PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Πόλη που «βράζει» το Περιστέρι στις μεγάλες θερμοκρασίες – Τι φταίειΤο καλοκαίρι μπήκε και επίσημα και μια νέα έρευνα δείχνει πως στο Περιστέρι σε μέρες καύσωνα αναπτύσσονται θερμοκρασίες που «βράζουν» την πόλη.

Συγκεκριμένα η έρευνα επιβεβαιώνει πως η περιοχή δέχεται την περισσότερη θερμική καταπόνηση, καθώς η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει 7 έως 8 βαθμούς υψηλότερα από ό,τι στην Κηφισιά κατά τη διάρκεια των καυσώνων.

Περισσότεροι από δύο στους 10 κατοίκους της Αθήνας ζουν σε περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση σε ελεύθερους χώρους αστικού πρασίνου, ενώ οκτώ στους 10 κατοίκους με χαμηλό εισόδημα δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε πάρκα και άλση, με αποτέλεσμα να είναι πιο ευάλωτοι στη θερμική καταπόνηση ή αλλιώς θερμικό στρες.

blank

Τα παραπάνω αποτελέσματα προέκυψαν κατά τη διάρκεια μίας νέας μελέτης, υπό τον συντονισμό του Πολυτεχνείου του Βερολίνου (TU Berlin), σε συνεργασία με το Iδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) και άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.

Στη μελέτη γίνεται ποσοτική καταμέτρηση της θερμικής καταπόνησης των κατοίκων σε 14 ευρωπαϊκές πόλεις, ενώ το συμπέρασμα είναι πως το θερμικό στρες σχετίζεται με το κοινωνικοοικονομικό προφίλ των κατοίκων.

Στο «κόκκινο» η θερμοκρασία στη Δυτική Αθήνα

Όπως επισημαίνεται οι περιοχές με τη μεγαλύτερη θερμική καταπόνηση στην Αθήνα είναι αυτές στα δυτικά προάστια, οι οποίες αν και έχουν ορισμένα μεγάλα άλση, υπολείπονται πράσινων υποδομών στον αστικό ιστό τους ώστε να έχουν όλοι ίση πρόσβαση σε χώρους πρασίνου που προσφέρουν φυσική ψύξη και σκίαση.

Εξηγώντας τη θερμοκρασιακή διαφορά που μπορεί να έχει ένας δήμος στα δυτικά και ένας δήμος στα βόρεια προάστια, ο καθηγητής Υψηλής Αρχιτεκτονικής Απόδοσης στο Πανεπιστήμιο Anita Lawrence της Μελβούρνης, Μάνθος Σανταμούρης, αναφέρει πως κατά τη διάρκεια των καυσώνων η θερμοκρασία στο Αιγάλεω και στο Περιστέρι μπορεί να φτάσει 7 και 8 βαθμούς υψηλότερα από τη θερμοκρασία στην Κηφισιά.

Ο καθηγητής τονίζει πως οι λόγοι που υπάρχει αυτή η δυσαναλογία –με αποτέλεσμα όσοι κατοικούν σε συγκεκριμένες περιοχές και κυρίως οι πολίτες με χαμηλότερα εισοδήματα να είναι περισσότερο ευάλωτοι στη θερμική καταπόνηση– είναι πολλοί με πρώτο στη λίστα τα δομικά υλικά.

Η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα μέσα σε ένα παλιό σπίτι του ’60 και του ’70 που δεν διαθέτει κλιματισμό μπορεί να φτάσει τους 40-45 βαθμούς.

Αν όμως η οροφή του δημιουργηθεί από ψυχρά υλικά, η θερμοκρασία θα μειωθεί κατά 10 βαθμούς, το οποίο είναι σωτήριο.

Τα διακοσμητικά δέντρα

Μεταξύ άλλων το λιγοστό πράσινο, η αυξημένη ανθρωπογενής θερμότητα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, η γεωγραφική τοποθεσία αλλά και η έλλειψη μακροχρόνιου σχεδιασμού είναι κάποιες από τις αιτίες που πόλεις, όπως αυτές στα δυτικά προάστια, «ψήνονται» περισσότερο από κάθε άλλες κάθε καλοκαίρι.

Έχοντας αναλάβει πολλά projects στην αραβική χερσόνησο και στην Αυστραλία, ο κ. Σανταμούρης επισημαίνει πως τα εργαλεία για θερμική ανάσχεση είναι συγκεκριμένα, αλλά για να είναι αποτελεσματικά χρειάζεται η εκπόνηση σχεδίων με επιστημονικό τρόπο. Διαφορετικά, η φύτευση μεμονωμένων δέντρων και η τοποθέτηση σκίαστρων λειτουργούν ως διακοσμητικά.

Κίνδυνος θερμοπληξίας

Η έκθεση του πληθυσμού σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες αυξάνεται την τελευταία δεκαετία, μεγεθύνοντας τον κίνδυνο θερμοπληξίας.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine, κατατάσσεται δεύτερη στην Ευρώπη σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού που σχετίζονται με τη ζέστη και έκτη στην Ευρώπη σε απόλυτο αριθμό απωλειών με πάνω από 3.000 εκτιμώμενους θανάτους.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!

Related posts

Σε 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στην Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση

Peristeri News

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 7 περιφέρειες αύριο Τρίτη

Peristeri News

Επικαιροποίηση έκτακτου δελτίου επιδείνωσης του καιρού

Peristeri News

Leave a Comment