PeristeriNews.gr
Πολιτική

Ποντάρουν στον Φώτη Κουβέλη για να σχηματίσει κυβέρνηση



Με διαρροές και άσκηση πιέσεων από διαφορετικές προελεύσεις προς τον Φώτη Κουβέλη και τη ΔΗΜΑΡ, ώστε την τελευταία στιγμή να καταστεί δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης υπό τη δική του πρωθυπουργία.

Με διαρροές και άσκηση πιέσεων από διαφορετικές προελεύσεις προς τον Φώτη Κουβέλη και τη ΔΗΜΑΡ, ώστε την τελευταία στιγμή να καταστεί δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης υπό τη δική του πρωθυπουργία αλλά με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, συνεχίζεται η διαδικασία των διερευνητικών εντολών, με πρωταγωνιστή από την Πέμπτη το μεσημέρι τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Μετά την αποτυχία του Αλέξη Τσίπρα να διασφαλίσει συνθήκες σχηματισμού κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άλλαξε γνώμη και αποφάσισε να κάνει χρήση και της δικής του εντολής, αν και η Ιπποκράτους διέρρεε άλλα πράγματα το πρωί της Τετάρτης. Η αλλαγή αυτή συνδυάστηκε με την τετ-α-τετ συνάντηση Τσίπρα – Βενιζέλου, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν υπήρξε μεν συμφωνία αλλά ούτε και τελική ρήξη.

Από το απόγευμα της Τετάρτης άρχισε να κυκλοφορεί έντονα στα πολιτικά γραφεία και τα δημοσιογραφικά στέκια το σενάριο περί Φώτη Κουβέλη και ΔΗΜΑΡ. Η Δημοκρατική Αριστερά απέφυγε να τοποθετηθεί επί του σεναρίου αυτού. Εντούτοις και στο πλαίσιο των χρονικών ορίων που καθορίζει το Σύνταγμα, το σενάριο αυτό πήρε «φωτιά» το βράδυ της ίδιας ημέρας, με αφετηρία τα τηλεοπτικά πάνελ. Προκάλεσε εντύπωση πώς το «σενάριο Κουβέλη» κυκλοφορούσε με περισσότερη ένταση από κύκλους της Νέας Δημοκρατίας.

Οι πιέσεις που ασκούνται στη Δημοκρατική Αριστερά είναι όντως πολλαπλής προέλευσης, με φόντο το ίδιο επιχείρημα, τη διάσωση της χώρας με την παραμονή της στο ευρώ και την αποφυγή προσφυγής και πάλι στις κάλπες.

Ο ίδιος ο Φώτης Κουβέλης, δήλωνε το πρωί της Πέμπτης: «Αντέχω στις πιέσεις, θα πω “όχι” στο σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και θα αντιπροτείνω τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης».

Είναι, ωστόσο, βέβαιο ότι τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αντιμετωπίζουν με δέος το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών, γνωρίζοντας πως τα κόμματά τους και οι ίδιοι ενδεχομένως να σαρωθούν τελεσιδίκως.

Παράλληλα όμως, ευρωπαϊκά κέντρα και χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί εντείνουν τις πιέσεις, τους εκβιασμούς και τις προειδοποιήσεις, άλλοτε με τακτ και άλλοτε κυνικότατα, όπως στην περίπτωση της εκταμίευσης της δόσης των 5,2 δις, δημιουργώντας κλίμα πανικού.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, οι κύκλοι που επενδύουν στο «σενάριο Κουβέλη» επιμένουν πως το τελικό «κλειδί» για τον σχηματισμό κυβέρνησης το κρατά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος την ύστατη ώρα θα επιχειρήσει να προτείνει τη λύση αυτή, όταν όλοι οι άλλοι συνδυασμοί θα έχουν αποτύχει. Τότε, ενώπιον όλων των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Παπούλιας θα αποτολμήσει να επαναφέρει τόσο το σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης μεταξύ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ όσο και αυτό της οικουμενικής, βάζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ προ των ευθυνών του. Όλα αυτά εν είδει ύστατης προσπάθειας.

Είναι εξαιρετικά αμφίβολο πώς τα σενάρια αυτά θα επιβεβαιωθούν στην πράξη, δεδομένου ότι οι πάντες γνωρίζουν πως έχουν να χάσουν περισσότερα από εκείνα που θα κερδίσουν, αν συμμετέχουν σε αυτές τις διαδικασίες, και ο νοών νοείτω, τονίζουν με έμφαση οι κύκλοι της Αριστεράς κυρίως, που αντιλαμβάνονται τις παγίδες που στήνονται, ώστε, ακόμη και με τεράστιες απώλειες, να διασωθεί το δικομματικό σύστημα εξουσίας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Γ. Γεραπετρίτης: Εκτιμώ θα υπάρξει επαναξιολόγηση της Τουρκίας για τη Μονή της Χώρας

Peristeri News

Δημοσκόπηση: Ανοίγει την διαφορά η ΝΔ με 15,4 μονάδες

Peristeri News

Β. Κικίλιας: Οι φωτιές στο όρος Αιγάλεω είναι εγκληματική συμπεριφορά

Peristeri News

Leave a Comment