PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Πώς δρούσε το διεθνές κύκλωμα που προωθούσε αλλοδαπούς προς το εξωτερικό


Πάνω από 800.000 ευρώ ήταν, σύμφωνα με την αστυνομία, τα κέρδη που αποκόμισε η διεθνής εγκληματική οργάνωση που ειδικευόταν στην παράνομη διακίνηση μεταναστών και λειτουργούσε με τη μορφή υποομάδων σε Ελλάδα και Ιταλία.

Η κοινή επιχείρηση των ελληνικών και ιταλικών Αρχών ολοκληρώθηκε χθες, με απολογισμό 11 συλλήψεις, έξι στην Ελλάδα και πέντε στην Ιταλία. Στην Ελλάδα την υπόθεση ανέλαβε το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, σε συνεργασία με το Ελληνικό Γραφείο της Eurojust, το Τμήμα Εκδόσεων και Δικαστικών Συνδρομών της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, το Ειδικό Ανακριτικό Γραφείο Διεθνών Δικαστικών Συνδρομών του Πρωτοδικείου Αθηνών και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Όπως προέκυψε, η ελληνική υποομάδα αναλάμβανε τη σύναψη συμφωνιών με μετανάστες για την προώθησή τους στο εξωτερικό, έναντι αντιτίμου 5.500-6.000 ευρώ το άτομο, τα οποία διακινούντο μέσω του συστήματος «Hawalla».

Με τη συμπλήρωση του απαιτούμενου αριθμού, που κυμαινόταν από οκτώ έως 32 άτομα, οι μετανάστες συγκεντρώνονταν σε συγκεκριμένα σημεία του κέντρου της Αθήνας και μεταφέρονταν οδικώς σε προκαθορισμένες παράκτιες περιοχές της Ηγουμενίτσας ή της Κέρκυρας.

Παράλληλα, η υποομάδα της Ιταλίας εξασφάλιζε κάθε φορά ανάλογου τύπου πλωτά σκάφη, τα οποία χρησιμοποιούνταν για την μεταφορά των μεταναστών στην Ιταλία.

Η υποομάδα της Ελλάδας δραστηριοποιούνταν και στην παράνομη προώθηση μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Στις περιπτώσεις αυτές, μετά τη σύναψη συμφωνίας προώθησης, εφοδίαζε τους μετανάστες με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και επιμελούνταν της εξωτερικής τους εμφάνισης, ώστε να προσομοιάζουν με τουρίστες.

Επίσης, δραστηριοποιούνταν και στη μεταπώληση πλαστών ή κλεμμένων εγγράφων, που προορίζονταν για την παράνομη προώθηση μεταναστών.

Μέχρι τώρα διαπιστώθηκαν επτά υποθέσεις διευκόλυνσης παράνομης εξόδου με πλωτά μέσα, πέντε περιπτώσεις μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και 16 υποθέσεις προμήθειας, κατοχής, απόκρυψης, πλαστογραφίας και διακίνησης ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων.

Στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση εμπλέκεται, από τον περασμένο Φεβρουάριο, στην παράνομη προώθηση τουλάχιστον 130 μεταναστών και στη διακίνηση-εμπορία τουλάχιστον 150 ταξιδιωτικών και νομιμοποιητικών εγγράφων τρίτων προσώπων (δελτία ταυτότητας, διαβατήρια, δελτία αιτήσαντος διεθνή προστασία) διαφόρων χωρών, όπως Ιταλίας, Γαλλίας, Σουηδίας, Βουλγαρίας και Ελλάδας.

Από τις έρευνες που έγιναν σε έξι κατοικίες στην Ελλάδα, με τη συνδρομή της Ο.Π.Κ.Ε., βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 40 δελτία ταυτοτήτων Ιταλίας (χωρίς στοιχεία και φωτογραφίες κατόχων), δύο ελληνικά δελτία ταυτότητας, δελτίο ταυτότητας Γαλλίας, δύο διαβατήρια (ελληνικό, πολωνικό), άδεια διαμονής Ελλάδος, δελτίο αιτήσαντος διεθνή προστασία, φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου τρίτων προσώπων, εννέα κινητά τηλέφωνα, δύο αυτοκίνητα και σκάφος.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών στο σπίτι ηγετικού μέλους της οργάνωσης, εντοπίστηκαν εννέα αλλοδαποί (πέντε ενήλικες και τέσσερις ανήλικοι), οι οποίοι στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων και προορίζονταν για προώθηση στο εξωτερικό.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης στις μεταξύ τους επικοινωνίες χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες εκφράσεις. Η λέξη «nafar» ήταν κωδική αναφορά στους υπό προώθηση μετανάστες, τα ταξιδιωτικά έγγραφα αναφέρονταν ως «μπλούζες», «παντελόνια», «πράγματα», «μακαρόνια», «κάρτες», «βιβλία», ενώ η λέξη «Κατεχάκη» προσδιόριζε τα δελτία αιτήσαντος διεθνή προστασία.

Κατηγορούμενοι για εγκληματική οργάνωση, διευκόλυνση εξόδου υπηκόων τρίτων χωρών χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις από κερδοσκοπία, πλαστογραφία εγγράφων μετά χρήσεως, παράνομη κατοχή και χρήση ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων, οι συλληφθέντες οδηγούνται στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Περιστέρι: Video που σοκάρει με πτώση αναβάτη πατινιού στη μέση του δρόμου

Peristeri News

Κατάθεση ψυχής από τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών

Peristeri News

ΕΕΚΕ: Ακατάσχετοι λογαριασμοί στα χαρτιά

Peristeri News

Leave a Comment