PeristeriNews.gr
Διεθνή

Πούτιν: Κηρύσσω μερική επιστράτευση


Μερική επιστράτευση κήρυξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, το πρωί της Τετάρτης, στο διάγγελμά του, το οποίο είχε προγραμματιστεί για χθες το βράδυ αλλά τελικά αναβλήθηκε.

Ο Πούτιν κήρυξε μερική επιστράτευση στη Ρωσία, επικαλούμενος απειλές εκ μέρους του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ρωσίας, ο ρωσικός στρατός ενεργεί ως η στρατιωτική γραμμή ενός μετώπου που ξεπερνά τα 1.000 χιλιόμετρα απέναντι σε ολόκληρη τη στρατιωτική επιχείρηση της συλλογικής Δύσης.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε την απόφαση ως μια κίνηση για την προστασία των ρωσόφωνων στη νοτιοανατολική Ουκρανία από τις πρόσφατες προόδους του Κιέβου. «Η Ρωσία δεν μπορεί να αφήσει ανθρώπους του στενού της περιβάλλοντος να τους ξεσκίσουν οι δήμιοι και να μην ανταποκριθεί στην επιθυμία τους να καθορίσουν τη μοίρα τους», είπε χαρακτηριστικά.

«Τονίζω είναι μερική κινητοποίηση»

«Για την υπεράσπιση της πατρίδας μας», είπε ότι υποστηρίζει μια μερική κινητοποίηση. «Τονίζω ότι είναι μερική κινητοποίηση», σημείωσε προσθέτοντας ότι θα στρατολογηθούν μόνο όσοι είναι σήμερα στη στρατιωτική εφεδρεία, «αυτούς που έχουν υπηρετήσει στο στρατό».

«Υπογράφηκε το διάταγμα της μερικής επιστράτευσης», συνέχισε αναφέροντας ότι η μερική κινητοποίηση ξεκινά από σήμερα. Όλοι οι πολίτες που θα κινητοποιηθούν θα έχουν καθεστώς πλήρους ένοπλης δύναμης, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας , Σεργκέι Σοϊγκού, ο οποίος μίλησε μετά τον Πούτιν, θα κληθούν 300.000 έφεδροι. Ο ίδιος εξήγησε ότι «η κινητοποίηση είναι απαραίτητη για τον έλεγχο της γραμμής επαφής των 1.000 χιλιομέτρων, καθώς και των απελευθερωμένων εδαφών».

Στο πλαίσιο της μερικής κινητοποίησης, όπως αναφέρει ο Guardian, παρατείνονται επ’ αόριστον οι συμβάσεις των Ρώσων στρατιωτών.

Πλήρη υποστήριξη για τα δημοψηφίσματα

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τις χώρες της Δύσης, λέγοντας ότι έχουν υπάρξει πολλά χρόνια «απόλυτου μίσους» κατά της Ρωσίας. Υποστήριξε επίσης ότι η Δύση ότι ξεκίνησε πόλεμο κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2014.

Αναφερόμενος στα δημοψηφίσματα που ανακοινώθηκαν για αυτό το Σαββατοκύριακο στις ουκρανικές περιοχές Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια για ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία, ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα παράσχει την πλήρη υποστήριξή της.

«Δεν μπλοφάρω»

«Στην επιθετική αντιρωσική πολιτική της η Δύση έχει ξεπεράσει όλες τις γραμμές», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, κατηγορώντας τη Δύση ότι σχεδιάζει να καταστρέψει τη Ρωσία μέσω του πυρηνικού εκβιασμού. Όπως είπε, η Ρωσία έχει πολλά όπλα με τα οποία μπορεί να απαντήσει. «Θα χρησιμοποιήσουμε όλους τους πόρους που έχουμε για να υπερασπιστούμε τον λαό μας», σημείωσε. «Έχω εμπιστοσύνη στην υποστήριξή σας».

«Εάν απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, για να υπερασπιστούμε τη Ρωσία και τον λαό μας, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε. Αυτό δεν είναι μπλόφα», είπε προσθέτοντας ότι όσοι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν πυρηνικό εκβιασμό εναντίον της Ρωσίας θα ανακαλύψουν ότι η κατάσταση μπορεί να στραφεί εναντίον τους.

Σε μία πρώτη αντίδραση, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για ανησυχητική κλιμάκωση εκ μέρους του Ρώσου πρόεδρου, προειδοποιώντας ότι «θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις απειλές του».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment