PeristeriNews.gr
Πολιτική

Πούτιν: Ισχυροποιούνται οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας


Οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας συνεχίζουν να ενισχύονται σε όλες τις κατευθύνσεις, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στις κοινές του δηλώσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Σότσι. Όπως είπε, οι διμερείς σχέσεις καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα και στο πλαίσιο της συνάντησης υπεγράφησαν μία σειρά από συμφωνίες σε τομείς όπως η ασφάλεια της θάλασσας, η οικονομία, ο τουρισμός και οι νέες τεχνολογίες.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας χαρακτήρισε «παραγωγικές, περιεκτικές και αποτελεσματικές» τις συνομιλίες που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό και έκανε λόγο για «ώθηση στη διμερή συνεργασία» με την υιοθέτηση του πολυσύνθετου σχεδίου δράσης Ελλάδας – Ρωσίας.

Σημείωσε ακόμη πως παρά τις δυσκολίες του κορωνοϊού, το διμερές εμπόριο το πρώτο 9μηνο του τρέχοντος έτους αυξήθηκε κατά 56% ενώ οι ρωσικές εταιρείες έχουν ζωηρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα. «Αναμένουμε την ίδια ανταπόκριση και από τις αντίστοιχες ελληνικές», επισήμανε. Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα να στηρίξει η Ελλάδα την υποψηφιότητα της Ρωσίας για τη Διεθνή Έκθεση ΕΧPO 2030.

Παρατήρησε ακόμη ότι η Ρωσία εξασφαλίζει πάνω από το 40% των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδος. «Η Ρωσία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα και την Ε.Ε. και θα συνεχίσει την αδιάκοπη προμήθεια φυσικού αερίου» πρόσθεσε.

Ανακοίνωσε επιπλέον ότι παρατείνεται έως τα μέσα του 2022 το έτος Ιστορίας Ελλάδος και Ρωσίας και πρόσθεσε πως με τον κ. Μητσοτάκη αναφέρθηκαν σε ζητήματα σχέσεων Ρωσίας – Ε.Ε., στα Βαλκάνια, και στην Ανατολική Mεσόγειο.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο κ. Πούτιν επανέλαβε τη θέση της Ρωσίας υπέρ μίας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, σημειώνοντας ότι η Μόσχα υποστηρίζει «τη λύση διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Αναφέρθηκε επίσης στον συμβολισμό της επίσκεψης του Κ. Μητσοτάκη η οποία όπως είπε πραγματοποιείται 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση, θυμίζοντας ότι η Ρωσία υποστήριξε τον εθνικό απελευθερωτικό αγώνα και ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Κ. Μητσοτάκης: Αποτροπιασμός για τις ενέργειες της Ρωσίας εναντίον αμάχων

Peristeri News

«Δημοκράτες» το όνομα του κόμματος του Ανδρέα Λοβέρδου

Peristeri News

Πιερρακάκης: Πάνω από δέκα ξένα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για την Ελλάδα

Peristeri News

Leave a Comment