PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Πώς θα λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης


Τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν στο επόμενο διάστημα οι επιχειρήσεις της εστίασης και της διασκέδασης παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, εξειδικεύοντας μαζί με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τον υπουργό Υγείας τα όσα ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός.

Έως 31 Αυγούστου σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας επιτρέπεται μόνο η παρουσία καθήμενων πελατών.

«Το φετινό καλοκαίρι θα είναι καλοκαίρι καθήμενων», είπε χαρακτηριστικά καλώντας τους επιχειρηματίες να είναι πολύ προσεκτικοί ως προς αυτό.

Από τις 16 Ιουλίου και έως τις 31 Αυγούστου οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας (εστιατόρια, κινηματογράφοι, θέατρα) μπορούν να λειτουργούν μόνο ως αμιγώς για εμβολιασμένους και θα μπορούν να συμπληρώνουν το 85% της χωρητικότητάς τους.

Ειδικά για τα κέντρα διασκέδασης επιτρέπονται μόνο αμιγείς χώροι με κάτω του 85% της ωφέλιμης επιφάνειας, με τους προβλεπόμενους όρους για την τήρηση των αποστάσεων και των μέτρων προφύλαξης. Όλα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά, λειτουργούν επιπλέον με τους κανόνες των αποστάσεων που ισχύουν για την εστίαση.

Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που αφορούν σε υπαίθρια ψυχαγωγία, μπορούν να επιλέγουν να καθίστανται είτε οικειοθελώς αμιγείς χώροι είτε μεικτοί. «Ό,τι είναι υπαίθριο μπορεί να έχει μεικτή λειτουργία, ό,τι είναι κλειστό έχει υποχρεωτικά αμιγή λειτουργία», είπε ο υπουργός.

Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης είναι έτοιμα και τα ειδικά σήματα τα οποία θα μπορεί η κάθε επιχείρηση να τα φορτώνει και να τα χρησιμοποιεί από το gov.gr

Για τα πανηγύρια καταργείται ο όρος της συμπλήρωσης της κατά τόπων εμβολιαστικής κάλυψης. Στο εξής επιτρέπονται με τους γενικούς όρους που αφορούν τα προστατευτικά μέτρα κατά του ιού, ιδίως σε σχέση με τη λειτουργία υπαίθριων αγορών και την καθήμενη μόνο διασκέδαση.

Αθλητικοί αγώνες θα διεξάγονται με θεατές μόνο σε αμιγείς χώρους, κλειστούς ή ανοιχτούς. Η χωρητικότητά τους θα ανέρχεται στο 80% επί του συνόλου. 5% από αυτή την χωρητικότητα μπορεί να είναι ανήλικοι οι οποίοι θα έχουν υποβληθεί σε τεστ ανάλογα με το όριο προσέλευσης. Το ταβάνι είναι 25.000 θεατές για τα υπαίθρια γήπεδα και 8.000 θεατές για τα κλειστά γήπεδα.

Στους αμιγείς χώρους γενικά θα μπορούν να εισέρχονται οι ανήλικοι με σελφ τεστ και δήλωση γονέα ότι έχουν κάνει το σελφ τεστ, πρόσθεσε επίσης ο υπουργός. Όσοι είναι σε ηλικία που μπορούν να εμβολιαστούν, υπάγονται στους κανόνες, διευκρίνισε επίσης.

Τα τρία σήματα

Σε όλο το δημόσιο και ιδιωτικό οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να ζητούν πληροφόρηση σχετικά με τον εμβολιασμό των εργαζομένων, αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι. Όπως είπε, ένα από τα τρία σήματα που θα μπορούν να κατεβάζουν οι επιχειρηματίες αφορά αν το προσωπικό του είναι εμβολιασμένο ή όχι- τα άλλα δύο σήματα για τους αμιγείς χώρους και τους μεικτούς- υπαίθριους.

«Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί ο καθένας μας να κρίνει εάν θέλει να εισέλθει σε ένα κλειστό χώρο ή όχι, και θα γνωρίζει ακριβώς και το μέγεθος του κινδύνου που αναλαμβάνει», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Αναφορικά με τους στρατεύσιμους και τους μόνιμα υπηρετούντες στις ένοπλες δυνάμεις, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως όσοι εμβολιάστηκαν στο παρελθόν και εξακολουθούν να υπηρετούν τη θητεία τους και όσοι θα προσέρχονται για να εμβολιαστούν, θα λαμβάνουν πέντε μέρες άδεια. Ο υπουργός τόνισε πως δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός αλλά εθελοντικός με κίνητρο τις πέντε μέρες άδεια.

Πλαίσιο κυρώσεων για τα καταστήματα που θα παραβούν τα μέτρα

Όπως είπε ο υπουργός, στην πρώτη παράβαση για τα καταστήματα εμβαδού κάτω των 200τμ το διοικητικό πρόστιμο ορίζεται στα 2.000 ευρώ στην επιχείρηση ή το νομικό πρόσωπο και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας από την επομένη.

Για τα καταστήματα εμβαδού άνω των 200τμ, ορίζεται διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στην επιχείρηση ή το νομικό πρόσωπο και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας από την επομένη.

Στην περίπτωση που υπάρξει δεύτερη παράβαση, για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτων τετραγωνικών επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επομένη για 15 ημερολογιακές ημέρες.

Σε περίπτωση τρίτης παράβασης, για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτων τετραγωνικών προβλέπεται προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας του καταστήματος για 60 ημερολογιακές ημέρες.

Για τη θεμελίωση δεύτερης ή τρίτης παράβασης αρκεί η διάπραξη οποιασδήποτε παράβασης μεταξύ αυτών που αναφέρονται σε όλα τα μέτρα, διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης προσθέτοντας ότι είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων ακόμα και μετά την πραγματοποίηση οποιαδήποτε παράβασης βάσει αποδεικτικού υλικού από το οποίο προκύπτει η παράβαση (πχ η ανάρτηση στα social media εικόνων από κέντρα).

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ελεγχόμενη έκρηξη σε ύποπτη τσάντα δίπλα στο Πολυτεχνείο

Peristeri News

Συνελήφθη 31χρονος για πορνογραφία ανήλικων μέσω διαδικτύου

Peristeri News

Θρίλερ με πτώμα που βρέθηκε σε ρέμα στο Ίλιον

Peristeri News

Leave a Comment