PeristeriNews.gr
Διεθνή

Πούτιν: Η Ρωσία «σκοπεύει να συνεχίσει» να προμηθεύει φυσικό αέριο


Η Ρωσία θέλει να συνεχίσει να προμηθεύει τον κόσμο με φυσικό αέριο και LNG, δήλωσε την Τρίτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, εν μέσω ανησυχιών ότι η κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία θα μπορούσε να διαταράξει τον εφοδιασμό στην Ευρώπη.

«Η Ρωσία, από την πλευρά της, σκοπεύει να συνεχίσει αδιάλειπτα τις προμήθειες αυτής της πρώτης ύλης, συμπεριλαμβανομένου του LNG, στις παγκόσμιες αγορές», δήλωσε ο Πούτιν στο 6ο Φόρουμ Χωρών Εξαγωγών Αερίου στη Ντόχα.

Ηγέτες από την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να επιβάλουν κυρώσεις στη Μόσχα λόγω της κίνησής της να αναγνωρίσει δύο αποσχισμένες ουκρανικές περιοχές ως ανεξάρτητες και να αναπτύξει στρατεύματα εκεί για «ειρηνευτικές λειτουργίες».

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι κυρώσεις θα στοχεύουν στην ενέργεια, καθώς η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο. Το 2020, το 35% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ προέρχονταν από τη Ρωσία, από 26% το 2010. Το 2021, το μερίδιο της Ρωσίας στις εισαγωγές φυσικού αερίου στην ΕΕ ήταν περισσότερο από 42% μόνο μέσω αγωγών, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι αποστολές LNG.

Ο Πούτιν άφησε να εννοηθεί ότι οι κυρώσεις στο ρωσικό αέριο, το οποίο αποκάλεσε «ένα από τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον είδη καυσίμων», θα υπονόμευαν τις παγκόσμιες προσπάθειες για το κλίμα.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι προς το συμφέρον της παγκόσμιας κοινότητας να διασφαλίσει ότι η ενεργειακή μετάβαση δεν θα μετατραπεί σε μέσο προώθησης των πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων μεμονωμένων παραγόντων και, επιπλέον, δεν συνοδεύεται από κυρώσεις ή άλλους περιορισμούς». αυτός είπε.

Η ΕΕ βρίσκεται στη διαδικασία οριστικοποίησης του πακέτου κυρώσεων, με τον Ιρλανδό Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Τόμας Μπερν να λέει πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων ότι θα «συμφωνηθεί σήμερα».

«Παγώνει» ο Nord Stream 2

Η πιστοποίηση του Nord Stream 2 δεν μπορεί να προχωρήσει, δεδομένων των τελευταίων κινήσεων της Ρωσίας και την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των περιοχών στην ανατολική Ουκρανία που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς.

Όπως είπε, έχει δώσει εντολή για μια νέα αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο μπορούν να εξασφαλιστούν οι ενεργειακές προμήθειες της Γερμανίας.

«Η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά», είπε και συνέχισε: «Γι’ αυτό πρέπει να επανεκτιμήσουμε αυτήν την κατάσταση, ενόψει των τελευταίων εξελίξεων. Παρεμπιπτόντως, αυτό περιλαμβάνει το Nord Stream 2».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Αλβανία: Ένοχος κρίθηκε ο Φρέντι Μπελέρης

Peristeri News

Το Ισραήλ εισέβαλε στη Ραμάλα

Peristeri News

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Leave a Comment