PeristeriNews.gr
Διεθνή

Πούτιν: Οι άμαχοι «πρέπει να απομακρυνθούν» από τη Χερσώνα


Τους άμαχους κατοίκους στην ουκρανική περιοχή της Χερσώνας κάλεσε την Παρασκευή ο Ρώσος πρόεδρος να απομακρυνθούν από τη ζώνη των συγκρούσεων, καθώς όλες οι ενδείξεις υποδηλώνουν ότι πλησιάζει η μάχη για τη στρατηγικής σημασίας πόλη στη νότια Ουκρανία.

«Τώρα, φυσικά, όσοι ζουν στη Χερσώνα πρέπει να απομακρυνθούν από τη ζώνη των πιο επικίνδυνων ενεργειών, γιατί ο άμαχος πληθυσμός δεν πρέπει να υποφέρει», είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι 49.000 από τους 318.000 Ρώσους εφέδρους που κλήθηκαν στην πρόσφατη κινητοποίηση της χώρας βρίσκονταν ήδη στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία.

Η Ρωσία προσάρτησε παράνομα την περιοχή από την Ουκρανία τον Σεπτέμβριο. Τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται σε εξέλιξη η αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων για να ανακτήσουν τον έλεγχό της. Στο μεταξύ είναι σε εξέλιξη επιχείρηση απομάκρυνσης των αμάχων από τις ρωσικές αρχές στην περιοχή που αναμένουν σφοδρές μάχες.

Την Πέμπτη ο αναπληρωτής διοικητής της ρωσικής διοίκησης της Χερσώνας Κιρίλ Στρεμοούσοφ απηύθυνε πολλές εκκλήσεις προς τους πολίτες να εγκαταλείψουν το τμήμα της επαρχίας στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου.

Ο ίδιος είπε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα αποσυρθούν από τη δυτική όχθη του ποταμού, κάτι που η Ουκρανία ανησυχεί πως πρόκειται για ρωσική παγίδα. «Συνεχίζουμε να πολεμάμε, προς την κατεύθυνση της Χερσώνας, παρά το γεγονός ότι ο εχθρός προσπαθεί να μας πείσει ότι εγκαταλείπουν τους οικισμούς και δημιουργούν το αποτέλεσμα μιας ολικής εκκένωσης», σχολίασε η εκπρόσωπος της νότιας στρατιωτικής διοίκησης της Ουκρανίας, Ναταλίγια Γκουμενιούκ.

Στο πεδίο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του think tank, οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζουν εναλλακτικές θέσεις στην αριστερή (ανατολική) όχθη του Δνείπερου, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές εάν θα πολεμήσουν για την πόλη της Χερσώνας (η οποία βρίσκεται στη δυτική όχθη του ποταμού).

Σύμφωνα με το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο, η Ρωσία εγκαταλείπει τμήμα της Χερσώνας πριν από τη μάχη για την πόλη. Ανέφερε, ωστόσο, ότι ορισμένες ρωσικές δυνάμεις «ντύνονταν με πολιτικά ρούχα και εγκαθίστανται σε εγκαταλελειμμένα σπίτια» περιμένοντας την άφιξη των ουκρανικών δυνάμεων στην πόλη.

Ο στρατός των ΗΠΑ πάντως έχει προβλέψει ότι η τελική μάχη για τη Χερσώνα θα διεξαχθεί πριν από τα μέσα Νοεμβρίου. Έπειτα εκτιμάται ότι η ουκρανική επίθεση θα αντιμετωπίσει σοβαρά εμπόδια λόγω των καιρικών συνθηκών.

Η περιοχή της Χερσώνας αποτελεί το τελευταίο κρίσιμο στοιχείο της «χερσαίας γέφυρας» από την ηπειρωτική Ρωσία προς την Κριμαία, την οποία επιθυμούσε να «χτίσει» ο Πούτιν από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στη χερσόνησο και την προσάρτησε παράνομα το 2014. Η απουσία οδικής σύνδεσης με την Κριμαία οδικώς ήταν ο κύριος λόγος που ξόδεψε ο Πούτιν 4 δισ. δολάρια για την κατασκευή της γέφυρας της Κριμαίας στο στενό του Κερτς.

Η Χερσώνα είναι επίσης σημαντική γιατί στην επικράτειά της βρίσκεται ένα κρίσιμο κανάλι της σοβιετικής εποχής, που παρέχει νερό στην Κριμαία. Η Ουκρανία το μπλόκαρε το 2014, κοστίζοντας στη Μόσχα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Μία από τις πρώτες κινήσεις της Ρωσίας μετά την έναρξη της εισβολής τον Φεβρουάριο ήταν η κατάληψη του καναλιού και η ανανέωση της παροχής του νερού.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment