες: Συμφωνήθηκε ότι απαιτείται να συνταχθεί τεχνική μελέτη και να σχεδιαστούν τα σχετικά έργα με κάποιο χρονοδιάγραμμα. Όμως παράλληλα είναι άμεση ανάγκη σημειακών παρεμβάσεων σε ευπαθή σημεία τα οποία είναι γνωστά.

Αναλυτική παρουσίαση της εκδήλωσης θα αναρτηθεί στο Blog του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Περιστερίου : http://www.perivallontikosperisteri.blogspot.gr/

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Περιστέρι: Video που σοκάρει με πτώση αναβάτη πατινιού στη μέση του δρόμου

Peristeri News

Κατάθεση ψυχής από τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών

Peristeri News

ΕΕΚΕ: Ακατάσχετοι λογαριασμοί στα χαρτιά

Peristeri News

Leave a Comment