PeristeriNews.gr
Δυτική Αθήνα

Πως το Πάρκο Τρίτση μπορεί να γίνει ο top προορισμός στη Δυτική Αθήνα


Το καθημερινό ησυχαστήριο για χιλιάδες πολίτες της Δυτικής Αθήνας αποτελεί το πάρκο Τρίτση.

Η τεράστια έκταση του πάρκου χρησιμεύει τόσο για βόλτες όσο και για άθληση και γι’ αυτό το λόγο προσελκύει πολίτες από όλη τη Δυτική Αθήνα ειδικά τα Σαββατοκύριακα.

Μάλιστα τα τελευταία χρόνια με τις πρωτοβουλίες της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, το πάρκο έχει αναβαθμιστεί τόσο σε επίπεδο καθαριότητας όσο και σε επίπεδο ασφάλειας.

Ωστόσο η αναβάθμιση του πάρκου μπορεί να φτάσει σε πολύ υψηλότερο επίπεδο και να γίνει ο πιο δημοφιλής προορισμός στα Δυτικά.

Παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί από την Περιφέρεια Αττικής και αναμένεται να προχωρήσουν μέσα στο επόμενο διάστημα.

Ποιες είναι οι 8 ζώνες παρέμβασης στο πάρκο Τρίτση που έχει ανακοινώσει ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης;

  1. ΖΩΝΗ ΚΑΝΑΛΙΟΥ – ΠΕΡΙΠΑΤΟΥ

Η ζώνη αυτή, περιλαμβάνει όλον τον επιμήκη άξονα του καναλιού, από την πύλη της Νότιας Φυλής έως και την μεγάλη πλατεία που ήταν το παραμελημένο σιντριβάνι. Εκατέρωθεν του καναλιού ο άξονας μετατρέπεται στον κύριο «εμπορικό» δρόμο του πάρκου με χρήσεις εμπορικές και εστίασης, ενώ σύγχρονος αστικός εξοπλισμός πλαισιώνει την πορεία.

Από τη δυτική πλευρά του καναλιού δημιουργείται μια υπαίθρια αγορά, ενώ στην ανατολική πλευρά του καναλιού κατασκευάζονται κτήρια-pavillions είτε ως χώροι παιχνιδιού, είτε ως εμπορικές χρήσεις είτε ως βοηθητικές χρήσεις.

  1. ΖΩΝΗ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΥ – ΖΩΝΗ ΤΡΕΝΟΥ

Στην περιοχή βρίσκεται η έκταση με τις καλλιέργειες φιστικιάς, όπου απαγορεύεται οποιαδήποτε παρέμβαση. Εναλλακτικά, προκειμένου να μην επηρεαστεί η υφιστάμενη χλωρίδα, προτείνεται η κατασκευή εναέριου ποδηλατοδρόμου, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Θα μπορούσε να διασχίζει υπέργεια, τη ζώνη με τις καλλιέργειες φιστικιάς και να διατρέχει την περιοχή δίπλα στο κανάλι μέχρι την κεντρική πλατεία.

Οι υπάρχουσες γραμμές του τρένου, το οποίο δεν λειτούργησε ποτέ, από κατασκευής πάρκου, αξιοποιούνται και ένα τουριστικό τρένο ψυχαγωγίας, αρχίζει, μετά από περίπου τριάντα χρόνια, την λειτουργία του.

  1. ΖΩΝΗ ΣΚΛΗΡΩΝ ΔΑΠΕΔΩΝ

Στα πλαίσια της αρχής της προσβασιμότητας για όλους, τα υφιστάμενα δάπεδα θεωρούνται ακατάλληλα για την απρόσκοπτη διέλευση πεζών, δρομέων και ποδηλάτων. Προτείνεται η αντικατάστασή τους από σύγχρονα υλικά.

  1. ΖΩΝΗ ΚΤΙΡΙΑΚΟΥ ΟΓΚΟΥ

Δίπλα στη δυτική είσοδο, επί της Λ. Φυλής, σήμερα βρίσκεται το μεγάλο κτηριακό συγκρότημα του πάρκου, ανενεργό και ανεκμετάλλευτο. Θα μετατραπεί σε ένα πολυδύναμο χώρο αναψυχής, εκπαίδευσης και περιβαλλοντικών δράσεων.

  1. ΖΩΝΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

Η βόρεια πλευρά του πάρκου, με την πλούσια χλωρίδα, μπορεί να λειτουργήσει ως πεδίο εξερεύνησης, των μικρών και μεγάλων επισκεπτών, με μονοπάτια και περιπατητικές διαδρομές. Ανάμεσα σε αυτές τις διαδρομές, θα κρύβονται κρυμμένες πασσαλόπηκτες κατασκευές, στηριζόμενες σε ψηλά μεταλλικά «πόδια» που θα προσομοιάζουν με υψίκορμα δέντρα. Προτείνεται η κατασκευή του μοναδικού στην Ελλάδα ξενοδοχείου δεντρόσπιτων.

  1. ΖΩΝΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ

Στην καρδιά του πάρκου, κοντά στην κεντρική πλατεία βρίσκεται η ζώνη των ιστορικών, διατηρητέων κτηρίων της Οθωνικής Αυλής. Στόχος είναι η αξιοποίησή τους και η μετατροπή της Οθωνικής αυλής σε κέντρο τέχνης και εκπαίδευσης.

  1. ΖΩΝΗ ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Στον χώρο μπροστά από το υπαίθριο θέατρο του πάρκου, η μεγάλη έκταση που φιλοξενεί κατά καιρούς πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, παραμένει κέντρο πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων περιβαλλοντικού, ψυχαγωγικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Στο πλαίσιο αυτό, η αναβάθμιση και ίσως και επέκταση του υπαίθριου θεάτρου, κρίνεται απαραίτητη.

  1. ΖΩΝΗ ΥΠΑΙΘΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ

Νοτιοδυτικά του πάρκου, πλησίον της νότιας εισόδου από την Λ. Φυλής, προτείνεται η διαμόρφωση μεγάλης έκτασης καλλιεργειών και βοτανικού κήπου, όπου σε συνεργασία με ακαδημαϊκά ιδρύματα αλλά και σχολεία, θα μπορούν οι μαθητές και οι φοιτητές, να εντρυφήσουν στην περιβαλλοντική εκπαίδευση. Παράλληλα, στο σημείο αυτό, θα δύναται κανείς να εμπορευτεί ποικιλία φυτών και προϊόντων.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Σε σκουπιδότοπους έχουν μετατραπεί σημεία στους Αγίους Αναργύρους και το Καματερό (pics)

Peristeri News

Ο Σάκης Κατσούλης νέος πρόεδρος στο Πάρκο Τρίτση (pics)

Peristeri News

Ορίστηκε η νέα διοίκηση του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης»

Peristeri News

Leave a Comment